Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Sabiha Rana Melekler Yüreğinizden Öpsün

http://blog.milliyet.com.tr/sabiharana

08 Ocak '10

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

Büyükçekmece Belediyesi Başkanlığı: Yıkılanlar gecekondu ya da “Kaçak yapı” değildi.

Büyükçekmece Belediyesi Başkanlığı: Yıkılanlar gecekondu ya da “Kaçak yapı” değildi.
 

Büyükçekmece Belediyesi Başkanlığı: Yıkılanlar gecekondu ya da “Kaçak yapı” değildi.

Büyükçekmece Belediyesi’nin yaklaşık 15 yıldan beri kültürel etkinliklerini gerçekleştirdiği kültür parkta ki yöresel mekânları İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin kaçak yapı diye adlandırarak yıkımı gerçekleştirmesine tepki gösteren Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, ilçede tek bir kaçak ve gecekondunun olmasının söz konusu olmadığını söyledi; İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin kaçak yapı dediği yerlerin kültürel etkinliklerin yapıldığı mekânlar olduğunu bunu da tüm dünyanın tanıdığını söyledi. Başkan Akgün; “ Yaklaşık 15 yıldan beri dünya çapında gerçekleştirdiğimiz kültür ve sanat festivalini bu alanda gerçekleştiriyoruz. Onların kaçak yapı dediği mekânlar bugüne kadar ağırladığımız 150 ülkeden binlerce kişinin görüp tanıdığı mekânlardı ” dedi. Büyükçekmece Belediyesi olarak gecekondu ve kaçak yapılaşmaya karşı oldukça hassas uygulamaları hayata geçirmeleri ile tanınan belediye olduğunun altını çizen Başkan Akgün; “ İstanbul’un değil Türkiye’nin kaçak ve gecekondusu olmayan nadir belediyelerinden birisiyiz. Gerek teknolojik uydu aracılığı ile gerekse İmar Müdürlüğümüzce şehrimizin planlı gelişimini devam ettirmenin mücadelesi içerisindeyiz. Büyükşehir Belediyesi kaçak yapılarla mücadele edecekse onları kültür parkta değil, İstanbul’un değişik kesimlerinde ki su havzalarında,dere yataklarında ve başka alanlarda boy gösteren gerçek gecekondu ve kaçakları yıkarak göstersinler” şeklinde konuştu.

05.01.2010 günü saat 6.00’da yaklaşık 700 kişilik ekiple yıkılan Büyükçekmece’deki Kültürpark ile ilgili haberlerinizde “Köprü çevresindeki kaçak yapılar yıkıldı” gibi başlıklar kullanılmıştır. Gazetenizin habercilik anlayışı ve doğruluktan yana olduğu inancı ile konunun gerçek yönünü açıklamak gereğini hissetmekteyiz.

1) Büyükçekmece Belediyesince 1999 yılında hizmete açılan Kültürparkta, Anadolu’nun çeşitli yörelerinin mimari özelliklerini sergileyen o yörelere ait kültürel etkinlikleri ve mutfak kültüründen örnekleri halka sunan yöre evleri ile otağ çadırları bulunmaktadır.

2) Kültürpark’ta bunların dışında 5000 kişilik Anfitiyatro, Barış Manço Kültür Eğitim Merkezi, sanat galerileri ve çalışma alanları faaliyet göstermektedir.

3) Kültürpark yapıldığı dönemde Büyükçekmece Belediyesi, Büyükşehir sınırları dışarısında kalmakta idi. Bu nedenle Kültürpark’la ilgili projeler Büyükçekmece Belediyesince yapılmış ve Kültürpark rekreasyon alanı olarak tasdik edilmiştir.

4) Yukarıda belirtilen demontabl 15-20 m2.lik yöre evleri ve tamamiyle demontabl otağ çadırları Büyükşehir ekiplerince yıkılmıştır.

5) Yıkılan bu yöre evleri ve çadırların sadece 3 tanesi tarihi Kanuni Sultan Süleyman Köprü’nün kuzey tarafındaki kenarındadır. Bu üç çadırın yapılış amacı; köprüyü, bu işletmecilere korutmak ve buraları işgal eden madde bağımlıları, serseri tipli insanlardan kurtarmaktı. Çünkü bu çadırlardan önce köprüden emniyet içinde kimsenin geçmesi mümkün olmuyordu.

6) Kaçak yapı olarak nitelendirilerek yıkılan yöre evleri ve çadırlar aynı zamanda İstanbul’lularında büyük rağbet gösterdiği bir dinlence ve ıstırahat alanı idi.

7) Dünyanı en büyük festivallerinden bir olan Birleşmiş Milletler (UNESCO) denetimindeki Türkiyenin ilk ve A kategorisindeki tek festivali “Büyükçekmece Uluslar arası Kültür ve Sanat Festivali” bu landa icra edilmekteydi.

8) Büyükçekmece Kültür ve Sanat Festivali’ne her yıl dünyanın 30–35 ülkesinden 1000’in üzerinde sanatçı katılırken, festivali yüz binlerce İstanbul’lu izlemekteydi.

9) 2010 Avrupa Kültür Başkenti İstanbul’a bu festival ve projesi kabul edilen bu alanda yapılacak birçok etkinlikle katkıda bulunacaktık.

10) Bu şartlarda bu durumda yapılan yöre evleri ve çadırlar nasıl kaçak yapı olarak nitelendirilir. Ekli fotoğraflarda da göreceğiniz gibi bunlar köprüye ne zarar veriyorlardı?

11) İstanbul’da dere yatakları, su havzaları kaçak yapı ve gecekondularla doldurulmuşken, dere yataklarına 30–40 kat imar verilirken, İstanbul’un tarihi surları birçok tarihi eserleri işgal altındayken, yıkılacak yer burası mıydı?

Konuyu bilgilerinize sunuyor, bu yıkımın yorumunu Büyükçekmece ve İstanbul halkımızın sağduyusuna bırakıyoruz.

Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün

****

Konuyla ilgili sayfamda çıkan haberler:

İstanbul'da ki Köyünüz ''Kültür Park Yöre Evleri''

http://blog.milliyet.com.tr/Istanbul_daki_Koyunuz___Kultur_Park_Yore_Evleri___Buyukcekmece_/Blog/?BlogNo=222422

İstanbul - Büyükçekmece Kültürpark'ta yıkım rezaleti… / Ben ...

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti ve kültürümüze yapılan darbe!

STK'lar ve Büyükçekmece Halkı Kültürpark'ın yıkımına tepki gösterdi.

****

Önemli Açıklama:

Yukarıda bahsi geçen konuyla alakalı olarak, sayfamda çıkan haberlere karşılık; (cevap hakkı vermek adına) Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün tarafından yapılan açıklamayı (bana sunulan fotoğraflarla) aynıyla aktardım.

İlgililerin bilgisine arz ederim.

Saygılarımla.

Sabiha Rana

 
Toplam blog
: 1989
: 4996
Kayıt tarihi
: 26.10.06
 
 

Gazeteci - Yazar (NLP Uzmanı - İlişki ve Yaşam Koçu) Yaşarken dünyayı dolaşmayı, topraktan güneşe..