Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Kasım '07

 
Kategori
Mimarlık
 

Çağdaş işlevlerle donanmış yeni bir meslek odası mümkün müdür?

Çağdaş işlevlerle donanmış yeni bir meslek odası mümkün müdür?
 

1991 yılında, Oda'da Genel Sekreter Yardımcısı olarak göreve başladığım ilk günlerde toplanan bir MYK toplantısında, dönemin Genel Sekreteri Arif ŞENTEK tarafından hazırlanan bir program tartışmaya açılmıştı.

Bu programın bir bölümü ÇAĞDAŞ İŞLEVLERLE DONANMIŞ YENİ BİR MESLEK ODASI başlığı altında geliştiriliyordu. O dönemin Merkez Yönetim Kurulu, Oda'nın 1980 darbesi ve ardıl döneminde peş peşe çıkartılan KHK'ler nedeniyle salt üye kayıtları tutan "sessiz bir büro" olmasına karşı çıkarak yeni açılımlar üretmeyi ve yeniden etkin bir Mimarlar Odası yaratmayı önlerine önemli tek hedef olarak koymuşlardı. Ve ben ne yazık ki, mezuniyetimin gecikmesi nedeniyle bu etkin dönemin ancak son aylarına katılabilmiştim.

Bekleneceği gibi, "çağdaş işlevler" programı heyecanı bir süre sonra gerçekleşen Genel Kurul'la göreve gelen arkadaşlarımızın başka bir Oda programını devreye sokmaları nedeniyle unutuldu. Bu yeni Oda gündemine karşın benim de içinde bulunduğum bir grup arkadaş, yaklaşık 6 yıl süren Ankara Şubesi yönetimlerimizde bir dizi çalışma üretsek de bu program tüm örgütlenmemize yaygınlaşamadı.

Ve 1998 sonrasında hem ülkemizde ve hem de Odamızda başlayan "başkalaşım" rüzgarları sonucunda, ciddi bir İŞLEV ÜRETME ve BUNLARA YÖNELİK ÖRGÜTSEL DÖNÜŞÜM dönemi de yaşanamadı.

2005 yılı sonlarında, "o" 90'lı yıllarda başlattığımız bir projenin tamamlanması için Oda'ya çağrıldım.

Bu proje [MİM/ağ] adını verdiğim bir bilişim dönüşümü çalışması idi. Çalışma ilerlerken, yazının girişinde yazdığım ÇAĞDAŞ İŞLEVLERLE DONANMIŞ YENİ BİR MESLEK ODASI sloganını da anımsayınca, bir yandan [MİM/ağ] öte yandan da bu proje ile birlikte geliştirilecek bir dizi pararlel projeyi ard arda rapora dönüştürdük ve örgütlenmesi için öneriler geliştirdik.

Bu çalışmalar;
- SMB'ın kalite yönetim sistemine geçirilmesi,
- Bütünleşik yapı bilgi sisteminin kurulması,
- SMB'nın güvenilir finansman destekleri yaratılarak rekabet güçlerinin arttırılması,
- SMB'nın yazılım/donanım alt yapılarının güçlendirilmesi,
- SMB'nın iş yapma modellerinin analizi,
- Meslektaşın mesleki gelişimi ve eğitimi, mesleğe yeni adım atan meslektaşın ise oryantasyonu,
- Belli bir yaş üstü mimarın bilişim teknolojileri ile tanıştırılması,
- Merkezde yer almayan yapı gereci üreticilerinin mimarlara yönelik çeşitlendirilmiş tanıtım olanakları,
- Mevcut üye profilinin belirlenmesi ve stratejik kestirimlerinin yapılması vb.
onu aşan pararlel çalışmayı tamamladık.

Bu çalışmaları bütünsel bir plana oturtarak bugün için sadece fikri alanda da kalsa yepyeni İŞLEVLER ve bunlar için ÖRGÜTLENME modelleri geliştirdik.

Burada hemen anmalıyım;
yaklaşık on yıl önce ara verdiğim Oda çalışmalarına geri dönüp yeniden büyük bir heyecanla projeler üretip, bunları sonuç aşamasına geçirirken benimle aynı heyecanı duyan sevgili arkadaşım Eylül TUNÇ ve değerli bilim insanı Dr. Mehmet MERT'in özverili çabaları olmasa düşüncelerimiz asla elle tutulur hale getirilemezdi.

 
Toplam blog
: 49
: 8893
Kayıt tarihi
: 22.11.07
 
 

1964 İstanbul doğumlu, Ankara'da yaşayan İTÜ mezunu bir mimarım. 1991-1998 yılları arasında Mimarl..