Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Şubat '15

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Çabuk acıkmamızı önleyen yiyecekler…

Çabuk acıkmamızı önleyen yiyecekler…
 

Sürekli değişen ve gelişen dünyanın hızına ayak uydurmak, hayata yetişmeye çalışmak derken düzenli beslenmeyi unutabiliyor, öğün atlayabiliyoruz. Kolay ulaşılabilen fast-food türü, yağlı ve yüksek kalorili besinleri tercih ediyoruz ve bu tür yiyeceklerle doyduğumuzu sanıp daha çabuk acıktırdıklarının farkına bile varmıyoruz. Oysa bazı yiyecekler verdikleri tokluk hissiyle hem daha az yememize yardımcı oluyorlar hem de sağlıklılar.

İşte bize tokluk hissi veren ve çabuk acıkmamızı önleyen besinler…

1. Yumurta

Yumurtanın önemli bir protein kaynağı olduğunu genel olarak herkesin bildiğini sanıyorum, ayrıca bilimsel olarak da bu kanıtlandı. Sabah kahvaltıda yiyeceğimiz bir haşlanmış yumurta gün içerisinde daha geç acıkmamıza yardımcı olacaktır. Haşlanmış yumurta sevmiyorsanız sade ya da sebzeli omlet yapıp onu da yiyebilirsiniz. Sucuklusunu tercih edenlere söyleyecek fazla sözümüz yok!

2. Yeşil çay

Birçok faydası olan yeşil çay ana öğünlerden sonra tüketildiğinde karbonhidratın kana karışmasını yavaşlatır. Günde 2-3 fincan tüketeceğimiz yeşil çay ile tok kalma süremizi uzatabiliriz.

3. Az yağlı peynir, süt, yoğurt

Tam yağlı süt, peynir ve yoğurt tüketmek yerine az yağlı olanlarını tüketmemizde fayda var. Üstelik protein açısından zengin olduklarından iştahı baskılamakta yardımcı olurken, uzun süre tok tutuyorlar.

4. Çorba

Çorbalar su içerdiklerinden dolayı ve midede oluşturdukları basınç nedeni ile daha kısa sürede doymamızı sağlar. Yemeğe sebze, ıspanak, kereviz, kabak gibi sebzelerden yapılmış çorba ile başlamak, ana öğünlerde fazla yememizi engeller, gün içerisinde tok tutucu özelliği ile de daha az yememizi sağlar.

5. Limon ve zeytinyağı

İşte benim en sevdiğim iki yiyecek! Günlük yağ gereksiniminin bir kısmını karşılamak için zeytinyağı tükettiğimizde metabolizmanın desteklendiği ve kilo vermenin kolaylaştığı bilimsel çalışmalar ile ispatlanmıştır. Salatalara avokado koymak ya da üzerine limon sıkarak, bir iki tatlı kaşığı zeytinyağı damlatarak tüketmek tok kalmamız için yardımcıdır.

6. Yulaf

Besleyici olduğu kadar düşük kalorilisiyle dikkat çeken yulafı yoğurt veya sütle karıştırıp yiyebiliriz. Sabah kahvaltısında veya ara öğünlerde yenilen kuru meyveler, kuruyemişler ve süt ilavesi ile hazırlanan yulaf ezmesi uzun süre tokluk sağlar. Üç yemek kaşığı yulaf kepeği bir dilim ekmeğe eşit. Viking diyetinde olduğu gibi yoğurt, taze egzotik meyveler ve yulaf karışımı da sabah kahvaltıları için lezzetli ve doyurucu bir seçenek.

7. Kuruyemişler

Kuruyemişlerin en önemli özelliği lif bakımından zengin olmaları, şeker içermemeleri, içerisinde katkı maddesi olmamasıdır. Günde bir çay bardağı kadar tüketebiliriz. Bu şekilde tatlı ihtiyacımızı da karşılamış oluruz. Ama akşam beşe kadar yememizde fayda var çünkü akşam saatlerinde metabolizma hızı yavaşladığından, aldığımız kaloriyi yakamayabiliriz.

 8. Salata

Yemeklerde salata tüketmek, bol lifli olması nedeniyle tok tutar, fazla yemeyi önler. İçine taze kırmızıbiber, dereotu doğramak da tokluk derecesini artırır.

9. Tarçın

Tarçın iştahı azaltır, kan şekerini düzenler ve tatlı ihtiyacını bastırır. Gün içerisinde yoğurdumuzun içine katabilir, akşam yatmadan iki saat önce sıcak sütün içine bir kabuk tarçın koyabiliriz. Böylece hem tatlı isteğimiz azalacaktır hem de sabahleyin uyanır uyanmaz açlık krizine kapılmamızı önleyecektir.

10. Sirke

Sirkenin içinde bulunan asetik asit sindirim hızını yavaşlattığı için salatalara ekleyeceğiniz bir miktar sirke ile kan şekerimiz daha dengeli yükseltmiş olur ve tokluk süremizi uzatabiliriz.

 

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..