Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Mart '11

 
Kategori
Dünya
 

Büyük Japon depremi sonrası

Büyük Japon depremi sonrası
 

Deprem sonrası organize olmaya çalışan Japonya tarihinin en zorlu günlerini geçiriyor.


Ülke tarihindeki en büyük ve insanlık tarihinin en büyük depremleri sıralamasında 5. sırayı alan büyük depremin ve dev tsunamilerin ardından yaralarını sarmayla çalışan Japon halkıbir yandan da radyasyon korkusuyla yaşamakta. Depremin etkilediği ülkenin kuzeyinde yaşayan halkın çoğu evlerini kaybetmiş durumda, polisin verdiği resmi rakamlar yaklaşık 500 bin kişinin sığınaklarda yaşadığını, 10 binin üzerinde kişinin kayıp olduğunu(bu kayıp kişilerin çoğunun tsunamide kaybedildiği vede tamamına yakınının ölmüş olabilecekleri açıklanıyor), yaklaşık 4000 kişinin ise öldüğü açıklanıyor. Bu sayıların on binleri bulmasından korkuluyor. 

Benim takip ettiğim kadarıyla Japonyadaki deprem felaketinden sonraki gelişmeleri sizlere kısaca hatırlatmak isterim. Reaktörlerin soğutma sistemleri, meydana gelen büyük depemin ardından 11 Mart cuma günü çalışmasını durdurmuş, deprem ardından oluşan dev tsunamilerden dolayı nükleer santraldeki patlamalarda, soğutmada kullanılan enerji jeneratörleri zarar görmüştü. 1. Reaktör 12 martta meydana gelen patlamada zarar görmüştü. 2. reaktörde 15 martta bir patlama olmuştu. En önemli ve korkulan reaktör olan, plutonyum içeren 3. reaktörde 14 mart ta bir patlama meydana gelmiş ve yakıt çubukları tehlikeli oranda ısınmaya başlamıştı. Şimdiye kadar patlama olmayan 5. ve 6. reaktörlerde sıcaklığın yükseldiği belirtiliyor. 

Dünya sağlık örgütünün bildirisine göre şu anda insanlığı olumsuz anlamda etkileyecek boyutta bir radyasyon tehlikesinin bulunmadığı yönünde. Radyoaktif sızıntıda en önce yayılan radyasyon materyali, radyoaktif iyot ve sezyum. Nükleer santralin civarında yaşayan halka iyot hapları dağıtılıyor. Çünkü, radyasyon sızıntısından ilk olarak etkilenecek bölge tiroid bezi. Yiyeceklerle alınacak radyoaktif iyot vücutta iyotu ilk çeken tiroid bezine gidecektir. Bu yüzden tiroid bezi kanserini önlemek için radyoaktif iyotun yerine alınan iyot haplarıyla tiroid bezini korumayı amaçlıyorlar. 

15 Mart salı sabahı, Japonlar ellerinden geleni bir an önce çok geç kalmadan yapmak için harekete geçtiler. Helikopterler Fukushima Nükleer Santralinde, 3 numaralı reaktörün soğutulmasına katkı sağlaması için havadan su boşaltmaya başladılar. 2 helikopter havadan su boşaltmaya çalışırken, bir diğer helikopterde havadaki radyasyon seviyesini ölçmek için reaktör çevresinde hareket etmekte. Nükleer şirketin yetkilileri soğutmayı yapan ve şu anda çalışamayan jenaratörlerin yeniden güç verilebilmesi için çalıştıklarını ve bunun için her türlü yolu denediklerini belirtiyorlar. Dünyanın en büyük şirketlerinden Tokyo Elektrik Şirketi(TEPCO) de tesise yakın bir yerden çekilecek yüksek voltajlı kablolardan nükleer tesise yeniden güç vermeye çalışacaklar. En önemli görev bu 3. ve 4. reaktörü soğutmak, soğutma sistemi iki reaktör içinde melasef çalışamıyor. Korkulan şey ise soğutulamayan yakıt çubuklarının artan sıcaklıktan erimesiyle binanın dışına yayılacak radyasyon. Özel çalışma ekibi olabildiğince uzaktan ama yine de o bölgenin içinde çalışmak zorundalar. Yani anlaşılacağı üzere ülkeleri için kendilerini feda etmiş durumdalar. 

19 mart cumaresi sabahı, Tokyo dan bölgeye gelen yaklaşık 50 itfaiye aracının nükleer tesisin biraz ötesinden, deniz suyunu kontrol altına alınamayan hasarlı reaktör binalarına püskürtme işlemine devam etmekteler. Ekipler 20 dk lık operasyon diliminde yaklaşık 60 ton suyu tesise püskürtmeyi başardılar. Başka bölgelerden de bölgeye birçok itfaiye aracı yola çıkmış durumda. Reaktörleri soğutmak için zaman karşı bir savaş veriliyor. Bu da işe yaramazsa artık yapılacak son şeyin tesislerin üzerine Çernobil nükleer faciasında yapıldığı gibi kum ve beton dökmek. 

Kuşkusuz Japonya'da meydana gelen bu olumsuz gelişmeler tüm dünyayı olumsuz etkilemekte. Dünyanın en büyük teknoloji üreticisi ülke ünvanına sahip ülkesi Japonya'nın yaşadığı bu felaket tüm dünyayı da negatif bir şekilde etkileyecektir. En basitinden bakacak olursak dünyanın en büyük ''ÇİP'' ürericisi ülke Japonya. Şimdi burada isimlerini saymıyacağım hepimizin bildiği dünyanın en büyük şirketlerine de ev sahipliği yapıyor. Bu ülkede meydana gelen bu felaket neticesinde, tüm dünya için otomotiv, teknoloji ve bilişim sektörleri tehdit altında. Bu sektörlerin hepsi, insanların ihtiyaçlarını karşılayan gündelik hayatta sürekli kullanılan ürünler. ürün olarak değilde insan olarak bakarsak, insanlığa katkı sağlamış genelinde çalışkan ve barışçıl insanlardan oluşan bir ülke. 

Japon halkının acılarını ülkemiz olarak paylaşmalıyız. Dünya devletleri de bu trajediye seyirci kalmayarak yardımlarını geciktirmeden bu ülkeye ulaştırmalılar. Afetlerin ne zaman nerede olacağını kimse bilemez. Bir de işin içine nükleer tehlike girince diken üzerinde olduğumuzu artık herkes görmeli ve anlamalı. Önlemler şimdiden yaşananlardan ders çıkarılarak alınmalı. İnşallah İstanbul için de yetkililerimiz deprem tehlikesine karşı güzel ve ciddi bir şeklide çalışarak yeterli önlemleri alıyorlardır... 

Sevgiler, saygılar...
Emre1 

 

 
Toplam blog
: 21
: 3107
Kayıt tarihi
: 21.05.09
 
 

İstanbul doğumluyum... İstanbul da yaşamaktayım... Tıp Fakültesi'ni yeni bitirdim-bitiricem sayıl..