Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Temmuz '07

 
Kategori
Hayvanlar Alemi
 

Bütün Pitbull’ları öldürelim (!)

Bütün Pitbull’ları öldürelim (!)
 

Hayvanlar ve özellikle köpekler hiç bu kadar konuşulmamıştı. Köpekleri bu kadar popüler hale getiren ise yine bir köpek. Cinsi PITBULL !.. Meydana gelen olaylar sayesinde o artık katil bir köpek. Sürekli insanları ısırıyor, parçalıyor ya da yaralıyor. Bu köpekler çok zararlı hayvanlar. Pitbull görünce kaçacak yer arıyoruz, diyenlerdenseniz, o zaman gelin hep beraber seferber olalım bütün Pitbulları, bir tane bile kalmayacak şekilde öldürelim, katledelim. Belediyelerin çöp k amyonlarında, çöp gibi ezelim. Sonra da bir çöplüğe atalım. Hatta bir iki tanesini de mahalle aralarında ipte sallandıralım ki, diğerlerine örnek olsun.

Olay bu mudur yani? Birkaç tane ısırma olayı oldu diye bütün Pitbull’lar vahşi ve de katil midir? Bütün Pitbull’ları katletmeden önce bazı şeyleri değerlendirmek gerekmez mi? Eğer bu köpekler gerçekten anlayabilseydi insanların ne dediğini, bu söylemler neticesinde hepsi teker teker intihar ederdi inanın. Bunu neye dayanarak söylüyorum? Şuna dayanarak söylüyorum. Ben de bir köpek sahibiyim ve köpeğimi ben eğittim. Şuan benimle iletişim kurabiliyor. Onu tasmasız dolaştırabiliyorum ve elle, kolla, sopayla, zincirle değil, tamamen konuşarak komuta ediyorum. Tıpkı, bir ana-babanın çocuğuna verdiği komutlar gibi.. Yapma, sus, otur, git yemeğini ye, git su iç, burada bekle vs gibi. Git terliklerimi getir, saldır, havla, parçala diye komutlar vererek eğitmedim. Ve veterinerlere götürdüğümde hem onlar, hem çevremdeki insanlar, köpeğin bu kadar eğitilebileceğine, eğitildiğine inanmıyorlar. Benim köpeğim benimle konuşuyor, ben de onunla konuşuyorum ve cümle kuruyorum. O da anlıyor ve ona göre davranıyor. Örneğin, topun nerde, git onu getir dediğimde, neredeyse bulup geliyor. Ne bir işaret, ne başka bir şey. Anlıyor ve ona göre davranıyor. Şimdi bunları neden anlattım? Köpeğimi ve kendimi övmek için mi? Hayır ! Her köpeğin eğitilebilir yada şartlandırılabilir olduğunu anlatmak için. Çünkü her köpek doğası gereği önce vahşidir ..

Evet, her köpek önce vahşidir ve içgüdüsel olarak havlarlar ve koruma içgüdüsünden dolayı ısırabilirler. Ama durup dururken yolda giderken, hadi ben şu insanı bir ısırıp ta geleyim demezler. Eğer son günlerde, sunucu Öykü Serter’i ısırmasından dolayı, haber konusu olmasının ( eğer magazinsel bir değeri yoksa yani kurgusal değilse) sebebi ile tekrar manşetlere taşınan Pitbull’ların gidip bir insanı ısırması normal dışı bir davranış gibi gözükse de, bu tamamen o hayvanın eğitilme ve yetiştirilme tarzıyla alakalıdır. Biz insanlar gibi hayvanlarında psikolojisi bozulabilir. Ya da yanlış eğitimler neticesinde, hayvanlar farklı davranışlar sergileyebilirler. Günümüzde maalesef köpekleri bir meta olarak besleyip, evlerinde iş yerlerinde besleyen, barındıran insanlar, bu hayvan psikolojisinin farkında değiller. Hayvanların doğaları gereği bir vahşiliklerinin olduğu unutulup, kendi istekleri doğrultusunda davranmalarını istediklerinden, gerek işkence ile gerek başka şekillerde bu hayvanların davranışlarının bozulmasına sebep oluyorlar. Size bir örnek vereyim; ben apartman dairesinde Kangal köpeği besleyen insanlar tanıdım. Hayvanın psikolojisi o kadar bozulmuştu ki, çift zincirle dolaştırıyordu sokaklarda. Hayvanın gözlerine baktığınızda, ne kadar da acınacak bir durumu olduğunu, beni kurtarın diye baktığını size anlatamam. Belli ki, biraz işkence, dayak fasılları da olmuştu. Yani kısaca, köpeklerin kötü davranışları neticesinde şöhret edinmiş olmaları, tamamen sahipleri ve yetiştirilişleri ile alakalıdır.

