Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Haziran '09

 
Kategori
Estetik / Güzellik
 

Burun estetiği

Başarılı bir burun ameliyatı, dostlarınızın farkettiği, yabancıların ise anlamadığı ve sizi memnun eden burun ameliyatıdır.
Burun ameliyatı için uygun yaş nedir?
Burun ameliyatı için önerilen en erken yaş burun büyümesinin %90\'ının tamamlandığı, 15-17 yaşlarıdır. Daha ileri yaşlarda sağlık durumu iyi olan herkes ameliyat olabilir. Bazı doğuştan olan aşırı bozukluklarda çok daha erken yaşlarda yapılması gerekir.


Burun Ameliyat Planı

burun estetiği Ameliyat Planı

Burun, tek başına yüzde çok büyük değişiklik yapabilen bir organdır ancak estetik burun ameliyatlarında burunu şekillendirirken çene, alın gibi yüzün diğer bölümleri ile orantısını değerlendirmek çok önemlidir. Burun ameliyatlarında başarı uyuma bağlıdır, tek başına güzel bir burun yapılabilir ancak yüz ile orantısız olan bir burun güzel durmayacaktır.

Daha ilk görüşte burundaki problem ve yüzün diğer bölümleri ile ilişkisi anlaşılsa da, ben genellikle önden ve yandan çektiğim fotoğrafları bilgisayar ekranında hasta ile birlikte yorumlarım. Problemlerin tespiti ve daha düzgün bir profil oluşturulması için Burun Estetiği planı bugün bilgisayar yardımıyla daha kolay yapılmakta, aynı zamanda problemin ve çözüm şeklinin hasta tarafından da iyi anlaşılmasını, doktor ve hasta arasında mutabakatın daha net olmasını sağlamaktadır. Burun Ameliyatına odaklanarak gelmiş bir çok hasta problemin çene, alın, gıdı gibi komşu bölgelerde de olabildiğini görmektedir.

Çenenin burun ve alına göre daha geride olması yaygın görülen bir durumdur ve bu burunun olduğundan daha büyük görünmesine neden olmaktadır. Çenenin küçük olmasından dolayı büyük duran bir burnu küçültmek yanlış bir karar olacak ve burun yüze uyumlu olmayacaktır. Bu durumda ben burunun çeneye uydurulması yerine normal bir burun ameliyatı yapıp genellikle eş zamanlı olarak ya da daha sonra uygulanabilecek Çene Büyütme işlemi öneriyorum.
Bazen de burun kökü çukurluğunun fazla olmasından dolayı alın bombe ve burun kemerli görülebilir. Bu durumda burun kökünün doldurulmasını önerilebilir. Burun kökünü doldurma yerine burun kemerini kök seviyesine indiriseniz, çocuklarda güzel durabilecek ancak bir yetişkin için oldukça komik durabilecek bir burun elde etmiş olursunuz.


BURUN AMELİYATI Cerrahi teknik
Cerrahi teknik
Son zamanlarda estetik burun ameliyatlarında cerrahi açıdan çok değişiklikler olmuştur. Burun ameliyatları eskiye göre artık daha az travmatik teknikler kullanılarak yapılmakta, daha az şişlik ve morluk görülmekte ve burun çok daha kısa sürede iyileşmektedir. Ancak operasyondaki titizlik arttıkça operasyon süresi de buna göre uzamıştır.

Estetik burun ameliyatı, burun boyutlarını küçültmek veya büyütmek, ucunu yeniden şekillendirmek, burun tümseğini uzaklaştırmak, üst dudak ile burun arasındaki açıyı düzeltmek, burun kanatları küçültmek, burun deliklerini daraltmak gibi güzel görünen ve yüzü güzelleştiren bir burun elde etmeye yönelik hedeflerin yanında, nefes alma problemlerini de gidermek amacıyla uygulanır.

Tüm cerrahi giriş delikleri(kesiler) burun içinden yapılacağı için ameliyat sonrası iz kalmaz. Bazen çok zor deformitelerde daha geniş çalışma alanı gerekebilir. Bu durumda açık ameliyat tekniği kullanılır. Bazı cerrahlar burun dokularının daha iyi görülebilmesi ve daha kolay şekillendirilebilmesi nedeniyle burun ameliyatlarını her zaman açık teknik ile yapma eğilimindedir. Burada da iz çok küçük ve zamanla kaybolur niteliktedir.

