Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Temmuz '07

 
Kategori
Dünya Mutfakları
 

Butaman (Çin'e özgü bir yiyecek)

Butaman (Çin'e özgü bir yiyecek)
 

Yillar once idi. Mogolistan' dan konuk ogrencimiz vardi. Japonca ogrenmek icin gelmisti. Once dil okuluna gitti. Sonra buradaki en onemli universitelerden biri olan Tokyo Universiotesinden mezun oldu. Cok akilli bir cocuktu. Bir gun bize kendi ulkesine ozgu bir yiyecegi yapacagini soyledi. Malzemeleri almaya gittik . Un.kiyma ve sogan.. Eve gelince un ile su kullanip bir hamur yapti. Hamuru elinde acti. Sonra icine cig boregin icine konulan malzemeleri ekledi ve bir guzel kivira kivira kapadi. Gorunuste Tatar kokenli olan yengemin yaptigi yag mantisina benzedi . Kizartacak diye dusunurken ici kaynayan su dolu tencerenin ustune elegimsi bir sey koydu . Yaptiklarini onun uzerine yerlestirdi. Tencerenin kapagini kapadi ve buguda pisirdi . Sonuc mu ? Mmmm cok guzeldi .

Burada da ona benzer yiyecek satiliyor . Bazan aliyorum esim ve cocuklar seviyorlar . Ben de yiyorum severek . Buraya kadar anlattiklarim bu yiyecekle olan deneyimim ile ilgili idi. Bundan sonra yazacaklarim sanirim daha cok ilginizi cekecek . Iki gun once televizyondaki haber bizleri sasirtti. Cin de bu yiyecegi yapan bir sahis kiymadan tasarruf etmek icin malzemenin icine , hani oteberi tasimak icin kullanilan kutular var ya, onlari islatip eklemis .Yaptigi gazete ve televiyona haber olunca "Zaten ben de tadini pek begenmemistim ." demis .Piskin piskin . O haber burada TV de gosterildi .Adam yaptigindan pisman olmus bir sekilde konusmuyordu. Adeta guluyordu. Japonya Cin den o kadar cok ithal ediyor ki ...Yedik mi dersiniz acaba ?

Yazdiklarimla herhangi bir ulkeyi ve ulke insanini karalamak amacinda degilim . Aslinda bir cok Japon sirketi uretimin daha ucuza mal olmasi nedeniyle bir cok fabrikasini Cin e kaydirdi . Made in Japan bulmak zor neredeyse burada . Bu baska bir yazi konusu olabilir belki .

Aklima kucuklugumde kiymanin icine at ve esek etlerinin karistirildigi, ozellikle sucuklarin icindekilerin saibeli olduklari soylenirdi . Hala oyle iddialar var mi bilmiyorum . Ama "Yurdumun insani yalniz degilsin aldatilmakta ve bagislayin aldatmakta . En azindan keci gibi kagit yemek zorunda degilsin ! " diye yazimi sonlandirmak istiyorum .

Saglikli gidalarin tuketiciye ulastirilmasi dilegiyle.

 
Toplam blog
: 397
: 1111
Kayıt tarihi
: 16.05.07
 
 

1955 Niğde doğumluyum. Ancak Japonya'ya gelene kadar yaşantımın büyük bir bölümü Ankara'da geçti. Ka..