Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Temmuz '06

 
Kategori
Haber
 

Buyrun can pazarına!!!

Buyrun can pazarına!!!
 

Bugünlerde bir pazar açıldı Ortadoğu'da. Mallar tezgahlara dizildi. Kafalar, kopan kollar, ölmüş yavrularla geniş bir ürün yelpazesi var. Pazarın kurucusu İsrail, tedarikçisi ABD, yeri Lübnan, pazarı gezen ve mallara karşıdan bakanlar ise Dünya...

Pazarda kampanyalar çok cazip. Kaçırılan 1 ere karşılık 16 günde 422 Lübnanlı öldürülecek. Kampanya başarıyla sürüyor. İsrail sözünde durdu ve şimdiden bilanço 377'si sivil olmak üzere 422 Lübnanlı'yı gösteriyor. 1833 yaralı ise kampanyanın promosyonu olsa gerek!!!

Sonunda İsrail Genel Kurmay Başkanı Dan Halutz geçen gün pazarda müthiş kampanyayı açıkladı. İsrail'in kuzeyindeki Hayfa kentine atılan her füze için, Lübnan'ın Beyrut'undan 10 ev vurulacak. Hadi küçük bir hesap yapalım. Bakalım 1 füzenin İsrail piyasasında değeri nedir? Minimum hesaplamaya göre gidersek; bu evlerde çekirdek aileden 4 birey yaşasa, bu apartmanlar basit bir hesapla 4 katlı olsa, demek ki bir apartmanda (4*4=16) 16 kişi oturmakta! 10 apartmanda da aynı hesapla toplam (16*10=160) 160 kişi oturmaktadır. İşte size Lübnan Can Pazarı'ndan bir fiyat: 1 Füze sadece 160 masum sivil can! Fiş almazsanız yanına 50 tane de yaralı veriyorlarmış.

Geçen gün bir hastayı taşıyan ambulans vuruldu. Ambulansın fotoğraflarını görünce İsrail'in Hizbullah'tan başka "uçan ve kaçan" herşeyi pazarına mal yapmak niyetinde olduğunu bir kez daha anladım. Kızılhaç'ın tam orta yerinden giren füze sanki hastanın ölmemiş olabileceği ihtimali üzerine ölümünü garantiye almak amacıyla atılmış gibiydi. Mazallah olur ya hasta ölmezse, İsrail terörden kırılır geçer, Ortadoğu istikrarsızlık içine gömülür. Eğer o hasta taşıyan ambulans, o ambulans ki uluslararası andlaşmalarda satır satır belirtilen hastahane, ibadet yerleri ve sivillerin korunması hakkında uluslararası örf ve adet hukukunun çerçevesinde korunmaya alınmış olmasına rağmen, her nasılsa terör unsuru sayılarak vurulmuş. Yetkililer hatayla olduğunu söylüyorlar ama hataların nedense ardı arkası kesilmiyor. En son Birleşmiş Milletler noktası vuruldu. 4 BM gözlemcisi burada İsrail'in can pazarında görücüye çıktı. Daha önce 6 defa İsrail'e "bombalar yanımızda patlıyor, dikkat edin" diye uyarı geçen BM gözlemcileri, ne kötü bir hatadır ki, can pazarında İsrailli tankçıların sergilerini süslüyor. Enkaz kaldırma çalışmalarının başladığı sırada bile İsrailli tankçıların atışlarının sürdüğünü belirten BM Lübnan geçici barışgücü UNIFIL'in sözcüsü Milos Struger, tahminimce İsrail askerlerinin ölümü garantiye alma çalışmalarını "ambulans vakasından" hatırlayamamıştır.

Uluslararası toplumdan selam var Lübnanlılar'a. "Biz toplandık, konuşuyoruz şimdilik, siz devam edin" diyorlar, Lübnanlıların gözlerinden öpüyorlar. İyi de nereye kadar? BM Güvenlik Konseyi bir kınama bildirisi yayınlamak istiyor ama daimi üye Amerika bildiriye karşı çıkıyor ve yayınlatmıyor. Bir bildiri yayınlayıp bu durumu kınamaktan aciz Birleşmiş Milletler'e, demokrasi düşkünü Avrupa Birliği de katılıyor. NATO etkin görev almak istemiyor. BM göreve gelse gözlemcilerini vuran İsrail'e nasıl söz geçireceğini merak etmekteyim.

Sonuç olarak uluslararası toplumu bile hiçe sayan, böylesi kaoslara müdahale amacıyla kurulan Birleşmiş Milletleri umursamayan, dünyayı düzene sokmaktan çok ortalığı karıştıran büyük hegemon süper güç ABD desteğini arkasına alan, "insanların eşit olduğu" kavramını sivil-asker-hasta-çocuk ayırmaksızın öldürmek olarak yorumlayan İsrail, Ortadoğu'da büyük bir pazar kurmuş durumda. Hesaplar ortada dostlar, buyrun can pazarına!!!

 
Toplam blog
: 20
: 1301
Kayıt tarihi
: 10.07.06
 
 

Ben Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme Fakültesi Uluslararası İlişkiler bölümünde eğitim görmekteyim. ..