Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Mayıs '13

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Çabuk yaşlanmak ve Cildinizin kırışmasını istiyorsanız bol bol güneşlenin

Çabuk yaşlanmak ve Cildinizin kırışmasını istiyorsanız bol bol güneşlenin
 

Türkiye'de bu yıl uzun süren bir kış ardından özlenen yaz nihayet geldi ve herkes plajlara ve havuzlara koştu. Birçok doktorun uyarısına göre bronzlaşmak için yazın plajda kumsalda veya havuz kenarında güneş altında sere serpe saatlerce yatan veya dolaşanlar kışın da SOLARIUMları kullanananlar büyük tehlike altında. Çünkü Solariumlar Ultraviole Işınlarının en tehlikeli cinsi olan UVA yı yüzde 90 oranında ışınlıyorlar. Bilim insanlarına göre UVA derinin en derin katmanlarına kadar inip hücreleri tahrip ederek deri kanseri riskini çok yükseltiyor. Ayrıca cildin genç yaşta kırışmasına ve kahverengi lekelere sebep oluyorlar. Birçok insanın güzelleşme sandığı bronzlaşma da aslında derinin UVB ve UVA ışınlarına verdiği tepkidir deride hasardır.

Bilim insanlarının dediğine göre güneşten gelen UV ışınları üçe ayrılır. UVA, UVB, ve UVC. Dünyanın atmosferi UVCyi tamamen bloke eder. UVA ve UVB atmosferden geçerek derimize kadar gelir. UVB derimizin sadece dış katmanına girebilir ve bronzlaşma sağlar. Bu deride bir hasardır vücudumuz hasarı onarmak için derimize daha çok kan gönderir. UVA ise derinin en derin katmanlarına kadar girebilir ve hücrelerin canına okur. DNA yapısına zarar verir. Yıllarca bu tekrarlanırsa ister güneşte ister Solariumlarda olsun cilt kanseri riskini önemli ölçüde artırır. SOLARIUM'lar güneşten çok daha tehlikelidir çünkü yüzde 90 UVA yayarlar.

Doktorlar hergün 15 dakia vs. güneşlenmeye ihtiyacımız olduğunu, derimizin D vitaminini güneş ışığı ile ürettiğini söylüyorlar. D vitamini kemiklerimizin sağlığı için gerekli. Ama güneşte fazla kalmak SOLARIUM kadar olmasa da aynı tehlikeleri yaratır.

Doktorların dediğine göre cilt kırışması güneşlenir güneşlenmez olmaz, yıllarca birikim sonucunda olur. Yani zehir içip hemen ardından ölmek gibi değil.  Sigara gibidir. Sigara içen insan hemen ölmez yıllarca içince birikim sonucunda kanser dahil birçok hastalığa yakalanma tehlikesi artar. Yıllarca güneşlenen insan hiçbirşey olmadığını sanar çünkü derinin yüzeyinde hasar görülmez hasar derinin iç katmanlarında olur ve yılların birikimi ile  cilt kanseri tehlikesini artırır. Cilt kırışıklığı da birden olmaz yıllarca güneşlenme sonucunda gereğinden erken yaşta olur veya yaşlanınca gereğinden fazla cilt kırışıklığı olur. Ama kahverengi lekeler hemen oluşur.

Bütün bu uyarılara rağmen her yaz kumsallar sere serpe yatan ve "cool" görünmek için bronzlaşmak isteyen kadın ve erkeklerle dolu. Güzel veya yakışıklıysanız bronzlaşmaya ihtiyacınız yok zaten, ne yapacaksınız bronzlaşıp ? Tehlikesine değer mi ? Güzel değilseniz bronzlaşınca mı güzelleşeceksiniz ? İnsanların SOLARIUMların ve aşırı güneşlenmenin tehlikelerinden haberleri yok mu ? En yüksek koruma faktörlü güneş kremleri dahi UVA dan tam koruyamıyor. Lütfen koruyucu krem sürmüşseniz dahi yazın plajlarda saatlerce güneş altında yatıp dolaşmayı ve kışın SOLARIUMlardan UZAK DURUN . Açık tenliler daha fazla etkilenirler ama ben esmer tenliyim bana birşey olmaz diye kendinizi aldatmayın arada çok fazla fark yok. Deniz ve havuza girerken suda da ultraviole ışınlarına maruz kalıyoruz ama yüksek koruma faktörlü bir krem ile zararını en aza indirebiliriz. Sudan çıkınca ise gölgeye geçmeli ve üstümüze birşeyler giymeliyiz. Herkese iyi ve sağlıklı bir yaz diliyorum.

Rasih Bensan 22 Mayıs 2013 

 
Toplam blog
: 368
: 2280
Kayıt tarihi
: 05.05.12
 
 

BİLİM özellikle astronomi ve çeşitli konularda araştırmacı ve yazar Amatör fotoğrafçı, Ka..