Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Şubat '12

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Büyüyor gözüküyor, ancak güvenmiyoruz!

Büyüyor gözüküyor, ancak güvenmiyoruz!
 

Tüketici Güvenmiyor!


Tüketici güveni 3 yılın en düşüğünde… CNBC-e Tüketici Güven Endeksi Ocak ayında yüzde 6.9 geriledi.

Dünya ekonomi verilerine göre Türkiye Büyüme gösteren ülkeler arasında, Geçtiğimiz aylarda Türkiye Dünyanın 19. Avrupa’nın en değerli 10. Ülke markası açıklanmıştı. Sonra Ocak ayında, Dünyanın en büyük 500 şirketi arasında 2 Türk Firmasının yer aldığı açıklandı. Bununla beraber Ülke içerisinde Büyüme ile ilgili bir yansıma yok. Bunun en büyük göstergelerinden birisi  CNBC-e Tüketici Güven Endeksi’nin Ocak ayında yüzde 6.9 gerilemesi.

CNBC-e Haberine göre, -CNBC-e Tüketici Güven Endeksi Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 6.9 oranında değer kaybederek 83.47 düzeyine geriledi. Bu veriyle, endeks 2009 Mart döneminden bu yana en düşük seviyeye indi.

Endeksin alt detaylarına bakıldığında, tüketicinin özellikle gelecek 12 aya ilişkin beklentilerinde ve tüketim eğiliminde ciddi bir gerileme yaşandı.

İçinde bulunduğumuz dönemin dayanıklı tüketim malları ile otomobil ve konut almak için uygunluğunu ölçen CNBC-e Tüketim Eğilim Endeksi yüzde 18.8 oranında gerilemeyle 62.21 değerine indi.

Tüketicinin geleceğe ilişkin beklentilerinde de bir düşüş meydana geldi. CNBC-e Tüketici Beklenti Endeksi yüzde 8.3 oranında değer kaybederek 81.64 değerini aldı. Bunun kalıcı olup olmadığı önümüzdeki dönemde talebin gidişatı açısından son derece önemli olacak görünüyor.

CNBC-e Tüketici Güven Endeksinin anket dönemi her ayın 27. günü başlayıp bir sonraki ayın 26. günü biter. Aralık ayının son haftası ile Ocak ayının ilk haftasında finansal piyasalarda ve özellikle döviz kurlarında yaşanan olumsuzluk beklentileri etkileyerek tüketici güven ön endeksinin sert düşüşünde etkili olmuş görünüyordu. Ocak ayı nihai endeksi ön endekse göre bir yükseliş gösterdi. Finansal piyasalardaki toparlanmanın son iki haftada tüketici güvenine pozitif yansıdığını görülüyor.

Endeks sonuçlarını değerlendiren Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erhan Aslanoğlu şunları kaydetti: "İnişli çıkışlı bir seyir izlese de tüketici güveninde önceki aylara ve bir yıl öncesine göre net bir gerileme izliyoruz. Geçtiğimiz çeyrek dönemlere göre iç talebin artışının yavaşlama sürecine devam ettiğini söyleyebiliriz."

******

BOKSÖR

Bir boks maçında, dayak yiyen boksöre ilk raunt bittiğinde, antrenörü; 

- Aferin evladım, çok iyi gidiyorsun. Adamı iyi dövdün, devam et... 

demiş. İkinci raunt başlamış, değişen bir şey yok. Bizim boksör dayak yemeye devam ediyor, bir gözü de iyice morarmış. Raunt bittiğinde antrenörü; 

- Çok iyi dövüştün, bravo. Adamı öyle dövdün ki neredeyse devirecektin,

demiş. Üçüncü raunt başlamış. Bu kez kaşı açılmış, dudağı yarılmış, burnu kanıyor. Ringin ortasına serildi serilecek. Neyse ki, gong imdadına yetişmiş. Perişan bir şekilde, kesik kesik nefes alırken, antrenörü demiş ki;

- Aferin evlat, çok iyiydin. Hatta önceki rauntlardan daha iyiydin. Çok iyi dövdün, perişan ettin adamı, bravo...

- Hocam, adamı çok iyi dövdüm, perişan ettim değil mi?

- Evet, evet, adamı perişan ettin...

- Hocam, madem ben adamı dövüp, perişan ediyorum... Peki ama biri beni dövüyor, o kim?

Referanslar : ntvmsnbc

 marka-marka

twitter.com/markamarka34

facebook/tr-network.com

 
Toplam blog
: 42
: 1562
Kayıt tarihi
: 13.01.12
 
 

Merhaba,  Hakkımda bilgi vereceğim bölümler  en zorlandığım bölümlerden birisidir her zaman. Oldu..