Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Mart '19

 
Kategori
Seçim
 

Çağ Açacak Biri Başkan Olsun

Belediye başkanı olacak kimse kentine çağ açacak, çağ atlatacak hizmetler yapmalıdır.

Plan çizmek, planı seçim konuşmalarında dile getirmek ayrı bir konu, O’ planı gerçekleştirmek bir başka konu.

Akıllı kişiler kendilerine zarar getirecek, kendilerini yıpratacak durumlarda konuşmazlar, ağır yükü kaldırmaya kalkışmazlar, yapamayacakları hizmetleri vaat etmezler.

Toplumlar da dünyada ya kiracı olarak yaşamaya devam edip, hizmet beklemeyecekler, ya da dünyada ev sahibi gibi yaşamaya devam edip her türlü hizmeti görme hakkına sahip olacaklar. 

Bir yöneticide bulunması gereken özellikler. 

Aklıselim sahibi olmalı:

Allah’ın ve toplumun razı olacağı ameller ve hizmetler yapması gerekli, gazaplardan ve kötülüklerden sakınmalıdır.

Kabiliyetli olmalı:

İdarecilik ve yöneticilik çok üstün bir kabiliyet ister. Kabiliyeti olmayan kişilerin böyle bir işe talip olmaması gerekir.

İlim sahibi olmalı: 

Yöneticiler öncelikle yapacağı işi, tarihi, toplumun örf ve adetlerini, fert ve toplum psikolojisini, sosyolojiyi, içinde yaşadığı çağın siyasî, iktisadî, sosyal, kültürel yapısını, dünyada meydana gelen olayları çok iyi bilmeli çok iyi değerlendirmeli. Gecikmeden tam zamanında etkin tedbirler almalıdır.

Cesaretli olmalı:

Yönetici cesur olmalı. Gerektiğinde risk altına girmekten asla çekinmemeli. Ancak tehevvür, yani aşırılıklar, taşkınlıklar cesaret ile karıştırılmamalıdır.

Basiret-Feraset sahibi olmalı: 

Yöneticiler basiret ve feraset sahibi olmalıdır. İdareci, muhatabının beden dilini çok iyi anlamalıdır. Kelimelerle ifade edilemeyen, ya da kelimelerin arkasına gizlenen pek çok gerçekler, azaların sergilediği tavırlardan okunur ve anlaşılır.

Dürüst olmalı:

Yalancı, sahtekâr, insanlara karşı dürüst davranmayı şiar etmeli. Doğruluk, dürüstlük kalpte, niyetin dilde, sözün, azalarda amelin aynı olması demektir.

Sabırlı- Sabatkar olmalı:

Yöneticilik çok büyük sabır isteyen bir iştir. Aceleci, istikrarsız kişiler, böyle ağır işlerin, ağır yüklerin altından kalkamazlar.

Sabır, bir kararlılık ve dayanıklılıktır. Kararlı ve dayanıklı olmayan kişiler sabredemez, doğrular üzerinde, hak üzerinde sebat gösteremez.

İstişare etmeyi bilmeli:

Yöneticiler istişareye ne kadar önem verirler ve ehli ile istişare ederlerse, yönetimlerinde, kararlarında, hizmet ve icraatlarında o kadar isabetli olurlar.

Kıssadan hisseler:

Hayvanlar âleminde Aslan bir koyunu yanına çağır ve nefesinin kokup kokmadığını sorar. Koyun “ evet, nefesiniz kokuyor ” diye yanıtlayınca Aslan hiddetlenir, şiddetlenir koyunu anında boğazlayıp parçalar.

Daha sonra kurdu yanına çağırır aynı soruyu sorar. Kurt, korkudan “ Hayır nefesiniz kokmuyor “ diye yanıtlayınca Aslan kurdun yağcılık yaptığı gerekçesiyle kurdunda işini bitirir.

Sıra Tilki’ye gelir. Tilki, “ Üzgünüm Sayın Aslan, bu günlerde üşütmüşüm, o yüzden burnum koku almıyor ” diye yanıtlar.

Peki, belediye Başkanı nasıl olsun?

Ne aslan gibi insafsız, ne koyun gibi sessiz, ne kurt gibi yağcı ve nede tilki gibi kurnaz bir başkan olmasın.

Doğru olsun, dürüst olsun. Ne koksun, ne koktursun. Koltuğa yapışık kalmasın.

Vaatlerinde dile getirdiği hizmetleri yapamayacağını anladığı anda kendiliğinden istifa etmeyi bilen biri olsun.

Kıymetli okurlarımıza saygılar sunuyorum.

Mehmet BURAKGAZİ / MERSİN 

 
Toplam blog
: 608
: 2204
Kayıt tarihi
: 12.04.12
 
 

Bingöl'de, Baharın son ayında, ikindi üzeri un ambarı (kiler) arkasında, ebesiz, hemşiresiz, Emin..