Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Haziran '07

 
Kategori
Alışveriş - Moda
 

Business casual ya da serbest cuma

Moda dünyasında yeni filizlenen ve yakın bir gelecekte tam anlamıyla talep edilecek yeni bir moda teriminden söz etmek istiyorum. Batıda uygulanan ''business casual'' giyim tarzı, iş dünyasında özellikle Cuma günlerinde çalışanların serbest kıyafetlerle işe gelmelerine hoşgörüyle bakması istenen şirketler için bir gündem teşkil etmeye başladı.

İş dünyasının yazılı olmayan kuralları arasında çalışanların benzerlik mantığı içinde bir giyim tarzı oluşur. Erkeklerde ceket, kravat ve pantolon üçlüsü adeta bir üniform iş kıyafeti olarak tartışılmaz egemenliğini sürdürürken kadın çalışanlarda gömlek, etek ve ceket üçlüsünün egemenliğinde sıkışıp kalmıştır.
Artık haftada bir gün dahi olsa (bugüne serbest cuma deniyor) serbest giyim tarzıyla şirketlerine gelmeleri için bir çok şirket yeşil ışık yakmaya başladı. Ancak bu konuda şirketlerde muhafazakar ve liberal olmak üzere ikiye ayrılmış durumdadır. Serbest giyim tarzının çalışanların motivasyonunda pozitif etki yapacağına inanan şirket yöneticileri olduğu gibi bunun tam tersini savunanlarda var.

Şimdi moda tasarımcıları iş dünyasının serbest cuma'ları için şık, çekici ve iş dünyasına uyumlu yeni giyim stilleri yaratmaya başlamalıdır. Muhafazakar giyim tarzını kaliteli bir serbest giyim tarzına dönüştürmeyi başarırlarsa bu yeni akımın yaygınlaşmasında ve çalışanların çok daha randımanlı çalışmalarına katkıda bulunacaklardır.

Giyimin kişi üzerinde büyük etkisi vardır. Çok stresli ve tempolu çalışma ortamlarında çalışanlar için giyimde bir esneklik kazandırılabilse inanıyorum ki, verimlilik büyük ölçüde artacaktır. Bu yeni tartışmayı izleyelim ve görelim. İş dünyasında mufazakarlar mı, yenilikçiler mi kazanacak.

 
Toplam blog
: 54
: 1526
Kayıt tarihi
: 21.06.07
 
 

23.05.1974 İstanbul doğumluyum. Mediha Yener Moda Okulu'ndan stilistlik ve modelistlik sertifikaları..