Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Temmuz '09

 
Kategori
Dünya
 

Bush ve Obama bütçeleri

Bush ve Obama bütçeleri
 

Bush'tan Obama'ya giden süreç, enerji paylaşım havzalarına yansıyan çatışmalar, nükleer restleşme ve çetrefil bir küresel krizin araya reklam gibi girmesiyle evrildi; şimdilerde, ABD kamuoyu iki siyaset arasındaki farkı bütçe önceliklerini turnosol kağıdı gibi kullanarak anlamaya çalışırken, aynı anda, fon toplama ve dağıtma yöntemlerinin dünyanın geri kalanında nelere mal olabileceği kestirilmeye çalışılmakta.

2008 ile 2010 mali yılları bütçe karşılaştırması, Bush'tan Obama'ya giden yönetsel erkin ekonomik reflekslerini vermekte, bu kısmi refleksler üzerinden siyasete ilişkin tedrici çıkarımlar yapabilme olanağı da belirmektedir.

Irak savaşının maliyeti gün be gün ölçülmekte, ışıklı spotlarla caddelere yansıtılmaktadır. Bugün itibariyle 687.088.507.000 (yani altı yüz doksan milyar) dolara yakındır. Bir milyondan fazla Iraklı'nın yaşamını yitiridiği bu savaşta ABD'de binlerce kayıp vermiştir. Şimdi bu "veriler", belki bütçe dışındadır ama, Afganistan'a, İran'a, Kuzey Kore'ye nasıl tavır alınacağını da bir ölçüde etkileyeceğe benzemektedir. Obama yönetimini, sadece elçiliklerine maaş gönderen bir dış siyasanın içerideki ekonomik onarım süreciyle daha bağdaşır olduğunu kavrayabilir.

Gerçekten askeri harcamalarda azalma eğilimi ve belirtileri görülmektedir. Buna karşılık toplam harcamaların %20'sini yine askeri harcamalar oluşturmaktadır. Burada önemli olgu tahteravallinin diğer tarafı olan askeri araç ve ekipman satışının albenisinin de düşmesidir. Dünyanın dehşet dengesinden dengesizliğin dehşetine düştüğü yılların geride kalması, herkesin iyi niyetle silah bırakmadığı gerçeğinden hareketle, tedrici bir azaltmayı daha pratik kılar.

Obama'nın Kongre (Ulusal) Bütçesinde %4'lük bir artışın eyaletler düzeyinde çarpan etkisi göstereceği bilinir. Örneğin Florida'da 2008 yılı için çevre koruma konularına 2 milyon dolar ayrılabilmişken bu rakam, 2010 için 89.7 milyon dolara çıkabilir. Buna karşılık sosyal program zincirinin en zayıf halkası eğitim harcamalarıdır ve yüksek öğretime eskisine oranla daha az destekleme söz konusu olacak gibidir. Yine de Obama bütçesinin en güçlü yanı sağlık harcamalarına ilişkin sözverimlerle şekilleniyor: eyaletlerin özellikle çocuk sağlığı konuusnda Bush dönemine oranla büyük kaynaklara erişebiliriliği görülüyor; Massachusetts'de bu alanda 2008 bütçe döneminde 74.5 milyon dolar kaynak sağlanırken, 2010 döneminde bu rakam, 321.1 milyon dolara çıkarılmış görünüyor.

Siyasal yönetimleri, siyasal söylemleri kadar hatta ondan daha fazla olarak ekonomik öncelikleriyle tartmak ve değerlendirmek çok daha nesnel bir karşılaştırma yapmaktır. O da bütçenin analizi ile olanaklıdır. Bir yönetimin kullandığı bütçe kalemlerinin kalite ve miktar olarak yansıması o yönetimin de yansımasıdır. Bush-Obama analizi hakkında bugüne kadar çok şey yazıldı. ABD bütçesinin verileri kendi halkını ilgilendirmek kadar Dünya'nın ticari dengeleri ve uluslararası ilişkiler açısından da bir ölçüde önemlidir. Obama'nın bütçe önceliklerine Bush'a oranla daha sosyal bir ruh olduğu düşünülmek istenmekte.

Ancak şu muhakkaktır ki, her ulus kendi halkının öncelikleri doğrultusunda bütçeler belirlerken, savaşlardan, silah denemelerinden, toksit atıklardan, çevre yıkımından, o arada, açlıktan, aşısızlıktan, mama yoksunluğundan inim inim inleyen dünyamıza karşı olan insani sorumluluğumuz da gözardı edilmemek gerekir. Ulusal ve evrensel kaynaklar, sürdürülebilir bir yaşam için de seferber edilmelidir. Obama'dan ve başka yerlerden henüz bu anlamda senkronize ve yeterince güçlü sesler yükselmemektedir.
 
Toplam blog
: 374
: 491
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Merhaba! Toplumsal, siyasal, ekonomik ve kültürel olgularla ulusal ve evrensel düzlemde ilgilenme..