Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Mayıs '09

 
Kategori
Doğal Hayat / Çevre
 

BÜTÜN ORKİNOSLAR NEREYE GİTTİ?

BÜTÜN ORKİNOSLAR NEREYE GİTTİ?
 

Stolen Fish; Stolen Future!!! GREENPEACE



Ülkemiz denizlerinde “orkinos” adıyla bilinen balığın İngilizce adı “Northern Bluefin Tuna” , Latince adı ise “Thunnus tyhnnus” olup daha çok Kuzey yarıküre sularında olmak üzere özellikle; Kuzey-Batı Pasifik Okyanusu, Kuzey-Doğu Atlantik Okyanusu ve Akdeniz’de bulunmaktadır. İstatistiklere göre orkinosun %40’ı Kuzey-Batı Pasifik’te, %19’u Kuzey-Doğu Atlantik’te, %&’sı Kuzey-Batı Atlantik’te ve %35’i de Akdeniz’de avlanmakta olup yaşam süresi 10 – 25 yıl arasında değişmektedir.

Mavi yüzgeçli orkinoslar, 700 kiloluk ağırlık ve 3 metre uzunluğa varabilen vücutları ile çok hızlı yüzerler ve inanılmaz mesafeleri kat ederek yaşamlarını geçirirler. Orkinos yüzyıllar boyunca, bölgedeki ülkelerin hemen tümünün yaşam kaynağı olan Akdeniz'in sembollerinden biri olarak görülmüştür.

Tüm dünyada yıllık orkinos balığı rekoltesi yaklaşık olarak 800 000 ton olup, bunun 500 000 tonu Japonya’da tüketilmektedir. Bunun temel nedeni Japon mutfağının geleneksel yemeği olan sushi için orkinosun bir numarada tercih edilmesidir. Her yıl çok sayıda orkinos, tam da yumurtlama dönemlerinde ve alanlarında avlanarak bu endüstrinin kurbanı haline geliyor.

Bu türün korunmasından sorumlu bir komisyon mevcut : Uluslararası Atlantik Orkinosunu Koruma Komisyonu (ICCAT). Bu komisyona üye 45 ülke, hem ticari hem de ekolojik anlamda bu türün devamlılığını sağlamakla yükümlüler. Ancak gelinen nokta, bu kurumun ve üye ülkelerin bu sorumluluğu yerine getiremediklerini açıkça ortaya koyuyor. ICCAT'in kendi oluşturduğu bilimsel komitesi ise son yıllarda çok ciddi uyarılarda bulunarak avlanma kotasının radikal biçimde azaltılması gerektiğini, aksi takdirde türün tamamen kaybolacağını tekrarlıyor. Ancak kendi bilim komitesinin önerilerine kulak tıkayan ülkeler sorumsuzluklarına devam ediyor ve Akdeniz'in geleceğini tehdit ediyorlar.

Bugün Türkiye'nin Akdeniz kıyısındaki yerel balıkçılar, bir zamanların 'denizlerin çobanı' adını verdikleri orkinosların tükenme aşamasına gelmesinin ne demek olduğunu biliyorlar ve bu duruma tepki göstermek için düzenledikleri imza kampanyası ile Bakanlığa en azından yumurtlama zamanları ve alanlarında avlanılmaması için talepte bulunuyorlar.

Mavi yüzgeçli orkinos yönetimi zaten yeterince kötü. Akdeniz’deki orkinos endüstrisi, politikacıları da ikna ederek bilim dünyasının uyarılarını hiçe sayarak bir yönetim planından çok bir intihar anlaşması yarattılar. Şimdi de Türkiye, zaten hiçbir ülkenin uygulamadığı kota dağılımı kararlarına itiraz ederek, bu düzenlemeye uymayabileceğinin işaretini veriyor, bir anlamda kendi filosuna son kalan orkinos stokları da tamamen tükenmeden istedikleri kadar avlayabileceklerini söylemek üzere. Yetmezmiş gibi, yasadışı avcılık hala devam ediyor – Karaburun limanına 5 ile 10 ton arası yavru orkinos yasadışı olarak indirildi. Hem de orkinos sezonu daha yeni başlarken!

Mavi yüzgeçli orkinos yönetimi, Avrupa Birliği’nin de aktif ve etkin bir üye olarak aralarında bulunduğu hükümetler arası bir organizasyon olan ULUSLAR ARASI ATLANTİK ORKİNOSLARINI KORUMA KOMİSYONU (ICCAT)’nun elindedir. Ancak 2008 Eylül’ünde bağımsız bir performans değerlendirmesine göre söz konusu yönetim ‘Uluslararası rezillik’ olarak nitelendirildi.

Yakın gelecekte tamamen yok olma tehlikesi ile yüz yüze olan mavi yüzgeçli orkinosları avlayan ülkeler arasında Türkiye, Akdeniz’deki en büyük av filosuna sahiptir. Var olan ICCAT kotalarının dışında, bu türün -yakalanmadan önce en az bir kez üreyebilmesi için- belirlenen yasal avlama ve satma boyutu 30 kg. dır.

GREENPEACE, orkinos ve diğer türlerin aşırı avlanmasına ve tükenmekte olan denizlerimizin iyileşmesi için uzun vadede çözüm olarak, dünya denizlerinin %40 ‘ının tamamen koruma altında deniz rezervleri ağı ilan edilmesi için çalışmaktadır. Türkiye ve Avrupa ülkeleri de dâhil olmak üzere tüm avlanan ülkeler, derhal yönetimi bilimsel temellere dayandırılana, avcılık kapasitesi sürdürülebilir seviyelere düşürülene ve yumurtlama alanlarının korunması adına deniz rezervleri oluşturulana dek, mavi yüzgeçli orkinos avlanmasını durdurmalıdırlar.


UNUTMAYALIM; BALIK YOKSA GELECEK DE YOK!!!

 
Toplam blog
: 38
: 1616
Kayıt tarihi
: 16.12.08
 
 

Deniz tutkunu, anne, evlat, sanat düşkünü, doğaya aşık, var olmanın anlamının peşinde bir insanoğ..