Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Mayıs '07

 
Kategori
Anneler Günü
 

Bütün anneler güzeldir

Bütün anneler güzeldir
 

Aile bir toplumun en önemli temel taşlarından birisidir ama bazı teorisyenlere göre de en sade gibi görünse de en karmaşık yapılardan sayılabilir. Jeolojik katmanlar gibi birbiri üzerine gelen ilişkilerin, bu sade yapıyı en karmaşık hale getirdiğinden dem vururlar. Çünkü ilişkiler bütünü, zamana ve zemine göre, geride bıraktığı kuşaklar arasındaki farkın aile içinde iyi çözülüp anlaşılması veya anlaşılmamasıyla oluşan çatışmaların de esin kaynağıdır.

Bu tez kabul edildiğinde, gerçekten karmaşık bir yapı gibi görünebilir. Ama aile içi ilişkilerdeki yaygın temas ve ilişki, iktidar ve direnişle anlamlandırılmaz. Herkes sahip olduğu gelenek ve kültüre göre bunu kabullenir. Kısaca herkes yaşamından memnundur. Memnun olmayanlar, boyun eğmişlikle ilgili sahip oldukları kültürleri nedeniyle de seslerini çıkarmazlar.

Teorideki normatif standart böyle olsa da yaşanılan gerçekler arasında farklar olabilir. Ama bu da hiç kimseyi rahatsız etmez. Sahip olunan kültür, zaten standart aile ilişkilerini hiçbir zaman bilmez ve takip etmez. Toplumsal cinsiyet ile aileyi anlamak, o toplumdaki kültür yapısıyla ilgilidir. Kadına değer verilmesi gereğini sık duyanlar, standart değerin ne olduğunu bilmeden kendisinin ailesine değer verdiğini kabul eder. Normali de budur zaten.

Annelerin çocuklar üzerindeki emeği ve iktidarları, kocaların iktidarlarıyla çelişmediği zaman Türk toplumu huzurludur. Çünkü değeri budur. Standart değerler bu yapıyı savunmasa da Türk toplumu için değer henüz böyledir.

Annemin çocukları üzerindeki emeği ve iktidarı kocasının iktidarıyla çatışmama ilkesine bağlıydı. Onu seviyorum ve anneler gününü kutluyorum.

Zaman değişti, kültürlenme arttı, değişim başladı. Sevgili eşim de bir anne. O’nun ve her annenin, anne olmak isteyip de olamayanların da anneler gününü kutluyorum. Bütün anneler, var olsunlar, sağ olsunlar.

 
Toplam blog
: 135
: 1226
Kayıt tarihi
: 11.10.06
 
 

Ankara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Öğretim Üyesi. Spor Sosyolojisi, Popüler Kültü..