Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Ekim '08

 
Kategori
Siyaset
 

Bush' un endişesi

Bush' un endişesi
 

A.B.D Başkanı George. W.Bush’un son beyanatı Rusya ile alakalıydı. Daha doğrusu görüntü de Rusya ile bağlantılı olan söz konusu ifade temel açıdan komşularını ilgilendiriyordu, aslında.

Öncelikle Bush’un beyanatını hatırlatmakta fayda var. Ne diyordu Sayın Bush:

“Rusya’nın komşuları korkmadan yaşayabilmeli.”

Görüntü de Rusya’ya komşu olan ülkelerle alakalı olan bu ifade yaptıkları devrimle Batı yanlısı politikayı benimsemiş Ukrayna, Gürcistan, Çek Cumhuriyeti ve Polonya’yı içermekte. Aynı zamanda son Rus-Gürcü Savaşı da söz konusu ifadeyi tetikleyen en önemli nedenlerden birisi.

Rus-Gürcü Savaşı, neticeleri itibariyle Rusya’nın Amerika Birleşik Devletleri’ne karşı başını kaldırması ve artık tek kutuplu dünyanın nihayete erdiği mesajını vermekteydi.

Aynı zamanda bu kapsamda en önemli basamaklardan biri olarak da Rusya’nın Avrupa’ya karşı kullandığı doğalgaz kozunu gösterebiliriz.

Rusya elinde ki bu kaynağı çok güçlü bir koz olarak kullanıp Avrupa’nın kendisine karşı Amerika Birleşik Devletleri’nin safında yer alması olasılığına darbe vurmuş oldu.

Rusya’nın aynı şekilde Ukrayna’ya bir süre önce yaptığı uyarıyı da bu kapsamda değerlendirmek gerekir.

Rusya, Gürcistan ile savaşından sonra Ukrayna’yı uyarmış, uyguladığı batı yanlısı politikalardan vazgeçmemesi durumunda Gürcistan örneğini hatırlatmıştı.

Rusya’nın komşularına karşı uyarı niteliğinde ki politikalarının tetikleyicisi olarak da Amerika Birleşik Devletleri’nin söz konusu ülkenin çevresinde ve Avrasya Coğrafyası’nda ki etkinlik kurma teşebbüslerini gösterebiliriz.

Rusya bu teşebbüslere (Turuncu ve Kadife Devrim)önce tepki göstermemiş fakat nihayetinde Gürcistan Savaşı vasıtasıyla da söz konusu Batı kaynaklı girişimlere sessiz kalmayacağının mesajını vermiştir.

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Bush’un bu ifadesini sırasıyla;

1)Rusya’nın komşuları üstünde tekrar üstünlük kurma teşebbüsü,

2) Amerika Birleşik Devletleri’nin müttefiki Avrupa Birliği içinde ki ülkelere yönelik Rusya’nın kullandığı doğalgaz kozu,

3)Neticesi itibariyle Rus-Gürcü Savaşı’nı gösterebiliriz.


Sözün özüne geldiğimizde ise; Bush’un ifadesini rakibi Rusya’nın bulunduğu ortamda güçlenmesi ve etkin olmaya başlamasından dolayı kendisinde baş gösteren bir endişenin alameti olarak değerlendirmek mümkün.

Amerika Birleşik Devletleri’nin Rusya’nın komşularını yanına çekme politikası olasılığı da bu kapsamda değerlendirilebilir.

 
Toplam blog
: 204
: 673
Kayıt tarihi
: 07.02.08
 
 

Adım Harun ÖZYURT. 11 Şubat 1983 günü Almanya'nın Frankfurt şehrinde doğdum. 1986'da Türkiye'ye dönd..