Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Aralık '08

 
Kategori
Siyaset
 

Buyrun, işte size “soykırım”

Buyrun, işte size “soykırım”
 


18 Aralık 2008 tarihli Milliyet Gazetesi’nden iki haber: 1. “CHP’li Vekilin Büyük Ayıbı”; 2. “Bu Nasıl Protesto?”

Birinci haberin içeriği özetle şöyle: “CHP’li Canan Arıtman, Gül’ün Ermenilerden özür kampanyasını desteklemesine ‘Anne tarafından etnik kökenini araştırırsanız görürüsünüz’ yorumunu yaptı. Bir grup aydının sözde Ermeni soykırımı nedeniyle Ermenilerden özür diliyoruz kampanyası başlatması, Meclis’te tartışıldı. TBMM Dışişleri Komisyonu’nun dünkü toplantısının ana gündeminde aydınların 'özür diliyoruz' adlı kampanyası yer aldı. Komisyonda söz alan CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman, aydınların, özürle ilgili metnini hatırlatarak, komisyonun bunu kınayan bir bildiri yayınlamasını istedi. Arıtman, ‘Buna imza atan ve kendisini sözde aydın sanan isimler, Türkiye’den özür dilemelidir. Bu aymazlık değilse, vatan hainliğidir. Biz de bir bildiri yayınlayarak bunu kınayalım' dedi. Arıtman’a Komisyon Başkanı, AKP’li Murat Mercan ve MHP’li Deniz Bölükbaşı da destek verdi. Toplantının ardından VATAN’a konuşan CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman, aydınların Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Ermenistan ziyaretinden cesaret aldıklarını iddia etti. Arıtman, ‘Cumhurbaşkanı’nın bu kampanyayı desteklediği görülüyor. Abdullah Gül, cumhurun, yani Türk milletinin cumhurbaşkanlığını yapsın, etnik kökeninin değil. Cumhurbaşkanı’nın anne tarafından etnik kökenini araştırın görürsünüz' yanıtını verdi."

İkinci haber ise şöyle: “Trabzonsporlu taraftarlar hakem kararlarından dolayı Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) ve Merkez Hakem Kurulu'nu protesto ederek, TFF binasına siyah çelenk bıraktı. Protestoda siyasi mesajlar verildi. Oğuz Sarvan soykırımla tehdit edildi, katiller övüldü. Bir grup taraftarın Levent’teki metro istasyonunda açtığı ‘Türkiye Futbol Fiyaskosu, destek beklemiyoruz köstek olmayın, Mahvetti Hakem Kararları, bana hakemini söyle sana sonucunu söyleyeyim’ pankartının altındaki, ‘Yasinlerle çıktık yola, Ogünler çok yakında’ yazısı nedeniyle, organizasyon komitesi uyarı yaparak bu pankartı kaldırttı. Trabzonsporlu taraftarlar protesto sırasında ‘Şampiyon olmamız engellenemez’, ‘Oğuz Sarvan istifa’, ‘Ermeni Oğuz’a Trabzon’da soykırım’ şeklinde sloganlar attılar.”

İki haber birbirinden çok farklı konulardaymış gibi görünüyor. Ancak bir ortak noktaları var: İkisinde de bir “Ermeni köken” teması ve bu tema üzerine üretilen değerlendirmeler mevcut. İlk haberde, CHP’li Canan Arıtman, “Özür Diliyoruz” kampanyasına destek veren Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün (destek bile değil, sadece vatandaşların böyle bir kampanya düzenlemeye hakları olduğunu ve bunun olağan karşılanması gerektiğini söyledi Gül) bu desteği de Ermeni kökenli olduğu için verdiğini iddia ediyor. İkinci haberde ise Trabzonspor taraftarları, hakem hatalarını MHK Başkanı Oğuz Sarvan’ın Ermeni kökenli olmasına bağlıyorlar. Bağlamakla da yetinmiyor, “Ermeni” Oğuz Sarvan’a soykırım uygulayacaklarını söylüyorlar. Tabii günümüz Türkiye'sinde kıracak Ermeni kalmadığı için artık sıra "gizli Ermeniler"e geldi. Elimiz değmişken Abdullah Gül ve Oğuz Sarvan'dan başlayalım işte!

Abdullah Gül’ün ya da Oğuz Sarvan’ın gerçekte Ermeni kökenli olup olmadığını bir yana bırakalım, bu zihniyete göre, eğer bu ülkede hasbelkader Ermeni olarak dünyaya gelmişsen önce dünyaya gelmekle en büyük günahı işlemişsindir, sonra da soykırımı hak etmişsindir. Hiçbir suç işlemene gerek yok, kimseyi rahatsız etmene gerek yok, hiçbir şey talep etmene gerek yok; sadece Ermeni olman vatan haini sayılman ve soykırıma uğraman için yeterli sebeptir.

Bu iki habere konu olan şeyler basit birer densizlik gibi görülebilir ancak hiç de öyle değildir. Bunlar Türkiye’nin 1915 Ermeni Tehciri, ya da “Sözde Soykırımı” konusunda doksan yıldır dünyaya kanıtlamaya çalıştığı tezin bir çırpıda çürük bir tez haline gelip çöpe atılması demektir.

İlk haberde bu ülkenin devletinin yasama ve karar mekanizmalarında yer alan okumuş yazmış kişiler söz konusu. Yani bu kişiler şu anda 1915’teki Ermeni Tehcirine ilişkin geçici kanunu çıkaranların pozisyonundalar. Haberdeki protestoyu yapan Trabzonspor taraftarları ise o kanunu fiilen uygulayan kişilerin yerinde. 1915’te tam olarak neler yaşandığını bilemeyebiliriz; peki gözümüzün önünde gerçekleşen bu iki olaya ne diyeceğiz? Daha doğrusu buradaki yaklaşıma ne diyeceğiz? Bunu da “yok öyle değildi de şöyleydi, şöyle değildi de böyleydi” gibi ifadelerle geçiştirip gören gözlere kül serpmeye devam mı edeceğiz? Her şey yeterince açık değil mi?

1915’te olan bitenler hakkında en ufak bir araştırma yapmaya zahmet etmeyip “Özür diliyorum” kampanyasına katılanlara hemen “vatan haini” damgasını basan cahiller, azıcık insan sevginiz, zerre kadar empati yeteneğiniz, bir nebzecik utanma duygunuz, bir gramlık özsaygınız, bir damlacık adalet duygunuz varsa şu iki haberi bir de bu açıdan değerlendirin bakalım.

......

Foto: radikal.com.tr
 
Toplam blog
: 431
: 3853
Kayıt tarihi
: 30.06.06
 
 

Anahtar kelimeler: Antep, İstanbul, Haziran, İkizler, Beşiktaş, MÜ İletişim Fakültesi, Gazetecilik. ..