Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Aralık '08

 
Kategori
Güncel
 

Bush'a atılan papuç fazla abartıldı

Bush'a atılan papuç fazla abartıldı
 

Hasan Tahsin - İlk Kurşun Anıtı.(İzmir)


BUSH'A PAPUÇ ATAN IRAKLI GAZETECİ, BİZİM HASAN TAHSİN'İN AYAĞINDAKİ AYAKKABININ BAĞI BİLE OLAMAZ

ABD Başkanı Bush'a fırlatılan papuç eylemi o kadar abartıldı ki, Iraklı gazetecinin bu eylemini, kimi medya ve bazı blog arkadaşlarım, İzmir'in işgali sırasında Yunan'a ilk kurşunu sıkan gazeteci Hasan Tahsin'in eylemine benzetmişler.

Bu arkadaşlarımın bloglarına yaptığım yorumlarda, bu benzetmenin biraz abartılı olduğunu yazdım. Sonra oturdum ve düşüncelerimi genelleştirmek istedim.

Iraklı gaztecinin geçmişini, onu Hasan Tahsin'e benzetenler araştırsın; ben size "Bizim Hasan Tahsin" hakkında biraz bilgi aktarayım. Bakalım, iki gazeteci birbirine benziyor mu?

Hasan Tahsin (Türk gazeteci ve eylem adamı)-1888'de Selanik'te doğmuş ama 15 Mayıs 1919'da Yunan askerleri tarafından şehit edilmiştir.

Paris'te hukuk okumuş, dönüşte İttihat ve Terakki Cemiyeti'ne katılmıştır. Birinci Dünya Savaşı'nın başlarında (1914) Bükreş'te iki İngiliz diplomatına düzenlenen suikast nedeniyle tutuklanmış ve iki yıl hapis yatmıştır. Mütareke yıllarında İzmir'de "Hukuk-u Beşer" adlı bir gazete çıkarmıştır.

Yunanlılar İzmir'i işgal edince, çevresindeki aydınlarla birlikte "Redd-i İlhak" bildirisini hazırlamıştır. İzmir'de karaya çıkan Yunan askerlerine Konak Meydanı'nda silahlı bir saldırıda bulunmuş ve Efzun Alayı bayraktarını öldürmüş ama, ne yazık ki aynı yerde, Yunan askerleri tarafından şehit edilmiştir (15 Mayıs 1919).

Ayni gün yani 15 Mayıs 1915'te Mustafa Kemal, Bandırma vapuru ile Samsun'a doğru "son kurşunu" atmak üzere yola çıkmış; ve tarihin tecellisine bakın ki, Yunan ordusu, Hasan Tahsin'in şehit olduğu Konak Meydanı'ndan denize dökülmüştür.

Şimdi gelelim Iraklı gazetecinin eylemine...

Irak'ın işgali sırasında, bu gazeteci acaba nerdeydi? İşgale karşı tavrı neydi?

Kara harekatı öncesi Ameriakan uçakları Irak'ı bombardıman ederken bu gazeteci, hangi taşın arkasında ya da hangi sığınakta saklanıyordu acaba? Oysaki bizim Hasan Tahsin, karaya ilk çıkan Yunan Alayaı'nın karşısına elinde tabanca ile karşı durmuş ve düşmana ilk kurşunu sıkarak bir anlamda Kurtuluş Savaşı'nı başlatmıştır.

Eyleminden dolayı göklere çıkarılan bu gazeteci, Amerikan kara harekatı başladığı zaman, ortaya çıkıp bir Amerikalı generalin suratına ayakkabılarını fırlatsaydı, belki öldürülürdü ama, işte o zaman gerçek kahraman olur ve tüm Iraklıların gönlünde yer ederdi.

Aradan yıllar geçmiş, Amerikan askerlerinin Irak'tan çekilmeleri gündemi işgal ederken Bush'un kafasına fırlatılan o ayakkabıların değeri, ancak bir eskicinin onlara vereceği para kadardır. Ucunda ölüm olmayan ve Roman vatandaşlarımızın diliyle "koftiden"(içi boş) bir eylemin bu kadar abartılmasını ve de bu gaztecinin Hasan Tahsin'e benzetilmesini içime sindiremiyorum.

Bence, Irak'ın esas kahramanları, Amerikan kara harekatı başladığında savaşan Iraklı askerlerdir.

cdenizkent

 
Toplam blog
: 979
: 1425
Kayıt tarihi
: 11.12.07
 
 

İstanbul doğumluyum. İlk, orta ve lise öğrenimi İstanbul'da tamamladım. İstanbul Üniversitesi'nde..