Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Nisan '07

 
Kategori
Küresel Isınma
 

Büyük erime

Büyük erime
 

Büyük erime artık tempolu bir şekilde devam ediyor. Her an buzullarda bir kopma oluşuyor.

Artık karlı zirvelerden buzullara kadar her yer ısınıyor, dünya ısısı geçtiğimiz yüzyıldan 0, 6 C arttı. Buzullar eriyor, nehirler kuruyor.

Erimeden dolayı sular yükseliyor toplumlar tehdit altına giriyor .Yüzlerce yıldır fosil yakıtlar kullanarak karbon dioksit ve ısıyı tutan diğer gazları atmosfere saldık. Atmosferdeki karbon dioksit düzeyi bugün, yüz binlerce yıl önce olduğundan çok daha yüksek. Bunun başlıca nedenlerinden biri seragazı salımı. Seragazları neredeyse tüm üretim sektörlerinde kullanılan fosil yakıtlardan ortaya çıkmaktadır.

Dünyamızda bu yüzyılın sonuna kadar 1, 5 ila 5, 5 C'lik bir sıcaklık artışı öngörülüyor. Ancak ısınma aşamalı olmayabilir. Bilim adamlarına göre son 50 yılda ısınma’nın büyük bölümünün insan etkinlikleri olduğu konusunda neredeyse hem fikir. Dünyamızın ısısı arttıkça, kar örtüsü ve buz alanlar da azalıyor, denizler yükseliyor. Buna bağlantılı olarak doğa şaşırmış durumda artık ağaçlar erken çiçek açıyor, bazı bitkiler erken meyve veriyor, hayvanlar iklim değişikliklerine uyum gösteremiyorlar ve doğadaki canlılar tehlikeli iklim değişimi etkilerine karşı savunmasız durumdadır.

Bu durumlar daha önceki yazılarımda da vurguladığım gibi Küresel Isınmaya etkisi minimum olan yoksul ülkeleri daha da çok vuruyor. Yıkıcı iklim hareketleri yoksul ülkelerin başını oldukça ağrıtacak.

İklim değişikliğine neden olan seragazı ve diğer faktörleri hızla oluşturmaya devam ediyoruz.

Bu yazımda diğer yazılarımdan farklı olarak artık herkesi ivedi olarak bireysel önlemler almaya davet ediyorum. Çünkü buna mecburuz.! Artık güneşlenmek, mevsiminde meyve sebze yemek gittikçe zorlaşıyor. Ve diğer yoksul ülkelerdeki insanlar için bunu yapmalıyız. Hemen şimdi etrafınızda gereksiz yere yanan ışıkları söndürün, bazı ihtiyaçları minimuma indirin ve tüketimlerinizde seçici olun gün küresel ısınmaya karşı bireysel önlemler alma günüdür..!

 
Toplam blog
: 99
: 2370
Kayıt tarihi
: 25.03.07
 
 

1977 yılında İstanbul'da doğdu, zamanının getirdiği bir çok avantajı değerlendirdi. Sokakta oynad..