Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Ağustos '10

 
Kategori
Siyaset
 

Çadır açılımı

Çadır açılımı
 

11 ayın sultanı tüm ihtişamıyla sayılı günler sonra bizimle beraber oluyor. Klasik olarak Sultan Ahmet bir gelin edasıyla ramazan için süsleniyor, marketler ramazan paketlerini hazırlıyor, mekanlar sahura kadar açıgız reklamlarını yapıyor, hurmacılar manken edasıyla halkın arasında dolaşıyor. Bunlar yıllardır Türk halkının benimsedigi durumlar olarak göze çarpıyor.

Bir eksiklik hissettiniz mi...

İstanbul'da yılda en az 500-600 bin kişinin oruç açtığı 'iftar çadırları' kaldırılıyor. Bunun yerine belediyeler catering (hazır yemek) firmaları ile bire bir tespit ettikleri ihtiyaç sahiplerinin evlerine servis yapacak. Ramazan ayının yaz dönemine denk gelmesi ve iftarın da geç açılmasından dolayı ciro kaybı yaşayan yüzlerce hazır yemekçi, kararın ardından rahat bir nefes aldı. Şimdi burda gözüme çarpan en büyük nokta şurası. Oruç, herşeyden önce bir ibadettir. İbadet Allah için yapılır. O'nun rızasını kazanmaktan başka bir amaç taşınmaz. Peki, kalplerin yumuşadıgı mübarek ay da insanlık olarak bize kazandırdıkları nelerdir ?

Oruç, zenginlerin fakirleri ve muhtaçları hatırlamalarını ve merhamet duygularının gelişmesini sağlar.

Ramazan ayı; aile, komşu, akraba ilişkilerinin en üst seviyeye ulaştıgı aydır.

Türk-kürt-laz-çerkez-alevi-sünni-zenci-beyaz ayrım yapılmaksızın buluşulan kaynaşılan yerler iftar çadırlarıdır.

İftar saatinde kuyruga girilir kuyrukta başlayan sohbet sofrada uzar yemekten sonra içilen çayla pekiştirilir.

Gelelim iftar çadırlarının hayatımızda ki yeri ve önemine. Çadırlarda köken ayrıcılıgı yapılmaz, Türk-kürt yan yana kol kola yemeklerini yer, geride kalan çogu şey insanın aklına gelmezdi. Ancak dogru ya açmaya çalıştıgımız bi açılım vardı hayatımızda. Ramazan ayının bu kadar olayın üstüne gelmesi insanların kaynaşması aradaki buzların erimesi açılım sahiplerinin işine gelmezdi.

Öte yandan Gavur diye nitelendirilen CHP'den yapılan açıklamaya göre her yıl oldugu gibi bu yılda iftar çadırlarında yemek verilmeye devam edilecegini açıkladı. Bu durumu normal karşılıyorum ben malumunuz ya Gavur İzmir gavur CHP!

Din, duygu sömürgesi bilindiği üzereTürk halkının üstünde oynanabilecek en rahat oyun. Açılımı açanların bunca yıl başımızda kalma sebebi dinimizi kullanmakken ramazan ayında insanların din yönünden birbirleriyle baglanmaları çok sakıncalı olabilir!

 
Toplam blog
: 6
: 366
Kayıt tarihi
: 29.07.10
 
 

  İstanbul candır, Trakya Üniversitesi candır, Mali Müşavir olma çabası içerisindeyim..