Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Yrd Doç Dr Tamer Haliloğlu

http://blog.milliyet.com.tr/tamerhaliloglu

03 Mayıs '16

 
Kategori
Estetik / Güzellik
 

Burun tıkanıklığı nedir?

Burun tıkanıklığı nedir?
 

En sık duyduğumuz şikâyetlerden biri olan "burun tıkanıklığının" sebepleri nelerdir;
 
Fiziksel Bozukluklar: En sık görülen burun bölme eğriliği ‘’deviasyon’’dur. Kaza sonucu oluşan burun travmalarına bağlı olarak görebildiğimiz gibi doğuştan bir bozukluk olarak da karşımıza çıkabilir. Kazalara bağlı burun kırıklarında burun üstündeki kemikte de eğrilik oluşur. Tedavileri ameliyattır ve  ameliyatı Rinoplasti tekniğini kullanarak yapmak gerekir.
 
Burun Eti Şişmesi: Burun etleri, burun boşluğunda her iki yan duvarda bulunan üç parça halinde içinde kemik bir yaprak bulunan etrafı mukoza ile kaplı et parçalarıdır. En önemli yararları burnun içinden geçen havayı ısıtmak ve nemlendirmektir. Burun etleri alerji gibi nedenler ile şişebilir ve bunun sonucunda burun tıkanıklığına neden olurlar. Burun eti ameliyatı genel anestezi ile yapılabildiği gibi eğer sadece burun etlerine müdahale edilecekse lokal anestezi ile ofis şartlarında da yapılabilir. Alerji ilerlediğinde burun içinde poliplere neden olabilir ve kronik alerjik sinüzit olarak adlandırdığımız bu durumun tek tedavisi ameliyattır. Ameliyattan sonra da hastaya etkili ve devamlı bir alerjik nezle tedavisi uygulamak gerekir.
 
Bütün bu sebeplerle oluşan burun tıkanıklığı çeşitli rahatsızlıklara neden olur. Bunların başında fiziksel performansta düşüklük ve uyku bozuklukları görülür. Geceleri horlama ve sık uyanma ile uyku kalitesi bozulur, horlama ile birlikte uyku apnesi de görülebilir. Kronik burun tıkanıklığı olan hastaların ileri yaşlarda daha sık kalp ve damar hastalıklarına bağlı tansiyon problemleri yaşadıkları gözlemlenmiştir. Burun tıkanıklığı olan hastalar daha kolay üst solunum yolu enfeksiyonuna yakalanırlar. Eğer sigara gibi burun içi aktiviteleri bozan alışkanlıkları varsa bu oran iki katına çıkar. Burun tıkanıklığının, cinsel performansı olumsuz yönde etkilediğine dair çok sayıda makale yayınlanmaktadır. Cinsel isteksizlik, uyku düzeni bozukluğu ve kolay yorulma ile ortaya çıkar. Çocuklarda ise konuşma bozukluklarına, gece işemelerine, orta kulak iltihaplarına ve işitme kayıplarına yol açacak kulak problemleri yaratır.
 
Burun tıkanıklığına bağlı şekilde oluşan bu hastalıkları ortadan kaldırmak için dikkatli bir muayene ve öykünün ardından çekilecek bir paranazal sinüs tomografisi bize tüm burun anatomisini fotoğraf gibi ortaya koyar. Deviasyon, burun eti ve sinüzit ameliyatı gibi girişimler ile yakınmaları ortadan kaldırmak mümkündür.
 
Tamer Haliloğlu
http://www.tament.com/
 
Toplam blog
: 16
: 261
Kayıt tarihi
: 14.02.16
 
 

İ.Ü. Tıp Fakültesi'nden 1987 yılında mezun olan Haliloğlu, hemen sonrasında İ. Ü. İstanbul Tıp Fa..