Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Mayıs '09

 
Kategori
Güncel
 

Büyük şehirler de trafik sorunu. Metrobüsler.

Büyük şehirler de trafik sorunu. Metrobüsler.
 

Metrobüs


İstanbul şehri başta olmak üzere Ankara ve İzmir gibi trafiği allak bulak olan diğer büyük şehirlerde sorun nasıl halledilebilir?

Yola para pul vermeden zamandan da tasarruf ederek ve üstelikte çevremizi kirletmeden şehir içi ulaşımımızı sağlayan bir ulaşım aracı biliyor musunuz?

Hiç düşündünüz mü? İş yerine 1 araçla ulaşmaya çalışan bir kişinin o araca verdiği gidiş ücretini düşündüğümüzde haftada 24 TL’ sı verdiğini ve de ulaşım aracı sayısı katlandığında bu sayının katlandığını.

Evinizden çıktığınız andan itibaren durağa yürümenizle geçen süre ile birlikte bineceğiniz aracın gelmesini beklerken geçen süreyi de katarak harcadığınız zamanı hesapladınız mı?

Özel aracınızla gitmeyi düşünürken trafikte durup kalktığınız da normal seyirde giden bir araca kıyasla fazla benzin harcadığını düşündünüz mü?

Bununla birlikte aracınızdan çıkan karbon monoksit gazının hayatımızı ne kadar etki ettiğini hiç aklınıza geldi mi?

Belediye Otobüsleri, Metro çare midir?

Doğrusu İstanbul Büyük Şehir Belediyesince 1 milyon 200 bin Euro’dan satın alınan Phileas marka metrobüsler İstanbul’a dert olmuş gibi.

Geçen Cuma günkü makaleler bölümünde Hürriyet gazetesi yazarlarından Mehmet Y. YILMAZ’IN yazısı gözüme ilişti. “İstanbul’un havası dokunmuş”

http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/11702313.asp?yazarid=148&gid=61

İster istemez “50 tanesi için harcanan 60 milyon Euro ile başka ne yapılabilirdi?” diye bir soru geldi aklıma.

Çünkü bu 50 adet otobüs sıcaklar bastırınca rahatsızlanıyormuş. Yani anlaşılan İstanbul halkının vermiş olduğu paralar boşa gitti.

Zaten de bizler paraları hep boşa harcamasını seven bir milletiz. Öyle değil mi?

Esasında arabaya verilen paralar da çok çok yazık oluyor. Benzin paraları, vergiler, kasko ve bunun gibi harcanan paralar hep cebimizden çıkıyor. 20.000 TL’den başlayan “0” km.lik arabalar 30.000, 40.000 liraya kadar çıkıyor. Lüks arabaların fiyatları küçük dilinizi yutacak kadar fazla. 100.000 liraya kadar uzanıyor.

Piyasa da alınacak 1.000 liralık ile 2.000 liralık arası bisikletler ne benzin yakar ne de vergi gibi bazı ek harcamalarda bulunursunuz. Ancak hayatımız için lazım olan haramalar mutlaka vardır. İnsanlar bu gibi harcamalarada bulunsa veya önlerine bakıp gelecekleri için yatırım yapsalar bence bu kadar stres yaşamayız. Üstelikte bisiklet gibi çözüm üreten bir araç varken bu dünya'da benim tercihim bisiklet olur. Neden insanlarımız bunu düşünmez, onu çözmüş de değilim. Bununla birlikte bisiklet kullanımında harcamaların sınırı da yoktur ama daha sağlıklı bir bedene de kavuşur insan.

Bisiklet mi, yoksa toplu taşıma aracı olan metrobüs mü?

Kısaca belediyelerin toplu taşım aracı olarak aldığı metrobüslere binmekte ne kadar fayda sağlar insana. Gideceğiniz yerlere ayakta gitme durumundasınız ve bununla birlikte fazla kalabalıklaşmış araçların içinde birbirlerine fazlaca yaklaşımlarına ve tenine rahatsız verici şeklinde dokunuşlar bir yerde insanları strese sokmaktadır.

Metrobüsler de ayakta gitmemek için ilk duraktan binmek gerekir.

Bununla birlikte metrobüsler de yolcuları fazla bekletmemek için her dakika sefere çıkarak trafiği yaratmaktadırlar.

Bisikletle giderseniz selenin üzerinde oturarak gidecek ve yanınızda kimse olmayacak.

E ne yapmalım mı diyeceksiniz?

Onu artık sizler karar vereceksiniz. Ben burada sizlere yol gösteriyorum.

Uygulayıp uygulamamak size kalmış bir şey.

Sevgi ve saygılarımla.

 
Toplam blog
: 540
: 3176
Kayıt tarihi
: 02.01.07
 
 

Hiç bir motorlu araca binmeyi sevemedim. Daha doğrusu sevdiremediler. Onun yerine iki tekerlekli ..