Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Ağustos '08

 
Kategori
Doğal Hayat / Çevre
 

Buzullar niye eriyor?

Buzullar niye eriyor?
 

Dünyanın sonu nereye gidiyor? Hiç düşündünüz mü?

Bir taraftan küresel ısınma, bir taraftan savaşlar, bir tarafından gelişmiş ülkelerce desteklenen terör.

Her gün küresel ısınma ile ilgili yeni haberler, yeni gelişmeler.

Kuzey Buz Denizi'ndeki en büyük buzul olan Ward Hunt buzulundan 2 dev parçanın koptuğu ve bu parçaların yüzen ada haline geldiği bildirildi.

Kanadalı yetkililer, Kanada'nın kuzeyindeki Ellesmere Adası yakınındaki Ward Hunt buzulundan biri 4-5 kilometrekare, diğeri 14 kilometrekare yüzölçümüne sahip 2 parçanın koptuğunu ve bu parçaların 2 yüzen ada oluşturduğunu söylüyorlar.

İlk parçanın 22 Temmuzda, ikinci parçanın ise 23 temmuz gecesi koptuğunu ve bu kopmaların Kuzey Buz Denizi'nde son 3 yılda meydana gelen en önemli kopmalar olduğu belirtiliyor. Kanadalı uzmanlar, Ward Hunt buzulundan bu dev parçaların yanı sıra birçok küçük parçanın da ayrıldığını bildiriyorlar.

Kuzey Buz Denizi'nde, Ağustos 2005'te Ayles buz adası Ellesmere Adası'ndan ayrılmıştı. 66 kilometrekarelik Ayles buz adasının kopuşu sırasında ortaya çıkan enerji, bölgeden 250 kilometre uzaklıktaki Kanadalı sismologlar tarafından tespit edilmişti.

Ellesmere Adası kıyısında 5 büyük buzul bulunuyormuş. Bunların en büyüğü 443 kilometrekarelik yüzölçümüyle Ward Hunt. İşte yeni kopan parçalar bu buzuldan.

Kanadalı uzmanlara göre, Ellesmere Adası çevresinde bulunan kalın, büyük ve karaya bağlı buzullar yaklaşık 4 bin yıl önce oluşmaya başlamış.

Kuzey Buz Denizi'ndeki erimenin devam ettiğini belirten uzmanlar, bunun küresel ısınmanın göstergesi olduğunu ifade ediyor.

Bu buzullar kopa, kopa bir gün tükenecek, sahillerde oturanlar denizin yükselmesi ile evlerini, yurtlarını, tarlalarını, bağlarını bahçelerini kaybedecek. Olan yine garibanlara olacak.

Ne zaman maddi durumu iyi olana bir şey oldu ki. Kanada’nın kuzeyindeki buzullar yerinden koparak, sıcak denizlere doğru sürüklenir ve sıcak deniz suyu ile erir. Afrika’nın sahillerinde yaşayan, Akdeniz ülkelerinin sahillerinde yaşayanlar su altında kalıp, yerini yurdunu kaybeder.

Niye kaybeder? Küresel ısınmaya sebebiyet veren gelişmiş ülkelerin sorumsuzluklarından, yaptıkları nükleer denemelerden vs.

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..