Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Şubat '07

 
Kategori
Su Sporları
 

Bütün kulvarlar doluysa ne yapacağım?

Bütün kulvarlar doluysa ne yapacağım?
 

Düzenli yüzen arkadaşların neredeyse tamamının yaşadığı bir problem var: Havuza gittiniz, duşunuzu aldınız, havuzun kenarına geldiniz... O da ne? Bütün kulvarlar dolu!!! Aman tanrım, ne yapacağım şimdi? Duş da almıştım, bir kulvarın boşalması için beklerken üşütmesem bari...

Aslında tamamen bilgi eksikliğinden ve havuz yönetimlerinin ilgisizliğinden dolayı bu gayet doğal durum bir probleme dönüşüyor.

Sevgili dostlar, kulvarlar tek kişinin yüzmesi için değildir. Bu evrensel bir kuraldır, bilmeyenlere öğretin. 25 metrelik bir havuzda tek kulvarda 5- 6 kişi, 50 metrelik havuzda ise 10- 12 kişi rahatlıkla yüzebilir. Tek kural, kulvarın hep sağını takip etmek; yani aynen trafikte olduğu gibi (size komik gelecek ama trafiğin soldan aktığı İngiltere gibi ülkelerde yüzmede de trafik soldan akıyor).

Önce hangi kulvara gireceğinizi belirleyin. Havuz kenarında bir görevli, cankurtaran veya antrenör varsa hangi kulvarı kullanabileceğinizi danışın, yardım isteyin. Yardım edebilecek kimse bulamıyorsanız sizin yüzme hızınıza en uygun olan kulvarı belirleyin. Ama hemen suya atlamayın. Önce kulvarın başında havuzun kenarına oturup ayaklarınızı havuza sokun ve kulvardaki tüm yüzücülerin sizi görmesini sağlayın. Durur ve sizinle göz göze gelirlerse kulvara gireceğinizi söyleyin. Her yüzücü sizi fark ettikten sonra suya girip yüzmeye başlayın. Sizi gördükleri halde görmezlikten gelirlerse önemli değil, siz girin ve yüzün. Bazı kişiler kendilerini kulvarın sahibi zanneder ama değillerdir. Ben özellikle bu tavır içinde olup beni fark ettiği halde kulvarın ortasından gidenlerle yüzmeye bayılıyorum.

Nasıl sollayacağım veya yol vereceğim? Temponuz, önünüzdeki yüzücüden fazlaysa yaklaşıp kendinizi fark ettirmek için (gerekirse) ayağına dokunun ve solundan geçin. Aman dikkat, bu arada karşıdan gelen olmasın. Yüzücülerden bazıları yüzerken ileriye değil, havuzun dibine bakarlar; kafa kafaya çarpışmak hiç de hoş olmaz. Bu arada sollamak için en uygun zaman dönüş sırasındadır, mümkünse dönüşte yol isteyin. Yol vermek de benzeri şekilde gerçekleşir. Yol vermemek için direnmeyin, kulvar arkadaşınızın zamana karşı antrenman yapıyor olma ihtimali vardır, saygılı olalım ki saygı görelim. Sollanırken yavaşlayın, mümkünse kulvarın sağına iyice yanaşıp durun. Havuzun duvarına ulaşmışsanız kulvarın iyice sağına yanaşıp kulvar arkadaşınıza yol verin.

Eğer kulvarlarda 1-2 kişi varsa dönüşlü yüzme yerine bir kişinin sol, diğerinin sağ tarafı alması da sıkça uygulanan bir durumdur. Kulvar arkadaşınızla konuşup belirleyin. Ama 3. kişi gelirse dönüşlü yüzmeye geçmeniz gerekecek.

Bir sonraki yazımın konusu çok medyatik: Hülya Avşar'ın kulvarına nasıl girdim, birlikte nasıl yüzdüm?

Esen kalın

 
Toplam blog
: 103
: 11625
Kayıt tarihi
: 02.02.07
 
 

Yüzme aşkımı sizlerle paylaşmak istiyorum. Yüzme öğrenmek isteyenlerden düzenli yüzenlere tüm yüzme ..