Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Haziran '18

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Buzdolabında Saklanmaması Gereken Yiyecekler

Buzdolabında Saklanmaması Gereken Yiyecekler
 

Bazı kişiler buzdolabında saklanmaması gereken yiyecekleri buzdolabına dolduruyorlar. İkazlarımıza rağmen dinlemiyorlar. Buzdolabına her yiyecek konulmaz, sağlığımız açısından da zararlı. Aşağıda bu konudaki yazıyı sizler için araştırdım umarım yararlı olur.

NAHİDE ÇELEBİ

Domatesi bozulmaması için buzdolabına koyuyorsanız yanılıyorsunuz. Besinleri saklama konusunda tüm bildiklerinizi unutun! Bu yiyecekleri buzdolabında saklıyorsanız hata yapıyorsunuz.

İşte buzdolabında saklanmaması gereken ürünler.

Soğan: Soğanı buzdolabında saklarsanız yumuşak ve küflü hale gelir. Kuru ve serin bir yerde saklanması gereken soğanı ancak kestikten sonra cam bir kabın içinde buzdolabında saklamak gerekiyor. 

Muz: Buzdolabımuzun olgunlaşma süresini geciktirdiğinden içeriğindeki besin maddelerinin değerlerinin düşmesine neden oluyor. Bu yüzden muzu buzdolabında değil serin ve kuru bir yerde saklamak daha doğru. 

Patates: Serin ve kuru bir yerde saklanması gereken patatesi buzdolabına koyarsanız tadının değiştiğini ve hemen yumuşadığını görürsünüz. Ayrıca soğuk ortamda patatesin içindeki nişasta şekere dönüşeceğinden patatesin buzdolabından uzak tutulması gerekir.

Bal: Buzdolabındasaklanan bal kristalize hale gelir. Bu nedenle balı asla buzdolabına koymamanız gerekir. Balı özellikle oda sıcaklığında ve ağzı sıkı bir şekilde kapatılarak muhafaza etmek daha doğru. 

Kahve: Kahve için en uygun saklama koşulu kuru ve ağzı sıkıca kapalı şekilde muhafaza etmek. Buzdolabına giren kahve kokusunu ve tadını kaybediyor.

Sarımsak: Buzdolabında saklanan sarımsak çabuk küflenir. Buzdolabındaki soğukluk ayrıca sarımsağın yapısının bozulmasına neden olacağından en uygun koşul serin ve kuru bir ortam. 

Ekmek: Buzdolabının ekmeğin küflenmesini geciktirdiği inancı yanlış. Buzdolabındaki ekmeğin küflenmesi hızlanır ve ekmek çok çabuk bozulur.

Domates: Buzdolabında saklanan domates tadını kaybeder. Buzdolabındaki soğuk hava domatesin olgunlaşmasını durdurur. Zamanda dokusu bozulmaya başlayan domatesi sepette serin ve kuru yerde saklamak önemlidir. 

Çikolata: Çikolatanın buzdolabında asla saklanamaması gerekir. Buzdolabı çikolatayı sertleştirir ve uzun dönemde tadını bozar. Bu nedenle çikolatanın serin ve kuru bir yerde saklanması gerekir.

Ananas: Ananasın buzdolabında saklanması olgunlaşmasını geciktirir. Bu da ananasın içindeki yararlı enzimleri ve besin değerini kaybetmesine neden olur. Ananasın kuru ve serin bir ortamda saklanması gerekir.

Sıvı yağ:Buzdolabına asla koyulmaması gereken ürünlerden biri de sıvı yağlardır. Buzdolabına koyulan sıvı yağ kalınlaşır ve içeriğindeki besin değerini yavaş yavaş kaybeder.

Kavun:Yaz aylarında serinlemek için yenen kavunu kesmeden önce buzdolabına koyarsanız kavun antioksidan değerini kaybedecektir. Bu nedenle kavunun kesildikten sonra ağzı kapalı bir kapta buzdolabında saklanması gerekir.

Fesleğen:Taze fesleğeni saklama koşulları kahve ile aynı olmalıdır. Çünkü buzdolabındaki fesleğen kokusunu kaybederken besin değeri de azalacaktır. Fesleğeni en doğru saklama koşulu bir bardak taze suda bekletmek.

Balkabağı:Havalandırılması gereken balkabağı kuru ve serin yerde saklanmalıdır. Buzdolabındaki balkabağı besin değerini kaybediyor.

Acı sos:Özellikle evde yapılan acılı sosların serin bir yerde saklanması gerekir.

Pil:Pilleri buzdolabında saklamak pillerin performansını olumsuz etkiler. Bu nedenle piller serin ve kuru bir yerde saklanmalıdır. 

Patlıcan:Patlıcan soğuğa karşı oldukça hassastır. Buzdolabında saklanan patlıcan yumuşar, bu yüzden onları oda sıcaklığında tutmak daha doğrudur.

  •  
 
Toplam blog
: 1977
: 1045
Kayıt tarihi
: 25.11.08
 
 

Erzurum doğumlu, Ankara'da yaşıyor. D.T.C.F mezunu, emekli lise öğretmeni, evli, 2 çocuklu. "İsya..