Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Ocak '12

 
Kategori
Yoga / Meditasyon
 

Bütünsel olarak Yoga nedir? (Bölüm 1)

Bütünsel olarak Yoga nedir? (Bölüm 1)
 

Yoga 5 bin yıllık bir Hint öğretisidir. Pek çok inanç sistemi içerisinde yer almıştır. Pek çok inancı da etkilemiştir. Yogaya bir bütün olarak bakıldığında fiziksel, zihinsel ve ruhsal aktiviteleri düzenlemede çok yardımcı olduğu söylenebilir.  Yoga fiziksel duruşlar, nefes teknikleri ve meditasyon içeren bir sitemdir. Bu sistemin tanımlanmasında, tanıtılmasında çok kullanılan bir ağaç metaforu vardır. Buna göre;

- Ağacın kökleri (Yamalar) kendimize hakim olma ile ilgili ilkelerdir.

Yama olarak özetlenen davranışlar ahimsa (zarar vermemek, şiddetsizlik), satya (dürüstlük), aseta (çalmamak), brahmacarya (çoğu yerde nefsin isteklerinden kendini koparma, seksten vazgeçme diye yorumlansa da, daha doğru tanımı, enerjiyi bin tane ilişkiyle dağıtmaktansa bir eşe vermek) ve aparighara (ihtiyaç kadar almak, açgözlü olmamak).

- Ağacın gövdesi (Niyamalar)Gözlemleme yapmamız için gerekli ilkelerdir.

Niyama olarak denilen prensipler hayata geçirilince olumsuz eğilimler giderilmekte, kötü alışkanlıklar yenilmekte, negatif enerji atılmakta ve insan kendinin evrenin tüm canlı varlıklarıyla bir aile olduğunun farkına varmaktadır.

Bu aşama da 10 prensibe dayanmaktadır:

1. Şauça - (Temizlik) Kirlilik kontrolü
2. Santoşa - (Yetinme) Açgözlülük kontrolü
3. Tapas - (Soyutlanma) Fazlalık kontrolü
4. Svadhyaya - (Eğitim) Cehalet kontrolü
5. İşvara Pranidhana - (Mutlak Varlığı Algılama) Algı kontrolü
6. Astikya - (Sadakat) Bağlılık kontrolü
7. Dana - (Hayırseverlik) Bencillik kontrolü
8. Hri - (Alçakgönüllülük) Gurur kontrolü
9. Mati - (Analiz) Düşünce kontrolü
10. Vrata - (Yemin) Değişkenlik kontrol 

- Ağacın Dalları (Asanalar)Fiziksel Duruşlardır.

Bilinmesi gerekir ki, Yoga asanaları ve uygulanış tarzı sportif hareketler değildir.

Her asana varlığımızda mevcut olan bir veya birkaç çakrayı ve nadilerimizi uyarır, besler, dengeler. Bu durum asananın sübtil plandaki değerlerinden biridir. 

Fizik planda her bir asana kendi grubuna göre bedenimizi mükemmel şekilde dengeler, esnetir, açar, katı ve sert haldeki kas yapılarını gerektiği zaman sertleşecek şekilde uzun ve esnek hale getirir.

Yoga çalışmaları bir zayıflama yöntemi değildir ancak elbette ki vücudumuzun bu şekilde uyarılması onun gereksiz dokulardan kurtulmasını ve böylece mükemmel bir şekle girmesini temin eder.

Değişik uygulamalar ve varyasyonları ile pek çok asana bulunmaktadır. Bunlardan bazıları temel pozlardır. Her okul ve sistemi hatta aynı sistemin değişik hocaları tarafından uygulamanın değişik yorumlandığı görülür ancak temel duruş ve amaç asla değişmemektedir.

Asana'lara genellikle basit pozlardan başlanılarak geliştirilmeli, uygulama sırasında kişi ne kendisi ne de başkaları ile yarış içinde olmamalıdır. Asana sizin kişisel dostunuzdur, o başkalarına gösteriş yapmak için kullanacağınız bir araç değildir. Bu şekildeki uygulama Yoga’nın etiğine aykırıdır. 

Asana'ların diğer biz özelliği ise varlıksal yapımızın her planını dengelemesidir, özellikle fizik ve zihin yapımız mükemmelce dengelenecektir.

Konsantrasyon kabiliyetimiz en iyi şekilde artacaktır.

- Ağacın yaprakları(Pranayama)  Hayat enerjisinin kontrol edilerek yönlendirilmesidir.

Pranayama kelimesinin harfiyen tercümesi “nefesi tutma”, veya solumaya “gem vurma” anlamını taşır. Ancak pranayama sadece nefes hareketlerinin basit bir idmanı değildir. Pranayama pratikleri vücudun iki önemli fonksiyonunu kontrol etme imkân verir:“Birisi fizyolojiye ait nefes alma;Öbürü de bilinci kontrol etme”dir.Herkes tarafından iyi bilinir ki, nefes almanın sıklaşması “taşikardi” meydana gelmesine yol açar. Bu da kalbin faaliyetlerinde olumsuz etki yaratır. Pranayama’nın amaçlarından biri, insanın tüm hayatı boyunca, her dakikada kendi nefes alma süreci üzerinde kontrol sağlamasını sağlamaktır. Böylece  doğru şekilde oksijenli solunuma, kalbin ve akciğerlerin istikrarlı ve ritmik çalışmasına ulaşılır.

-Ağacın kabuğu (Pratyahara)Dikkatin dış dünyadan iç dünyaya yöneltilmesidir.

Pratyahara olarak bilinen teknikler bilinçli gevşeme yeteneğinin gelişmesini sağlar. Bunlar, içe dönme, içsel arayış ve gelişim için olağanüstü tekniklerdir. Bilinçli gevşeme teknikleri, organizmayı sistematik olarak derin bir gevşeme durumuna getirmektedir. Beden gevşeyince zihin susmakta, sinirler boşalmakta ve kas gerginliği atılmaktadır. Beden derin gevşeme moduna geçince nefes alış veriş hızı azalmaktadır, akciğerler rahatlamakta ve solunum sistemi dinlenmektedir.

Pratyahara basamağı derin bir iç gevşeme ve tam bir odaklanma sağlayarak insanı Yoga sisteminin 6. Dharana (konsantrasyon) ve 7. Dhyana (meditasyon) basamaklarına hazırlamaktadır.

(Bu yazı çeşitli kaynaklardan yararlanılarak derlenmiştir)

 
Toplam blog
: 58
: 536
Kayıt tarihi
: 14.09.11
 
 

"Uzun ince bir yoldayım" diye tarif etmiş hayatını Ozan Aşık Veysel. Yazdığı bu sözlerinde beni e..