Kapalı burun ameliyatları
Çoğu estetik burun ameliyatı kapalı teknik kullanılarak yapılabilir. Kuşkusuz bu cerrahın aldığı eğitime, becerisine ve tecrübesine de bağlıdır. Kapalı burun ameliyatlarının avantajları;

1- Burun ucundaki damar ve lenf yolları kesilmediğinden, iyileşme ve şişliklerin geçmesi çok daha hızlıdır,

2- Burun derisindeki his çok daha çabuk geri döner,

3- tamamen izsizdir.

Dezavantajı; Özellikle burun ucunu ilgilendiren zor problemlerin düzeltilmesi için kısıtlı bir çalışma alanı sunar.

Açık Burun Ameliyatı
Avantajı; en zor burun deformitelerinin bile çözülebileceği geniş bir görüş alanı ve hareket kolaylığı sağlar.
Dezavantajı; şişlik ve ödemin iyileşmesinin uzaması, uzun süren burun ucu ödemidir. İyi ellerde yapıldığında görünen bir iz olmayacaktır.
Ben genellikle her iki tekniği de gerektiğinde kullanmaktayım, kullandığım burun içi insizyon tekniği emin olmadığım durumlarda kapalı başlayıp gerektiğinde açık teknik ile devam edebilmemi sağlar.

Mini-rinoplasty
Bazı küçük burun deformitelerinin düzeltilmesi için çok küçük düzeltmeler yeterlidir. Bu tür burun ameliyatlarına minirinoplasti diyoruz. Mini-rinoplasti bir mikrocerrahi teknik olmayıp işlemin küçüklüğünü ve hızla iyileşeceğini ifade eden teknik bir terimdir. Çoğu kez lokal anestezi ile ve kapalı yapılan ameliyatlardır. Sadece burun ucuna yapılan tip-plasty ameliyatı, burun sırtına yapılacak bir törpüleme işlemi ya da estetik burun ameliyatı sonrası yapılacak küçük revizyon(düzeltme) ameliyatları bu gruba koyabileceğimiz ameliyatlardandır. Bu ameliyatlar sonrası alçı veya tampona gerek yoktur.

Mikro-rinoplasty
Klasik sınıflamada yeri olmayan ancak çok sık telaffuz edilen bu ameliyat tekniği, estetik burun ameliyatının en az taravmatik yöntemler ile ve oldukça ince ve küçük aletler kullanılarak mikrocerrahi titizliğinde yapılması demektir. Estetik burun ameliyatları sadece burun kıkırdak ve kemiğinin şekillendirilmesidir ve diğer dokulara mümkün olduğunca dokunulmadan yapılmalıdır, bu da oldukça titiz olmayı, hatta kıkırdak üzerindeki incecik zarın bile işlem dışı tutulmasını gerektirir.
Estetik burun operasyonlarında iyi planlama ve ince bir operasyon tekniği esastır.

Burunun yeni şekli, burun iskeletini oluşturan kemik ve kıkırdakların kesilip-traşlanması, gerekli yerlere ilave edilip şekillendirilmesi ile sağlanır. Bu esnada solunum yolunu tıkayan ve nefes almayı zorlaştıran kesimler de düzeltilerek burun fizyolojisi normal hale getirilir. Ben hastalarımın %70’inde nefes alma problemine rastladım ve bunların yarısı ileri derecede nefes alma bozukluğuna sahipti. Burun yüzdeki en önemli güzellik unsuru olmakla birlikte nefes alma gibi çok ta önemli bir fonksiyona sahip. Burun Estetiği yapılırken bu fonksiyon bozulmamalı hatta var olan problem düzeltilmelidir.

 
Toplam blog
: 10
: 5518
Kayıt tarihi
: 01.06.09
 
 

1 Kasım 2004 tarihinde 300 metrekarelik bir alanda muayenehane olarak hizmete başladık. Burada muaye..