Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Mayıs '12

 
Kategori
Doğa Sporları
 

Büyükada iklim adaleti...

Büyükada iklim adaleti...
 

350.org


350 nedir?  350 ppm nedir?

 

350 gezegenin sağlığı açısından çok önemli bir sayı.

 

Hızlanarak artan etkiler sonucunda Bilim insanları ve iklim uzmanları, güvenli karbondioksit üst sınırını 350 ppm (milyonda 350 parçacık) olarak belirlediler.

 

Günümüzde atmosferdeki mevcut karbondioksit miktarı milyonda 392 parçacık. Bu oran güvenli sınırın çok üzerinde ve her yıl yaklaşık 2ppm artıyor.

 

Şu an uçurumun kenarında bulunuyoruz, atmosferdeki karbondioksit miktarı hızlı bir şekilde milyonda 350 parçacığa indirilmezse Grönland Adası’ndaki buzların erimesi ve donmuş toprak tabakalarının altından yüksek miktarda metan gazı salımları gibi geri döndürülemez etkiler yaşanabilir.

 

275, 392 ve 350

 

200 yıl öncesine kadar, atmosferde bulunan karbondioksit miktarı milyonda 275 parçacıktı. Milyondaki parçacık sayısı (ppm), atmosferde bulunan gazların yoğunluğunu hesaplama yoludur ve bir milyon gaz molekülü içinde kaç tane karbondioksit molekülü olduğunu belirtir. 275 ppm gezegenimiz için ideal karbondioksit miktarıdır, eğer hiç karbondioksit olmasaydı gezegenimiz yaşamak için çok soğuk olurdu.

 

 350.org nedir?

 

http://www.350.org/küresel bir hareket ve atmosferdeki karbondioksit oranının 392 ppm’lerden öncelikle güvenli üst sınır 350 ppm e sonrasında ise en ideal oran olan 275 ppm e geriletilmesini talep ediyor...

 

“Büyükada İklim Adaleti Gönüllüleri”  Nedir?

 

Dünyanın her yerinde insanlar iklim krizine karşı sesini yükseltirken Büyükada’dan da bir grup insan 350 ppm için ses verdi. Büyükada’dan dünya ile eş zamanlı 350.org etkinlikleri düzenlemeye karar verdi. 

 

Her birimizin yaşadığımız yerlerde insana ve beraberinde doğaya sahip çıkmak için yapabilecekleri var.

 

Biz http://www.350hemensimdi.org/ sürecinden bilgi sahibi olduğumuz andan itibaren gönüllü yaşadığımız yerde sürecin kolaylaştırıcıları olduk.

 

Önce kendimizi tanımladık, bu hoşumuza gitti: “Büyükada İklim Adaleti Gönüllüleri” Facebook’ta bir sayfa hazırladık... İlk beş katılımcıyı grup kolaylaştırıcısı yaptık. Neyin peşinde olduğumuzu belirttik...

 

Bu bize katılın çağrısı değil biz kendi yerelimizde hayata, suya sahip çıkacağız. 

 

Ve her birimiz de bu memleketin anayasa sorununa da dünyanın çevreyle ilgili sorunlarına da sahip çıkacak kadar var olmalıyız...  Ara sıra doğa gezileri yapacağız.

 

Sorunlar hepimizin dibinde, bir şey yapmalı, dur demeliyiz…

 

“Büyükada İklim Adaleti Gönüllüleri”  çağrısı:

 

İnsan ve doğa uyumu olmadan imkânsız: Geçmişten özgürleşme, tarihten özgürleşme ve her bir gün kendimizi tamamen yeniden yaratabilme yetisi...

 

Bütün sorumluluklarıyla birlikte kendi insanlığımızın kabulü...

 

Olabilecek tüm farklılıkları dahi öngörerek birlikte olma çabası, dostlukları güçlendirmek...

 

Tamamıyla kendini belirleyen bir toplum hayal etmek ve öyle bir doluluk ve yoğunlukla yaşama çabası; en azından bu hayalin peşinde olmak.. İnsan olmak; sürekli kendi insanlığımızı yeniden ele geçirme çabası...

 

Bu nedenle iklim adaleti... 

 
Toplam blog
: 54
: 533
Kayıt tarihi
: 18.02.12
 
 

Tasarımcıyım grafik çalışırım. ..