Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Şubat '14

 
Kategori
Hukuk
 

Büyük yangın olayına bilirkişi heyeti raporu 5

Büyük yangın olayına bilirkişi heyeti raporu 5
 

Görsel alıntıdır.


Sonuç olarak, birden çok firma, kurum ve kuruluşun karıştığı büyük yangın olayında; sigortalısının hasarını ödeyen sigorta şirketi, zararın “rücuen tazmini” için, hasar bedeli ve kusur oranı tespitine ilişkin inceleme sonuçlarını, görüş ve öneriler doğrultusunda KUSUR DURUMUNU da içerecek şekilde Bilirkişi Heyetimizce müşterek görüş ve kanaat olarak sunuyoruz.  Elbette ki varsayıma dayalı örnek çalışmalarımızın bütün delilleri, nihai takdir ve değerlendirilmesi "her zaman olduğu gibi" Yüce Mahkemelere ait olduğu unutulmamalıdır.

Konu bütünlüğü açısından "Büyük yangın olayına bilirkişi heyeti raporu 1, 2, 3 ve 4" seri sayılı yazılarımıza bakınız.

* * * 

 

9 - SONUÇ VE KANAAT :

 

                Birden çok firma, kurum ve kuruluşun karıştığı yangın olayında sigortalısının hasarını ödeyen sigorta şirketinin, zararın rücuen tazmini için diğer kurumlara açtığı tazminat davasının hasar bedeli ve kusur oranı tespitine ilişkin inceleme sonuçları, görüş ve öneriler doğrultusunda KUSUR DURUMUNU da içerecek şekilde Bilirkişi Heyetimizce müşterek görüş ve kanaatimizi içeren iş bu raporumuzun bütün delillerinin nihai takdir ve değerlendirilmesi Yüce Mahkemeye ait olmak üzere;

 

9.1.        Dava konusu olayda (1) no'lu davalı BAŞBAKANLIK GÜMRÜK MÜSTEŞARLIĞI ADINA ... GÜMRÜK MÜDÜRLÜĞÜ, işbu raporumuzun "8.11." maddesinde arz ve izhına çalışıldığı üzere; 10'da bir oranında kusurludur.

 

9.2.        Olayda (2) no'lu davalı ... ANTREPO ULUSLARARASI NAKLİYAT DIŞ TİC. LTD.ŞTİ. muhafazası altında bulunan gümrüklü antrepo alanında işyeri sahibi olarak 10'da bir oranında kusurludur. 

 

9.3.        Davacı A... ANONİM TÜRK SİGORTA ŞİRKETİ, yine işbu raporumuzun "8.10." ve "8.11" maddelerinde açıklandığı üzere BİNALARIN YANGINDAN KORUNMASI HAKKINDA Yönetmelik hükümlerine uymadığı için 10'da bir oranında kusurludur. 

 

9.4.        Raporumuzun "8." maddesi ve alt başlıklarında ayrıntılı olarak açıklanan nedenlerle, işyerinin yasal sahibi dava dışı S.S. ... Toplu İşyeri Kooperatifi 10'da bir kusurludur.

 

9.5.        İşyerlerinin denetimsizliği, sorumlu kamu kurum ve kuruluşlarının yeterli kontrol yapmamış olmalarından dolayı;

                ... Belediyesi, İtfaiye Amirliğinin 21.11.2001 tarihli yangın güvenlik raporu ile bu binanın kullanımına önceden izin vermiş, ancak denetim yapmamış, Büyükşehir’i bilgilendirmemiştir. Kusuru 10’da ikidir.

                BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, denetim yapmamak, Parlayacı ve Patlayıcı Maddeler Tüzüğü’ne uygun davranmamak, denetimsiz su ve kanalizasyon hizmeti vermekten 10’da bir kusurludur.                             Denetimsiz binaya elektrik veren ELEKTRİK DAĞITIM ŞİRKETİ 10'da bir kusurludur.

                Denetim eksikliği bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı 10’da bir oranında kusurludur.

 

9.6.        İHBAR OLUNAN Kurum: F... ... SİGORTA Anonim Şirketine 10'da bir oranında kusur atfedilmiştir. Raporumuzun "8.3.6." maddesinde ayrıntılı olarak açıklandığı üzere büyük hasarlı yangın nedeniyle, yalnızca kimyasal, itfaiye ve yangın güvenliği açısından bakıldığında; yapı sahibi dava dışı S.S. ... Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi’nin diğer kiracıları da zemin katta,  dava dışı ... ... Endüstri ve Dış Tic. A.Ş.nin, dava dışı ... Trans Taşımacılık Limited Şti.nin, dava dışı ... Transport firmasının, dava dışı ... ... ... Madencilik firmasının, dava dışı ... ... ... ve Tekstil San. Tic. A.Ş.nin durumu ile BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ 05.07.2007 tarihli yangın raporunda sayılan dava dışı X...Sigorta Şirketinin konumu da raporumuzun "8.15.3." maddesinde açıklandığı gibi zincirleme ve ortaklaşa olan kusur durumları itibariyle takdire bırakılmıştır.

 

9.7.        Davacı A... ANONİM TÜRK SİGORTA ŞİRKETİ'nin dava konusu olay nedeniyle toplam maddi zararı, faizsiz ana para olarak raporumuzun  "8.15.2." maddesinde açıklandığı üzere davalıların, dava dışı kurum, kuruluş ve kişiler ile ortaklaşa ve zincirleme toplam %90 kusuru karşılığı tahsil edebileceği rücuen tazminat tutarı (127.037,92 TL) olur. Buna göre ıslahla artırılacak miktar 127.037,92 TL'dır.

 

                Keyfiyeti kanaat olarak yüce mahkemenin takdirlerine saygı ile arz ederiz. ...02.2014   

 

BİLİRKİŞİ HEYETİ:

İnşaat Mühendisi, Mali Müşavir, Borçlar Hukukçusu, Tekstil Mühendisi, Yangın Uzmanı ve Kimya Mühendisi.

Belirtilen kaynakların yanısıra raporumuzda (Çelik Ahmet Çelik) çalışmalarından da yararlandık. Teşekkür ederiz.

Sayın Çelik Kimdir? Kendi deyişiyle; elli yıllık hukukçudur. Bu elli yıl; hep okuyarak, öğrenerek, araştırarak, sorarak, sorgulayarak “değişmez din kuralları gibi saplanıp kalınmış bir takım hukuk kurallarını” eleştirerek geçmiştir. Geçmişinde olduğu gibi, bugün de hep ve sürekli öğrenmeye çalışmakta, bildiğini sandığı konuları sürekli denetlemekte, kuşkuyu asla elden bırakmamaktadır. İlkçağ filozofu Eudemonides’in “Bu adam hâlâ öğreniyor, ne zaman bilecek” sözü ile Uğur Mumcu’nun “Bilgi sahibi olmadan, fikir sahibi olunmaz” özdeyişi onun temel ilkeleridir.

 
Toplam blog
: 276
: 1102
Kayıt tarihi
: 19.11.12
 
 

Evli, 2 evlat babası, 1965'te doğdu, inançlı, müziksever, insansever, yurtsever, iyi yüzer, ünive..