Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Eylül '06

 
Kategori
Sosyoloji
 

Büyük devlet olmak

Büyük devlet olmak
 

Büyük devlet olmayı nasıl anlıyorsunuz? Markaları ile tanınan devlet olarak mı? Yoksa; hep askeri ile gündeme gelen bir devlet olarak mı? Hangi olgu devleti büyük yapıyor?

Küreselleşme ve karşı görüş olarak sürekli didişen ulusalcılık bakış açısını şimdilik şöyle bir sepetleyip öncelikle bir kenara koyalım...Çünkü kalkınmada içe dönük paradigmaların (düşünce haritası) oluşmasında kamplara bölünüveriyoruz hemen..

Türkiye son 11 yılda 22 bin patent başvurusunda bulunmuş. Ancak, bir Japonya bu rakama 15 gün, bir ABD bu sayıya 20 günde ulaşabilmekte ve Türkiye tescil edilen patent sayısına göre dünya 50.si.

Dünya'da da halen 4 milyondan fazla yaşayan patent var ve her yıl 700 bin buluş için patent başvurusu yapılmakta.

İngiltere tarihte bu buluşlar sayesinde ilk sanayileşen toplumdur.

Gerek Amerika, gerekse Japonya toplumsal kültürünün dinamiklerinde bilime ve bilim adamına önem vererek bu alanda stratejik davranarak başarılı oldular. Bu başarılarının altında stratejik hedef olduğu için; yapılanlar mucize olarak nitelendirilemez. Mucize olarak nitelendirenler, meseleyi sonuçları ile düşünenlerdir. Bu meseleyi de sebepleri ile düşünmeliyiz.

Patent Enstitüsü Kurumu, markalaşması gereken ürünün geldiği son istasyondur. İlk istasyonlar; TÜBİTAK (Türkiye Bilimsel Araştırma Kurumu), YÖK (Üniversiteler, araştırmacı sayısı), Teknoparklar, büyük şirketlerin Ar-Ge departmanları ve bu sirkülasyonda yaratıcı zeka.

İçimizdeki bir dolaşım sistemi gibi çalıştığını düşünen ve bu sistemin çalışma ortamını ve sinerjisini yaratması gereken yöneten siyaset; yani siyasal iktidarların zihniyetleri çok önemli.

Maalesef markalaşma yolunda giden bu sistemi tam olarak kuramadık. Kuramadığımız bir sistemi çalıştırabilmemiz mümkün değildir. Çünkü Serbest Piyasa Ekonomisinin işleyişi ile ilgili çok yakın bağlantısı vardır.

Eğer bu sistemi Osmanlı devleti kurabilmiş olsa idi, kültürel dinamiklerinde neye ve nelere önem vermesi gerekirdi?

Hadi! lütfen biraz zekamızı çalıştıralım..

Öncelikle hayal edelim, daha sonra çoooook büyük düşünelim!!

Ben düşünmeye başladım bile?

 
Toplam blog
: 41
: 1238
Kayıt tarihi
: 08.09.06
 
 

Tarihi kent Niğde'de doğdum. Ankara Üniversitesi S.B.F Basın Yayın Yüksek Okulundan mezun oldum. Ara..