Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Aralık '07

 
Kategori
Haber
 

Butto'nun Yerine Oğlu Genel Başkan (Veraset Demokrasisi)

Butto'nun Yerine Oğlu Genel Başkan (Veraset Demokrasisi)
 

Butto'nun eşi ve oğlu (milliyet haber)


Önceki blog da demokrasilerde lidere endekslilik realitesini, Benazir Butto'nun suikaste uğraması nedeniyle eleştirmiştim. Bu siyasi parti yapılanması gerek kendi içinde demokrasinin gelişimini önlediği, gerekse katılımcı demokrasi gelişimini engellediği nedenlerle anlatmam gereken taraflarını geçerek sadece güvenlik ve terör daldırılarına karşı risk yönünü ele almıştım.

Yine habere döndüğümüzde görüyoruz ki "Lider"lik etkisi topluma o kadar işlemiş ki demokraside lider veliahtlığı veraset olarak soy takip etmeye başladığına şahit olunmaktadır. Elbette mevcut ortam va yapılanma şartları içinde ve seçim de gündemdeyken Pakistan'da ki parti genel başkanlığına atama olağan karşılanabilir.

Ama bu durum her an olabilecek şartlar veya hastalık veya bir trafik kazası ya da başka türlü sıradan ölümler hep olağan üstü durumlar yaratıp bu tür yapılanmaları normal mi karşılamak gerekiyor. Bu siyasi yapılanmanın manşetlere yansıması neticesi : "Pakistan’da, suikasta kurban giden eski başbakan Benazir Butto’nun siyasi mirasını oğlu devralacak. Benazir Butto’nun eşi Asif Ali Zadari ise partinin genel başkan yardımcılığını yürütecek. " Bu durumda bu demokrasi anahtarı siyasi partiler aile kurumları durumuna düşmektedir.

Bu sonuç yukarıda da değindiğim gibi belki Pakistan'ın özel Konjöktürü ve hazin olay nedeniyle bu tip eleştirileri yadırgayabiliriz belki. Bu dost ülkede acil yapacak bir başka durum (acil çözüm) da olmayabilir, ama yine bunun nedeni normal koşullarda demokratik ve parti içi çoğulculuğa ve demokratikleşmeye gitmemekte yatmaktadır.

Bu işleyiş nedeniyledir ki normal zamanlar da liderler, eğer çocukları varsa kendi yerine öncelikle onların hazırlanmasını sağlamaya çalışmaktadırlar. Eğer ortam ve şartlar elverirse siyasi miras aile dışına bırakılmak istenmiyor. Pakistan da bu durum fiili olarak yaşanmakta olup, "19 yaşındaki Oxford öğrencisi Bilavel, düzenlediği basın toplantısında, partinin uzun demokrasi mücadelesine yeni bir enerjiyle devam edeceğini belirtti."

"Oğul Butto, “Annem en iyi öcün demokrasi olduğunu söylerdi” dedi. Partinin görünürdeki lideri olacağını söyleyen Bilavel, partiyi asıl babasının idare edeceğini kaydetti."

Yani siyasi kimlik o kadar aileye, hatta ataerkil insiyetifle ailevi yönden bağlanmış ki yığınlarda inandırılmış kanbağı bile rol oynamaktadır. Bazı gelişmekte olan demokratik ülkelerde, bu siyasi iktidara talip partilerin liderleri bile muhalefette veya iktidar da liderlik için kendi veliahtını yine kendi soyuna bırakma eğilimi teşımaktadır.

Oysa ülkeler hanedan yönetiminden, padişahlıktan veya krallıktan cumhuriyet'e geçişin temel göstergesi olarak bu soy iktidarının terk edilmesi ile özdeşleştirmektedir. Ama ne yazık ki yönetsel makama doğru yülselmek için iktidar çemberini demokrasi adına aşmaya çalışanlar bile fırsat eline geçince aynı duyguları taşımaya başlamaktadırlar.

Halbuki Cumhuriyet ve demokrasinin temel özelliği iktidara talip olan ve iktidardaki liderin demokratik koşullar içinde ve yöntemle siyesi oluşumun fikir ve poğramlarını uygulak için yönetim başkanı olarak seçilmesi espirisidir.

Bu durumda şeçilen liderler siyasi yetkinlik rüştü basamaklarından tırmanmadan ailevi-kan bağı ve akrabalık ilişkileri belirleyici olmaktadır. Bu genel irdeleme ve eleştirel genel çerçeveden güncel haberlere göz attığımızda son dakika heberi olarak yansıyan duruma göre:

"Butto’nun, partinin eş başkanlığına getirilen eşi Asıf Ali Zerdari de partinin seçime katılacağını belirterek, diğer muhalefet lideri, eski başbakan Navaz Şerif’e seçimi boykot etmemesi çağrısında bulundu."

Benazir Butto'nun eşi'de genel başkan (Oğlunun) yardımcısı olarak taraftarlarına seçime katılmak için hazırlıklı olmaları çağrısında bunmuş ancak diğer Muhalefet Lideri Navaz Şerif ise kararını Butto'nun partisinin kararını göz önüne alarak belirleyeceğini ifade etmiştir.

"Öte yandan liderleri Benazir Butto’nun suikasta kurban gitmesinden sonra bu sabah toplanan parti yöneticileri, seçimlere katılma kararı aldı."

"Bu arada, iktidar partisi, seçimlerin 3 -4 ay ertelenmesinin gerçekçi bir seçenek olduğunu belirterek, seçim kampanyasını askıya aldı." ancak "Butto suikastı sonrası yaşanan şiddet olaylarının seçimleri olumsuz etkilediğini açıklayan Pakistan Seçim Komisyonu, yarın olağanüstü toplanarak seçimlerin tarihinde yapılıp yapılmayacağını karara bağlayacak. "

Umuyoruz yakın dostumuz Pakistan bu bunalımı çabuk ve sakin şekilde atlatır. Alınacak çok dersler olduğu kanaatındayım.




Nariçi 31.12.2007



Haber : NTVMSNBC-SABAH-MİLLİYET
http://www.milliyet.com.tr/2007/12/31/dunya/adun.html
 
Toplam blog
: 376
: 1841
Kayıt tarihi
: 06.07.07
 
 

Hayat herkes için aslında yalnızlıktır. hiç kimsenin doğal garantisi yoktur. (Günlük atüel haberl..