Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Mart '09

 
Kategori
Doğal Hayat / Çevre
 

BÜTÜN KRİZLER SU İLE BAĞLANTILI

BÜTÜN KRİZLER SU İLE BAĞLANTILI
 

Biz sadece ,durumdan vazife çıkardık...


2009 Yerel Seçimlerinin en çok konuşulan temalarından biri şüphesiz “su” idi. Belediye başkan adayları “su” ile ilgili çeşitli vaadlerde bulunurken, 16 – 22 Mart tarihleri arasında İstanbul 5. Dünya Su Forumu’na ev sahipliği yaptı.

Biz de üşenmedik, Forumu yerelde bir “ eğitim “ fırsatı olarak gördük. Bu amaçla, 18 Mart günü “Akdeniz’de SU’suzluk “ başlığı altında, Akdeniz Havzasındaki “ Su Varlığı”, “Su Kültürü” ve “ “Su Tasarrufu” temalı bir konferans düzenledik. 20 ilköğretim ve lise düzeyindeki okuldan 100 öğrencimize, 19 Mart günü de Abdurrahman Alaadinoğlu İÖ.’nun 200 civarındaki öğrencisine “Su Tasarrufu” temalı eğitim çalışmamızı tekrarladık.

Forum’dan Notlar:

- 5. Dünya Su Forumu'na ilk gün 23 bin 273 kişi katıldı. Forum, 3 cumhurbaşkanı, 3 kraliyet ailesi mensubu, 5 başbakan, 90 bakan, 63 belediye başkanı ve 148 parlamenteri bir araya getirdi.

- 155 ülkeden bakanlar ve 14 Uluslararası kuruluşun katıldığı Bakanlar Konferansı çerçevesinde de, suyla ilgili 8 ana başlık altında yuvarlak masa toplantıları ve çok sayıda ikili görüşmeler yapıldı.

- Forum, İstanbul'a düşük sezon olmasına rağmen otellerdeki gecelik 100 bin kişilik doluluk oranı ile turizme katkısı, kişisel tüketim harcamaları hariç yaklaşık 30 milyon Euro bıraktı.

- Özel kanunla kurulan 100 kişilik ekipten oluşan Forum Sekreteryası tarafından gerçekleştirilen organizasyonda toplam 8 bin 375 personel çalıştı.

- Forum, Sütlüce Kongre ve Kültür Merkezi, Feshane, Ceylan Intercontinental Otel, Lütfi Kırdar Kongre Merkezi ve Cemal Reşit Rey olmak üzere 5 ana merkezde, toplam 27 salonun yanı sıra 8.500 ve 4.500 m2'lik iki ayrı çadırda yürütüldü.

- Forum, dünya genelinde 1 milyardan fazla insanın ilgisini üzerinde topladı.

- Forumda, toplam 114 tercüman ile 7 dilde simültane çeviri yapıldı.

- Foruma, yerli ve yabancı olmak üzere bin 15 basın mensubu katıldı.

- 5. Dünya Su Forumu bünyesinde 1070 adet bilgisayar kullanıldı.

- Forumun iletişim ağında, 3 bin 500 metre kablolama gerçekleştirildi.

- Foruma katılan 30 bin katılımcının resimli ve barkodlu kayıtları bulunuyor.

- Forum bünyesinde her gün 154 bin kumanya dağıtıldı.

- VIP konuklara 4 bin 500 kişilik yemek servisi yapıldı.

- Forumda, 770 otomobil, 175 otobüs ve 45 deniz taşıtının hizmet verdi.

- Forumun içeriğine paralel olarak tamamen çevreye ve doğaya dost, geri dönüşümlü malzemeler kullanıldı.

- Forum'a katılan, üst düzey devlet adamları ve tüm forum katılımcılarının güvenliğini sağlamak üzere 8 bin kişilik bir emniyet gücü hizmet verdi.

Forum’da Kim Ne Dedi?

