Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Ekim '21

 
Kategori
Güncel
 

Buzdolabı Kokusu Giderme

Özellikle yaz aylarında sıkça karşılaşılan ve problem yaratabilen durumlardan bir tanesi de, buzdolabındaki çürümüş gıdaların yarattığı kötü kokudur.

Bu durum genellikle evde yokken kesilen elektrik sonrası yada buzdolabı kapağının açık unutulması sonucunda meydana gelir.

Tatil yada iş dönüşünde böyle bir durumla karşılaşmak maalesefki çok sinir bozucu olabilmektedir. Bu sinir bozucu durumu düzeltmek için buzdolabını temizlememiz hatta yıkamamız bile sonucu düzeltmemektedir.

Kötü kokunun sebebi nedir?

Buzdolabındaki çürüyen gıdaların oluşturduğu kötü kokunun sebebi üreyen bakteri ve mikroorganizmalardır. Bu bakterilerin başında botolinum gelir. Botolinum gıda zehirlenmelerine sebebiyet veren ve dikkat edilmesi gereken bir bakteridir. Bu kötü koku genellikle bir leş kokusuna benzer.

Kötü koku ve bakterileri yok etmek için ne yapılmalı?

Öncelikle bilinmesi gereken husus, böyle bir durumla karşılaşılırsa ön temizliğin ivedi yapılmasıdır. Bu temizlik koku ve bakteriyi yok etmesede üremeyi biyolojik üremeyi yavaşlatır. Bu ön temizlikte kesinlikle sirke, vanilya gibi gıda ürünleri kullanılmamalıdır. Bu gıda ürünlerin kullanılması bakteriyi yok etmek yerine üremeyi hızlandırır.

Ön temizlik sonrası profesyonel bir dezenfeksiyon ve sanitasyon işlemi gereklidir. Bu hizmeti veren kuruluşlardan destek alınmalıdır. Bu kuruluşlar buzdolabı temizliği ve dezenfeksiyonu hizmetinde hidrojen peroksit, saf ozon, nötralize edilmiş ozon kullanırlar. Hidrojenle bakteri izolasyonu gerçekleştirilir. Sonrasında kurulan ozon nötralizatörleriylede, kötü koku emdirilir ve temizlenerek yok edilir.

Buzdolabındaki gıdaların çürüyüp bozulmasını engellemek için ne yapılmalıdır?

Tek yapılması gereken husus, tatil veya iş seyehatlerinizde dolap içerisinde bir gıda bırakılmamasıdır. Böylelikle olası bir elektrik kesintisi yaşansa bile, vahim durumla karşılaşılmaz.

 

 KAYNAKÇA;

Kaynak1: https://tekdez.com/buzdolabi-temizligi.html

Kaynak2: https://www.milliyet.com.tr/haberleri/buzdolabi-temizligi

Resim kaynak: https://www.milliyet.com.tr/pembenar/galeri/buzdolabindaki-mikroplar-ve-bakteriler-nasil-temizlenir-6171757/1

Örnek temizlik video kaynak: https://www.youtube.com/watch?v=kj5WgHcCisk&t=2s

 
Toplam blog
: 10
: 93
Kayıt tarihi
: 30.08.16
 
 

Üniversite mezunuyum. Özel bir firmada temizlik dezenfeksiyon moderatörü, bilgi sistemleri yönetici..