Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Temmuz '12

 
Kategori
Kitap
 

Büyüklere Şiirler büyüleyen Hayatlar / Elçin Sevgi Suçin (ElçiNSevgİŞiirlerİ)

Büyüklere Şiirler büyüleyen Hayatlar / Elçin Sevgi Suçin (ElçiNSevgİŞiirlerİ)
 

kitap kapak resmi


“Soğuk bir Aralık günü beyazlara büründü Nişabur. Yıl­dızlar telaşlandı. Zira epeydir yorgundu yıldızların sevgilisi olarak bilinen Ömer Hayyam. Ne zamandır rasathanesinin ku­lesine çıkmıyordu. Sevgililerini özlemle, çocuksu bir merakla süzmüyordu hülyalı hülyalı. Doğanın Hayyam’dan evvel kefen giymesini hayra yormadı Nişabur’un kötümser kâhinleri.

*****

Bir dilim nefis bir tatlıyı andıran bu kısacık alıntı yazarın Kurgan Edebiyat Yayınları’ndan çıkan “Büyüklere Şiirler Büyüleyen Hayatlar” isimli kitabından alınmıştır. Bu ince, kırılgan, duygulu satırlarda Nişaburlu Hayyam’ı anlatma sevdasındadır yazar. Lakin bilmektedir, böylesi muhteşem bir zenginliğin bir kaç satırda anlatılamayacağını. Aynı kitabın sayfalarında bir de ithaf şiiri paylaşır Hayyam’ın o naif, zengin ve duyarlı bakışını taşıyabilmek için bugüne.

*****

Şiiri metinle buluşturma gayreti taşıyan sayın Elçin Sevgi Suçin, kendine özgü bir pencereden bakıyor bu kitabında şiire ve şiir sevdalılarına. Kitabın ilk bölümünde Federico Garcia Lorca, Hayyam, Nazım Hikmet, Goethe,Arthur Rimbaud, Charles Baudelaire, Edgar Allan Poe ve Yunus Emre gibi edebiyata yön vermiş birbirinden kıymetli yirmi yazar için yazılmış ithaf şiirleri yer alıyor. Her bir şiir ithaf edilen yazarın edebi yolculuğunun kısa, damıtılmış bir resmi gibi yoğun bir tat bırakıyor okucunun damağında.

*****

Kitabın ikinci kısmı ise, ithaf şiiri yazılan yirmi yazarın yaşamının öykü tadında anlatılmasından oluşuyor. Yediden yetmişe herkesin okuyabileceği dinamik bir dille yazılan bu kısımda okuyucu, yirmi dev yazarın yaşamlarına, iyi programlanmış kısa bir yolculuğa çıkarılıyor yazarın rehberliğinde. Bu kısa ama muhteşem yolculukta okuyucular, her bir yazarın hayata bakış açısını oluşturan başat olayları öğreniyor.

*****

Örneğin Victor Hugo’nun keskin kalemini bileyen daha çocuk yaşlarda şahit olduğu ölümleri, haksızlıkları, aşklarını ve tüm bunların edebi bir dehaya nasıl dönüştüğünü keşfediyor yazarın özenli satırlarında. Bu kısa ama yoğun yolculuğun ardından şiire bir kez daha döndüğünde okuyucular, asırlar sonrasından bir başka yazarın dizelerinden kendilerine seslenen Victor Hugo’yu buluyorlar karşılarında!

*****

Hem şiir hem de düz yazı anlamında okuyucuya yoğun bir keyif vadeden bu güzel çalışma ile en kısa zamanda buluşabilmeniz dileğiyle.

*****

HuZuR Temmuz 2012 / ANKARA

 

 
Toplam blog
: 11
: 340
Kayıt tarihi
: 28.01.08
 
 

Hayat bazen sonsuzluk, bazen nokta, bazende flu ama aslında gözünü kapattığında kendini daha çok ..