Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Ağustos '06

 
Kategori
Küresel Isınma
 

Buzul çağı geri mi dönüyor?

Buzul çağı geri mi dönüyor?
 

Bazı bilim adamları dünyanın geleceği ile ilgili ürkütücü teoriler atıyorlar ortaya. Aslında durup düşündüğümde bu teoriler bana da çok da gerçekleşmesi imkansız şeylermiş gibi gelmiyor hele hele dünyamızın hayra yorulamayacak gidişatına bakılacak olursa tam tersi son derece mantıklı teoriler bunlar.

Biliyorsunuz günümüzden milyonlarca yıl önce gezegenimizde buzul çağı yaşanıyordu. Bu dönemde Afrika’nın dışında yeryüzünün neredeyse tamamı buzullarla kaplıydı. Dolayısıyla o çağda var olan ve bizlerin atası olan hominidlerin büyük bir kısmı Afrika kıtasında yaşıyorlardı. Milyonlarca yıl süren buzul çağı milattan önce 12. 000 yıllarında yerini günümüzdekine yakın iklim koşullarına bırakınca buzul çağı koşullarında var olmaya programlanmış mamut gibi hayvanların nesli tükendi ve yeni iklim ve doğa koşullarında yaşamaya uygun daha küçük boyutlu hayvanlar ortaya çıktı. Bu arada doğal olarak insan türü de evriminin son aşamasına geldi ve günümüzün modern insanı yani Homo Sapiens yeryüzünün hakimi oldu. Buzul çağı koşullarında yaşamaya uygun bir fizik yapısına sahip olan Homo Neandertal türündeki insanlar ise değişen koşullara ayak uyduramamış olduklarından dolayı yok olup gittiler.

Şimdi bazı bilim adamları dünyamızın buzul çağına geri döneceğini iddia ediyorlar. Bu hipotez ilk duyulduğunda çok dikkate değer gelmeyebilir ancak nedenlerini dinlediğinizde kesinlikle hak veriyor ve dehşete düşüyorsunuz. Önerinin temelini küresel ısınma olgusu oluşturuyor. Buna göre küresel ısınma kontrol altına alınmaz ve bu şekilde etkili olamaya devam ederse belli bir süre içinde kutuplardaki buzulların büyük bir kısmı eriyecek ve tüm dünyada su seviyesi hızla yükselecek. Ancak asıl önemlisi, eriyen buzullar Kuzey Avrupa’nın iklimini yumuşatan ve buralarda yaşanabilmesini olanaklı kılan Gulf Stream sıcak su akıntısının etkisini de sıfıra indirecek. Dolayısıyla da tüm dünyada havalar hızla soğuyacak ve buzul çağına geri dönüş yaşanacak.

Bu iddiayı savunan bilim adamlarının sayısı hiçte az değil. Çoğu kişi için bu iddialar masal gibi gelse de yaşadığımız dünyaya sahip çıkmazsak gelecekte torunlarımızı bekleyen koşullar bunlar.

Gelecekle ilgili bu felaket senaryolarının gerçeğe dönüşmemesi için en kısa zamanda küresel ısınmanın önüne geçebilecek düzenlemelerin yapılması gerekiyor. Aksi taktirde şimdiden Afrika’dan arazi satın almak gerekebilir.

Resim: http: //www. arcaajans. com/genel_images/buzul-1. jpg

 
Toplam blog
: 130
: 5076
Kayıt tarihi
: 08.08.06
 
 

Ege Üniversitesi Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi bölümü mezunuyum. Şu anda Marmara Üniversitesi ..