Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Aralık '06

 
Kategori
Doğal Hayat / Çevre
 

Büyük depremin yıldönümü

Büyük depremin yıldönümü
 

Sizinde bildiğiniz gibi bugün, Güney Asya' yı vuran 9.0 büyüklüğündeki depremin yıldönümü.

300.000' e yakın insanın hayatını kaybettiği bu büyük depremden özellikle, Bangladeş, Doğu Afrika (Kenya, Seyşel Adaları, Somali, Tanzanya veMadagaskar) , Hindistan, Endonezya, Malezya, Maldivler, Myanmar, Sri Lanka ve Tayland etkilendi.

Depremle birlikte oluşan şok sonucu ortaya çıkan tsunami, depremden çok daha büyük bir etki oluşturdu ve yüzlerce insanın ölümüne yol açtı. Haftalarca televizyonlarımızdan izledik, gazetelerden okuduk. Şüphesiz ki, bizim gördüklerimiz onların gördüklerinin ve yaşadıklarının yanında kocaman bir hiç... Bir insanın ömründe başına gelebilecek en korkunç vakalardan olsa gerek. İzlerken tüylerimizi kabartan can pazarında nice hayatlar söndü, niceleri de yeniden hayata döndürüldü.

Çözüm ve tedbir alma noktasında insanın aciz kaldığı depremler, her geçen gün olmaya ve insanlar için tehdit oluşturmaya devam ediyor. Peki biz ne yapabiliriz diye sormamız gerekiyor kendimize. Ama bence bu soruyu vicdan sahipleri sormalı kendilerine. Mesela Endonezya için hiç birşey yapmamış, sadece gördükleri karşısında ah vah diyerek kanal değiştiren biri ne yapabilir o insanlar için?

Bugün yaralar hala sarılmış değil Güney Asya' da. Tsunaminin izlerini içleri yanarak izliyor insanlar. Çünkü onlar maddi ve manevi öyle büyük zarar gördüler ki, isteselerde toparlanamıyorlar. Geçim kaynağı balıkçılık olan bölgede, balıkçıların birçoğunun hayatını kaybettiği ve ekmek teknelerinin de yerle bir olduğu bildiriliyor, tsunamiyle yerle bir olan doğal ortamlarında, işlevini yerine getiremediği ve ekosistemin zarar gördüğü de... Cennet olarak nitelendirilen bölge şimdi cehennem bölgesi olarak anılır hale geldi.

Ülkemiz ve diğer ülkelerden yapılan yardımlar yaraları sarmaya yetmemiş olsa gerek. Çünkü bölge halkı hala toparlanabilmiş değil.

Lütfen bunun için bizde elimizden geleni yapalım.

 
Toplam blog
: 2
: 385
Kayıt tarihi
: 22.06.06
 
 

1984 Eylül'ünde İstanbul Samatya'da dünyaya geldim. (O zamanlar İstanbul biraz daha İstanbul'a benzi..