Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Haziran '12

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Büyülü Şehir Londra: Kraliçe’nin Elmas Jübilesi, Olimpiyatlar, Shakespeare, Charles Dickens..

Büyülü Şehir Londra:  Kraliçe’nin Elmas Jübilesi, Olimpiyatlar, Shakespeare, Charles Dickens..
 

The City of Magic


Şu aralar University of East Anglia’da görevime başlayacağım için Londra’ya taşınma arefesindeyiz.  Ev bulma derdinden dolayı biraz stresli, yeni bir hayata başlayacağımız için de biraz heyacanlıyız. Londra’yı keşfetmeye başladıkça kendimizi bu şehrin büyüsüne sanki daha fazla kaptırıyoruz. 

Londra, büyülü bir şehir. Sihir (magic) bu kentin geçmişinde ve kültüründe önemli bir yere sahip. Zindanından kulesine korku ve hayranlık uyandıran mekanlar ve aktiviteler Londra’nın kent kimliğini şekillendiriyor. Geceleri karanlık şatolara eğlence amaçlı korku gezileri düzenlenen bir şehir burası. Dün akşam West End’de yüzlerce kez sahnelenen ‘Wicked’ adlı müzikalde idik ve bütün sahne sihirden ibaretti. Yani Harry Potter filmleri boşuna bu topraklarda çekilmedi. Sihrin eğer bir rengi varsa bence bu renk kırmızı. Sihir Londra’nın hamurunda var. Tıpkı kırmızı gibi.  Şehrin telefonları, otobüsleri ve posta kutuları kıpkırmızı renkleriyle sanki Londra’nın masalsı sihrini yansıtıyorlar.  Hele şu aralar bu sihirli iklim İngiltere’nin yoğun gündemi sayesinde Londra’nın puslu havasında daha da hissedilir hale geldi.

İşte Londra’nın gündemini şekillendiren ve bu şehri şu aralar daha da büyülü hale getiren özel aktiviteler:

Elmas Jubile

İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in tahta çıkışının 60. yılı ‘elmas jübile’ olarak coşkulu ve görkemli bir milli bayram havasında kutlanıyor. Kutlamalara katılmak için iki milyondan fazla kişi başkent Londra’ya akın etmiş durumda. Pırlanta yıldönümü için 1000'den fazla gemi Thames nehrinde geçit yapıyor. Sihirli bir masal atmosferi var desem abartı olmaz sanırım. Yarın Buckingham Sarayı’nın önünde Paul McCartney’den Elton John’a dünyanın önde gelen İngiliz müzisyenleri Kraliçe onuruna konser veriyor. Geçtiğimiz günlerde Kraliyet'in marka değeri finansal olarak yaklaşık 45 milyar sterlin olarak hesaplandı. Kraliyet ailesinin küresel popülerliği, turizme katkısı ve İngiliz halkına aşıladığı moral ve güven göz önünde bulundurulduğunda kurumun Londra ve İngiltere için manevi değeri daha iyi anlaşılabilir.

Olimpiyatlar

2012 Yaz Olimpiyatları, 27 Temmuz - 12 Ağustos 2012 tarihleri arasında biliyorsunuz Londra'da düzenlenecek. Bu olimpiyat oyunları ile birlikte Londra, 1908 ve 1948’den sonra üçüncü kez olimpiyat oyunlarına ev sahipliği yapmış olacak.  Bu dönemde Londra’da olmak gerçekten heyecan verici.

2012 Dünya Shakespeare Festivali

Bu sene Londra’nın büyüsü biraz da tiyatro, sanat ve edebiyat etkinliklerinden geliyor.  Bir yandan Hay Festivali tüm hızıyla sürüyor, bir yandan da Londra 2012 Kültür Olimpiyatları kapsamında düzenlenen 2012 Dünya Shakespeare Festivali sürüyor.  Bu bağlamda William Shakespeare'ın 448. doğum yılı tiyatrolar, sergiler ve çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Londra'daki Shakespeare’s Globe Theater'da  geçtiğimiz günlerde 37 ülkeden 37 farklı dilde Shakespeare oyunları sergilendi. Bunlardan 'Antonius ile Kleopatra'yı geçtiğimiz haftasonu Oyun Atölyesi, Haluk Bilginer ve Zerrin Tekindor Türkçe olarak sahneledi. 19 Temmuz'da British Museum'da "Shakespeare: Staging the World" isimli bir Shakespeare sergisi açılacak ve bu sergi 400 yıl önce Londra'nın uluslararası bir kent olarak gelişmesini özetleyecek. 2012 Dünya Shakespeare Festivali ile ilgili aktiviteleri http://www.worldshakespearefestival.org.uk adresinden takip edebilirsiniz.

Charles Dickens Yılı

Londra’nın edebiyat ve sanat gündemi hep canlı olmuştur ama bu sene olağanüstü bir hareketlilik sözkonusu. İngiliz edebiyatının büyük ustası Charles Dickens'ın doğumunun 200. yıldönümü kutlandı ve kutlanmaya devam ediyor. Dickens çocukluğumun beni çok etkileyen Oliver Twist, Büyük Umutlar, David Copperfield gibi eserlerin yazarı olarak halen gizemli ve canlı benim için. Charles Dickens Müzesi'nin öncülüğünde üniversiteler, müzeler, tiyatrolar, film şirketleri ve BBC işbirliği içinde projeler ürettiler. British Council 50'den fazla ülkede bir dizi kültürel faaliyet gerçekleştirdi. Museum of London'da Dickens'ın gözünden 19. yüzyıl Londra'sını anlatan "Dickens ve Londra" sergisi açıldı. BBC Radio 4, özel programlar hazırladı, BBC1 Büyük Umutlar (Great Expectations) romanının üç bölümlük TV serisini çekti. Charles Dickens etkinliklerini www.dickens2012.org sitesinden takip edebilirsiniz.

West End Müzikalleri

Aslında Londra’nın müzikalleri apayrı bir yazı konusu. Londra’nın West End müzikalleri New York’un Broadway müzikalleriyle beraber biliyorsunuz dünyanın en başarılı ve en büyük prodüksiyonlarını üretiyor.  İlk olarak eşim Sertaç’ın doğum gününü kutlamak için Billy Elliot müzikaline gittik ve müzikal dünyasının büyüsüne ilk orada kapıldık.  Onlarca usta oyuncu, sürekli değişen sahne, muazzam dekorlar, teknolojik şovlar, yanıp sönen renkli ışıklar, coşturan canlı orkestra ve korolar, hareketli danslar,  muhteşem senaryo ve oyunculuklar sizi alıp bambaşka dünyalara götürüyor. Sefiller, Operadaki Hayalet, Chicago, Wicked, Oz Büyücüsü, Singing in the Rain, Ghost, Jersey Boys, Mamma Mia gibi onlarca müzikal West End’de sizi harikalar dünyasına çağırıyor.

City of Magic

Evet, sihirin şehri Londra (the city of magic) sizi çağırıyor. Kavalcısıyla, masalcısıyla, müzisyeniyle, tiyatrocusuyla, yazarıyla, sporcusuyla, sinemacısıyla bu şehir sizleri ve bizleri çağırıyor. Londra tüm büyüsüyle, heyacanıyla, coşkusuyla, bitmek bilmeyen etkinlikleriyle sizi çağırıyor.  Biz artık Londra’dayız, burada yaşamaya başlıyoruz, buyurun bekleriz efendim.

 
Toplam blog
: 279
: 2488
Kayıt tarihi
: 09.09.06
 
 

Dr. Fahri Karakaş, Londra’da University of East Anglia’da görev yapmaktadır (Norwich Business Sch..