Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Aralık '15

 
Kategori
Dilbilim
 

Cû'mâ Sûresi

Cû'mâ Sûresi
 

: Mekân, yer, mevki. Kademe, makam, seviye, konum. Uygun, yerinde.

C, A, M, İ: Cebrâil, Azrâil, Mikâil, İsrâfil. 4 büyük meleklerin nitelikleri, donanımları, yet, yeti, yetenek ve yetkilerinin cem olmasıdır, birlikte etken olmalarıdır. Doğal olarak okurun ruhsal, zihinsel, bedensel ve sosyal yaşantısına tecelli olarak katkı sunmaktadır. Câmî ve Celle Celâlihû esmaül hüsnaları.

Okumak (kıraat) var oluşun başlangıç komutudur.

: Aş, iş, mama, su, hayat. Olanak. Önem, önemli, belirgin, nitelikli, mim. Birlikte, beraber. Annelik niteliği, anaç.

CUMA: Cem olmak, bir araya gelmek, toplanmak, birlik beraberlik.

: Açlık, acıkma. Arayış, arama, inceleme, araştırma. Arayış içinde olan, araştırmacı. Küçük, yavru. Akarsu, kaynak, pınar, göze.

Ca-Ci-Cu: Sıfat, ün, unvan, nitelik, meslek. Elma-cı, cam-cı gb. Cuma suresi nitelik, unvan, meslek oluşumunda etken bir unsurdur (vesile), kaynaktır.

Alfabe, yaratıcı bir unsurdur. Madde oluşumunun yaratıcı faktörü alfabedir. Harf, Hece ve Sözcükler dilden çıktıkları an itibariyle oluşturdukları sinerjiler ile soyut olan söylem somut gerçekliklere dönüşmektedirler. Bu olguya ise OLUŞ YARATILIŞ SIRRI adı verilmektedir. Dolayısıyla alfabe döngüsü ile Harf, Hece ve Sözcük Evreni oluşur.

C ve M başlangıçlı esmaül hüsnaların tecellileri (yet, yeti, yetki, yeterlilik) okurda belirginleşir. Okur bu birikimleri bireysel, toplumsal ve evrensel olarak yaşantısına kazandırır. 

 
Toplam blog
: 635
: 614
Kayıt tarihi
: 07.09.13
 
 

Şiiri, yazmayı seviyorum..hepsi bu kadar.. ..