Pitbull'lar tüm dünya da koruyucu köpek olarak besleniyor. Bu bir gerçek !.. Peki ama özellikle çocuklu aileler için en ideal köpeklerden biri olduğunu, çocukların can acıtıcı hareketlerine en iyi tahammül eden ve dünyada insanları en az ısıran köpek ırkı olduğunu biliyor muydunuz ?. Evet bu bir gerçek. Ve Pitbull’lar çok güzel, çok güçlü ve koruyucu içgüdüsü olan hayvanlardır. Hatta dünyanın en güçlü çene yapısına sahip olan hayvanlarından birisidir. Koruyucu ve güçlü olması sebebiyle de, yanlış eğitilerek psikolojisi bozulmuş olan bu hayvanların, bu davranış bozuklukları genlerine de yansıyor ve sonraki yavrularının da davranış bozukluğu yaşayabilmesi olağan hale gelebiliyor. Hatta bu köpekler güçleri ve bu saldırgan halleri ile birçok ülkede vahşice bir şekilde bahisle, kavga ettiriliyor. Bu ülkemizde de yaşandı. Ne cahillik!

Hangi köpek cinsi olursa olsun, eğer bilinçsiz, cahil, köpek psikolojisinden anlamayan ( bunun için hayvan bilimcisi yada veteriner olmaya gerek yok), insanların elinde tehlikeli bir canavar hale gelebilir ama bu Pitbull ya da Doberman cinsi bir köpekse, hayvanın gücünden dolayı tehlike daha büyük hale gelir. Bugün, dünya hayvan literatürüne giren Kangal köpeklerini hiç yakından görüp, onunla konuştunuz mu, onun kafasını okşadınız mı ? Görünüşleri ürkütücü olan bu hayvanların kafası, neredeyse iki insan kafasına eşittir, iridir ve bakışları keskindir. Yaklaşmakta tereddüt edersiniz. Ama aslında o kadar uysal ve bir o kadar da insana yakındır ki, gönül rahatlığı ile çocuğunuzu yanına bırakabilirsiniz. Ama doğaya bıraktığınızda bir o kadar vahşi ve bir kadar da korumacıdır. Bunu tek başına vahşi kurt sürüsü içine dalması ve onlarla boğuşması bir örnektir. İç Anadolu’da çoban köpeği olarak da kullanılan bu köpekler, vahşi kurt ve ayıların korkulu rüyasıdır. Çünkü o bir ayıyla bile boğuşabilir. Sahibine yaklaşan bir tehlike olduğunu hissederse, insana da saldırabilir ama özünde çok uysal vir hayvandır. Hele, bilinçsiz insanların eline düşerse, bu hayvandan bir canavar yaratabilirsiniz.

Hepinizin bildiği gibi, ülkemizde, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu diye bir kanun var. Bu kanunun 14. maddesi göre; Pitbull gibi tehlike arz eden hayvanların üretilmesi, sahiplendirmesi, ithalatı, satışı ve takası, sergilenmesi ve hediye edilmesi yasaklanmıştır. Fakat birçok kanun gibi bu kanun maddesini de hiçe sayan bazı insanlar, yönetim ve idaredeki, hatta denetimdeki boşluklardan yararlanarak istedikleri at koşturuyorlar ve bu hayvanları istedikleri gibi üretip, satıyorlar, hatta meydanlarda birbirleri ile boğuşturuyorlar. Peki, Çevre ve Orman Bakanlığı denetiminde olması gerekirken, bu Bakanlığın, ilgili makamlarında oturanlar ne yapıyor? Hiçbir şey !.. Ancak, çöp kamyonları ile sokak hayvanları toplatıp, itlaf ettiriyorlar. Neden böyle yapıyorlar? Birincisi bilinçsizlik, ikincisi hayvanlara gereken saygı gösterilmiyor, üçüncüsü hayvanlar sevilmiyor ve bu kanun zoraki çıkartıldı, dördüncüsü Bakanlığın elinde bu işi yapabilecek uygun bir Veteriner teşkilatı yok. Durum böyle olunca da, hayvan haklarından bahsetmek abesle iştigal oluyor.

Netice itibari ile, hiçbir köpek katil değildir. Onları yargılamadan önce, onların sahiplerini yargılamalı ve yetiştirilme şartlarını eleştirmeliyiz. Onları ya bu köpekleri beslememeye odaklandırmak ya da kontrol altında tutmak gerekir. Bunun için ilgili kanunumuz çok daha sert işletilmeli. Çok daha sert yaptırımlar olmalı ki, caydırıcılığı olsun. Yoksa önüne gelen bu hayvanları besler, üretir ve sokakta gezdirir.

İnsanları eğitmek, hayvanları eğitmekten daha kolay gibi geliyor değil mi? Yanılıyorsunuz! Ben hayvanımı, insanlardan daha kolay eğittim. Üstelik kimseyi de ısırmadı ve bir o kadar da dost canlısı.

Yoksa hayvanları top yekun öldürmek ve katletmek çok kolay !..
 
Toplam blog
: 671
: 2572
Kayıt tarihi
: 26.06.06
 
 

Anadan doğma bir İzmirliyim ve bu şehirli olmaktan gurur duyuyorum.. Hem bu şehirde doğmuş, hem b..