- Forumun açılış konuşmasını yapan Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül; Geçmişte çevreci olup olmamanın bir siyasi tercih olarak algılandığını hatırlatarak, bugün artık herkesin çevreci olmak zorunda olduğunu dile getirdi.
- 9.Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel; Su, yerkürenin efendisi, hakimi ve sultanıdır.

- Dünya Su Konseyi Başkanı Loic Fauchon; Her 10 yılda bir dünyaya 1 milyar yeni nüfusun katıldığını ifade ederek, ekosistemi korumak, su havzalarının temiz kalmasını ve gelecek kuşaklara aktarılmasını sağlamak zorunluluğu bulunduğunu kaydetti.

- Dünya Meteoroloji Örgütü Genel Sekreteri Michel Jarraud; “Ekonomik krizlerden, kaynakların boşa harcanamayacağı sonucu ortaya çıkıyor. Krizlerin dünyaya öğrettiği en önemli şey bu.”

- Uluslararası Özel Su Operatörleri Federasyonu (AquaFed) Başkanı Gerard Payen; “İngiltere’de su şebekesi özel sektöre satıldı. Fransa’da ise şebeke hükümete bağlı ama hükümet birçok yerde özel firmalara şebekeyi işletme hakkı verdi. Özelleştirmeden hangisini anladığımız önemli. Hükümet, fiyatı yatırımları belirler. Kim işletirse işletsin bu, suyun bedava olmasını engellemez. Hükümet sübvansiyon verirse özel sektör de suyu bedava satabilir”

- Küresel değişimler karşısında kentsel su kaynakları yönetiminde ortak bir taahhüt vermeye çağıran İstanbul Su Mutabakatı’nı 52 ülkenin belediye başkanı imzaladı.

- 1960’lı yıllardan beri tuzdan arındırma yapan Dünyadaki en büyük deniz suyu arıtma tesisine sahip olan İsrail, yılda 100 milyon metreküp suyu metreküp başına 52 sent gibi düşük bir maliyetle tuzdan arındırmayı başarmış. Hedefi, 2010 yılına kadar, tüketilen suyun yüzde 20’sini denizden sağlamak.
- Dünya Su Forumu’nun fuar bölümü, kuraklıkla mücadele insanoğlunun gelecekte hangi kaynağa göz dikeceğini ortaya koydu. İspanyol su teknolojileri şirketi İş Geliştirme Müdürü Carlos Cosin Fernandez, deniz suyu arıtılmasına 20 yıl önce başlanıldığında 1 metreküp suyun maliyetinin 7 dolar olduğunu, bugün 1 doların altına düştüğünü belirtti.

Türkiye’nin Durumu:
- Avrupa Birliği üyeliği için çevre şartlarına bir an önce uyum sağlamayı hedefleyen Çevre ve Orman Bakanlığı, Türkiye’de 2012'ye kadar hayata geçirilecek bir eylem planı hazırladı. Bu kapsamda 81 il ve 27 havza için tek tek yol haritası oluşturuldu. 2012'de ülke nüfusu 71.8 milyon, çevre kirliliğine yol açacak atık ise 28 milyon ton öngörüldü. Türkiye'nin 2030'da hangi sektörde ne oranda su tüketeceği hesaplandı.

'2008 - 2012 Atık Su ve Atık Yönetimi Eylem Planı' adlı iki ayrı raporda Türkiye'nin 'Yüksek Maliyetli Çevre Yatırım Projeleri' için her yıl 41 milyon euroluk bir alt yapı yatırımına ihtiyacı olduğu öngörülüyor. Aksi takdirde Türkiye’de zor ve susuz günlerle baş başa kalacak.

Suyunuza, Toprağınıza ve Havanıza Sahip çıkın!

 
Toplam blog
: 272
: 734
Kayıt tarihi
: 13.10.07
 
 

1959 Sinop Bektaşağa Köyü doğumluyum. Yaşamda, anlaşılacak bir şeyi olanlara ve bunu öğreti yapan..