Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Aralık '14

 
Kategori
Matematik
 

Büyük matematikçiler

Büyük matematikçiler
 

Büyük Matematikçiler


Yeni bir kitap okuyorum, bitirmek üzereyim. Büyük Matematikçiler. İş Bankası Yayınlarından. Kolay okunuyor. 18., 19. ve 20. Yüzyılda yetişmiş 60 kadar büyük matematikçinin hayatlarını anlatıyor. Anladığım kadar, yazar eğer kitabı belli bir kalınlıkta tutmak istemese idi daha bir 60 belki 100 tane daha başka büyük matematikçinin hayatını dahil edebilirdi, bu kitaba. Tabii 16. ve 17. Yüzyıllar, Newton gibi dâhiler bu kitaba dahil değil.

 

Anlayacağınız 18, 19, 20 yüzyılda Fransa, Almanya, İngiltere, Almanya, Japonya matematikçi kaynıyor. Bunlar öyle böyle matematikçiler değil. Matematikte, geometride, istatistikte, ihtimal hesaplarında, türev, integral, limit hesaplarında, devrim yapmış, yeni kuramlar geliştirmiş, fizikte, ve diğer ilimlerde devrim niteliğinde gelişmelere yol açmış, zaman ve 4. Boyut üzerine kuramlar geliştirmiş üstün zekalı dâhiler. Euler, d’Alembert, Lagrange, Laplace, Gauss, Poisson, Cauchy, Poincare, ve daha onlarca dahi. Euler 17 yaşında yüksek lisans derecesi alıyor, Lagrange 19 yaşında matematik profesörü oluyor, vb.

 

İşin ilginç yanı ne biliyor musunuz. Krallar, kraliçeler, kontlar, imparatorlar, Napolyon Bonapart, III. Napolyon, Kraliçe Katherina, İsveç Kralı, bakanlar vs bu gibi dahi matematikçilerle ilgileniyorlar, teşvik ediyorlar. Yani siyasetin en tepesindeki insanlar, kendileri de konu ile ilgili, matematiği ve matematikteki yeni kuramları ilginç bulan, bunun ne kadar önemli olduğuna yürekten inanan insanlar. Mesela Napolyon Mısır seferine çıkarken yanında 2-3 tane dahi matematikçi götürüyor, Mısırda onlara görevler veriyor, ilmi tetkikler yaptırıyor. Yani Napolyon sadece asker ve siyasetçi değil.

 

Matematikle ilgili, dernekler, yayınlar, raporlar, doktora tezleri, mecmualar, kitaplar yağmur gibi yağıyor.

 

Ama daha ilginci ne biliyor musunuz? Yarışmalar, ödüller, nişanlar, taltifler. Bu dâhileri teşvik etmek için sürekli yarışmalar tertip ediliyor, ödüller konuluyor. Bu matematikçilerin hepsi değilse çoğu Legion d’Honeur veya Nobel veya başka nişanlarla, ödüllerle taltif ediliyor. Yok efendim 60. Yaş günü, yok efendim doktorasını verdiğinin 20. sene-i devriyesi, yok efendim, kralın bilmem kaçıncı doğum günü vs her vesile ile yarışmalar tertip ediliyor, hatırı sayılır ödüller veriliyor. Kimlere? Matematikçilere. Kimler tarafından? Matematikçi olmayan siyasi otoriteler tarafından.

 

Bir de bize baktım da! Osmanlı’da, Türkiye’de 18., 19., 20. Yüzyıllarda kaç tane dahi matematikçi yetişti? Bir mi, iki mi? Peki adlarını söyleyebilir misiniz?  Matematikle ilgilenen kaç tane padişahımız veya sadrazamımız veya devlet başkanımız oldu. Matematikle ilgili kaç tane dernek, kaç mecmua, kaç tane matematikte dünya çapında devrim yapacak nitelikte kitap yayınlandı. Kaç yarışma tertip edildi, kaç tane dişe dokunur ödül verdi. Kaç tane Nobel ödülü veya dünya çapında saygın ödül alındı?

 

Ne kadar hazin değil mi? Bu durum pek çok şeyi açıklamıyor mu sizce de? 

 
Toplam blog
: 326
: 941
Kayıt tarihi
: 10.03.11
 
 

Okullar: TED Ankara Koleji, ODTÜ, Bogaziçi Üniversitesi (Master) İş Hayatı: Philips, Anadolu Endü..