Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Eylül '18

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Bütün Ev Kadınları Birleşiniz!

Bütün Ev Kadınları Birleşiniz!
 

Bütün ev kadınları, kendinizi eğitiniz!


“Bütün ülkelerin işçileri, birleşin”, Marx'ın ünlü Komünist Parti Manifestosu adlı eserinde geçen, enternasyonalist anlam taşıyan ve dünya sosyalist hareketine yön veren ünlü slogan. Blog başlığımı bu slogandan esinlenerek yazdığımı söylemek isterim.

Ülkemiz Birleşmiş Milletlerin Kadınlara karşı her türlü ayrımcılığın önlenmesi sözleşmesini 1985 yılında imzalayarak taraf olmuş ve Sözleşme 1986 yılında yürürlüğe girmiştir. Kadın Hakları Bildirgesi olarak da tanımlanan bu Sözleşmenin yürürlüğe girmesi ülkemiz açısından önemli bir dönüm noktası olmuş/olması gerekirdi.

Başbakanlık Kadının Statüsü ve Sorunları Genel Müdürlüğü, kuruluşundan bu yana kadının insan haklarının korunması ve geliştirilmesi, kadınlara karşı her türlü ayrımcılığın önlenmesi ve kadın-erkek eşitliğinin kamu plan ve politikalarına yansıtılması amacıyla çalışmalarını sürdürdüğünü söylemektedir. Ülkemizde, yıllardır uygulanan sosyal devlet politikalarının sonucu olarak desteklenmesi gereken gruplardan olan kadınların sorunlarını çözümlemek üzere son yıllarda çok ileri adımlar atıldığı ve ulusal mevzuatımızda pek çok düzenlemeler gerçekleştirildiği iddia edilmektedir.

Başbakanlık Kadının Statüsü ve Sorunları Genel Müdürlüğü’nün 2016 yılında yaptığı araştırmanın çarpıcı sonuçları şöyle:

1. Şehirlerde evli kadınların % 18’i, köylerde de % 76’sı eşleri tarafından dövülüyor.

2. Kadınların % 57,7’si evliliklerinin ilk gününde şiddetle karşılaşıyor.

3. Aile içi suçların % 90’ını kadına karşı işlenen suçlar oluşturuyor. (İki yıl sonra bile bu sonuçların olumlandığına dair elimizde ciddi emareler yok, aksine tecavüz, çocuk gelin, şiddet, ölüm gibi olumsuz kadın haberlerine basında her gün rastlıyoruz.)

Aynı Araştırma sonuçlarına devam ettiğimizde ise;

- Aile içi şiddetin yüzde 87’si, kadınlara karşı işleniyor. Şiddetin yüzde 34’ü fiziksel, yüzde 53’ü sözlü olarak gerçekleşiyor. Bu oran gecekondu semtlerinde yüzde 97’lara çıkıyor.

- Kadınların yüzde 20’si okur-yazar değil.

- Lise ve daha üstü eğitimli 15-24 yaş grubunda bulunan kadınların yüzde 39.6’sı işsiz.

- Kadınların yüzde 40’ı görücü usulüyle evleniyor, yüzde 20’si ise nikâhsız yaşıyor.

- Kadınların yüzde 55’i doğum kontrolü uygularken, yüzde 64’ü hamilelik döneminde doktora gitmiyor.

- Yılda 2 bin 500 kadın anne olmak isterken yaşamını yitiriyor.

- Eğitim gören 100 kadından sadece 2 tanesi yüksek öğrenim görüyor.

- Kadınların işgücüne katılım oranı yüzde 27’lerde bulunuyor

- Türkiye’de 850 kaymakamın sadece 17’sini kadınlar oluşturuyor.

- Hakim ve cumhuriyet savcısı sayısı içindeki kadın oranı ise yüzde 18

- Meclis’teki 550 milletvekilinin 24’ü kadın. Belediye başkanlarının ise sadece binde 5’i kadınlardan oluşuyor.

- Türkiye’de kadınların yüzde 35.6’sı bazen, yüzde 16.3’ü sık sık aile içi tecavüze uğruyor.

23 yıldır her hafta Galatasaray Meydanı’nda kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak için toplanan Cumartesi Annelerinin alana sokulmaması, Polisin erken saatlerde Galatasaray’a giden tüm sokakları barikat ve TOMA’larla kapatması sonucu Cumartesi Anneleri, Büyük Parmakkapı Sokağı’nda açıklama yapabildi. Maside Ocak’ın okuduğu açıklama, “701 haftadır inkâr, baskı ve şiddet ortamında hukuka, hakikate ve adalete ulaşamadığımız için alanlardayız” şeklindeydi.

Acilen, “...kadının insan haklarının korunması ve geliştirilmesine yönelik çalışmalar yapmak, kadınların sosyal, ekonomik, kültürel ve siyasal yaşamdaki konumlarını güçlendirmek, hak, fırsat ve olanaklardan eşit biçimde yararlanmalarını sağlamak” gerekmektedir.

Ülkemizde kadın halen daha neredeyse yok hükmünde, İzninizle yazının başındaki sloganı değiştirmek istiyorum, “Ülkemizin bütün kadınları kendinizi eğitiniz.” kurtuluş birleşmede değil, eğitimdedir.

Kızıldereliler; “Doğum yapan her şey dişidir. Kadınların ezelden beri bildiği kainatın dengelerini erkekler de anlamaya başladıkları zaman, dünya daha iyi bir dünya olmak üzere değişmeye başlamış olacaktır.”, Çinliler de “Gökyüzünün yarısını, kadınlar taşır.” der.

Nizamettin BİBER

 
Toplam blog
: 887
: 2743
Kayıt tarihi
: 06.06.12
 
 

Yeni dünya düzensizliğinde insan olmaya çalışan ve okuyarak ne kadar cahil olduğunu gören, olayla..