Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Ağustos '06

 
Kategori
Bilgisayar
 

C64'ümü özledim

C64'ümü özledim
 

Tevellüt itibariyle biraz yaşlıca olanlar ve bilgisayar oyunlarına ortalamanın üzerinde ilgi duyanlar neden bahsettiğimi anlayacaklardır. Evet bir zamanların efsane bilgisayarı Commodere 64 den bahsediyorum. 80’li yıllarda ortaokul veya lise çağında olan pek çok arkadaş duymuş, biraz şanslı olanlar kullanmış, epeyce şanslı olanlar ise sahip olabilmiştir bu bilgisayara.

Kabiliyet açısından şu anki pek çok cep telefonundan üstün olmayan bir cihaz olan C64 adından da anlaşılabileceği üzere 64 Kbyte’lık bir hafızaya sahipti. Bu hafızanın 32 Kbyte’lık bölümü ROM olarak kullanıldığında geriye 32 Kbyte’lık bir RAM kalmaktaydı. Açıldığında yazan “32768 BASIC BYTES FREE” yazısına rağmen bu kadar az bir hafızaya koca bir hayal dünyası sığdırmayı başarabilmişti C64 tasarımcıları ve oyun yazılımcıları. İşte bilgisayarla olan tanışıklığımız bu döneme tekabül eder. Bir daha da ayrılmadık kendisinden. Uykusuz geçen geceler bizi bir hayal alemine sürüklerdi her gece. Grafik ve ses olarak çok kısıtlı olan Last Ninja, Super Mario, Giana sisters, River Raid, Out Run, Test Drive gibi bu oyunlar günümüzdaki GB larca yer işgal eden yeni nesil oyunlar kadar kendine bağlardı biz oyun tutkunlarını (bekli de daha fazla)

Bir de kaset olayı vardı o günlerde. Tahmin ettiğiniz gibi oyunlar kasetlerde satılırdı o günlerde. Evet bildiğiniz ses kasetleri. Arkadaşınızdan oyun çekmek için çift kasetçalarlı bir müzik seti gerekliydi. Tabi oyunu çalıştırabilmek için C64'ün kasetçaları olan DATASET‘in kafasının iyi olması gerekiyordu. Şaka değil gerçekten bazı kasetler için kafa ayar işlemi yapmak gerekiyordu. Bu işlem C64 kullanıcılarına çoğu zaman kafayı yedirten bir durumdu. Kafa ayarından sonra uzun bir yükleme sürecinden sonra (10-20 dakika) nihayet oyunu oynayabiliyordunuz.

Daha sonra 1510 Disket sürücü alınca hayat çok daha kolaylaştı bizim için. En azından artık kafa ayarı yoktu ve disket sürücü çok daha hızlıydı. O zamanlar 360 Kbyte kapasiteli çarşaf disk dediğimiz 5 ¼'lük DD disketler kullanıyorduk. İlk 3/5'luk disk ile tanışmamız AMIGA 500 sayesinde oldu. O da ayrı bir efsanedir benim gözümde. Daha sonra onu da sizlere tanıtacağım.

Evet sizlere bilgisayar ile tanışmama ilk vesile olan C64 ü biraz tanıtmaya çalıştım. Bu bilgisayar ile daha fazla ilgili teknik bilgiye ve emülatörlerine (Evet şu anda kullandığınız PC’de C64 çalıştırıp eski oyunları oynayabilirsiniz) ulaşmak için aşağıdaki sitelere göz atabilirsiniz.

www.viceteam.org (c64 emülatörü)

oldcomputers.net/c64.html (c64 tanıtımı)

www.c64.com

İnanın o dönemdeki oyunlardan aldığım zevki şu anda oynadığım NFS Most Wanted, HL2, Tomb Raider gibi oyunlardan aldığımı sanmıyorum. Çocukluk mu dersiniz, ilk mi dersiniz o size kalmış. Oyunsuz kalmayın, hayatı da unutmayın. Sevgilerle.

 
Toplam blog
: 7
: 16376
Kayıt tarihi
: 21.07.06
 
 

1976 yılı İzmit doğumluyum. Bir kamu görevinde çalışmaktayım. Bilgisayar, gitar, yemek ve gezmeyi ço..