Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Nisan '11

 
Kategori
Haber
 

Çağdaş Türkiye'nin Mimarına Saygıyla: Turgut Özal'ı Anıyoruz

Çağdaş Türkiye'nin Mimarına Saygıyla: Turgut Özal'ı Anıyoruz
 

Türkiye'nin 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın anî ölümü, televizyonların haber bültenlerinde son dakika gelişmesi olarak verildiği gün, ailemle birlikte bir yakınımızın ziyaretine gitmiştim. Türkiye'nin en üst mertebedeki siyaset adamının bu anî kaybı; yakın çevremdeki insanlara, sanki aileden bir yakının ölüm haberinin yarattığı derin sarsıntı ve hüznü yaşatmıştı. (17 Nisan 1993)

Eminim, Türkiye'nin birçok yerinde ve hanesinde bu sıradışı siyaset adamının zamansız vefatı, aynı değerde elem ve keder yaşatmıştır. Çünkü Turgut Özal, bugüne kadar bildiğimiz siyasetçilerin içerisinde gerek söylemleri, gerekse aktif siyasetin içinde yer aldığı kısa sürede Türkiye'nin altyapısına kazandırdıklarıyla, yandaş ve muhalif her kesimin takdirle yâd ettiği ender siyasetçilerdendi.

Vefatı üzerine kısa bir süre önce blogumda yer verdiğim Saadet Partisi eski genel başkanı Merhum Prof. Dr. Necmettin Erbakan ve 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel gibi, Turgut Özal da İstanbul Teknik Üniversitesi kökenli bir siyasetçimizdi. Onlardan farklı olarak Elektrik Mühendisliği Bölümü'nü bitiren Özal, daha sonra Amerika'da Ekonomi eğitimi aldı.

Bürokrasiden pek çok önemli ismi, Türk siyasetine kazandıran Devlet Plânlama Teşkilâtı'nın kurulmasına öncülük eden isimlerden biri olan Turgut Özal, 1967- 71 yılları arasında Devlet Plânlama Teşkilâtı Müsteşarlığı görevini yürüttü. 12 Eylül 1980 İhtilâli'nden sonra kurulan hükûmette, Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı olarak görev aldı. 1982 yılında bu görevinden istifa eden Özal, 1983'te Anavatan Partisi (ANAP)'ni kurarak aktif siyasete girdi. Aynı yıl yapılan genel seçimlerden, ANAP birinci parti olarak çıktı. 1987 yılındaki genel seçimlerde de, yine ANAP iktidarı elde etti.

Turgut Özal'ın ekonomist kimliği, ANAP iktidarı zamanında Türkiye ekonomisinin, tarihinin en istikrarlı dönemini yaşamasına zemin hazırladı.

Yıllar önce bir işi için Karadeniz'e giden babam, bulunduğu şehirde ilk defa bir telefon kulübesinden evimizi arayışını, hâlâ o anki heyecanıyla daha dün gibi anlatır. Turgut Özal'ın, Erbakan ve Demirel'e nazaran daha kısa süren siyasî yaşamı, 1980'lerin Türkiye'si için devrim niteliğinde pek çok büyük yenilik ve icraatla doludur. Ama Turgut Özal, bütün bu gerçekleştirdiklerinin yanında, tevazuu da elinden hiç bırakmayan ender siyasetçilerden bir tanesiydi.

Şimdi dönüp, bakıyorum da; iktidar partisiyle muhalefettekiler arasında bir demeç savaşıdır sürüp, gidiyor. AK Parti, yaklaşan genel seçimler öncesinde 9 yıllık iktidarı süresince gerçekleştirdiklerinden yana dem vuruyor. Aslında Erdoğan'ın bugüne dek gerçekleştirdiklerinin temelinde, bir bakıma Turgut Özal'ın imzası var.

Turgut Özal'ı, ölümünün 18. yılında saygı ve minnetle anıyoruz.

İlgili yazımın link adresi:

http://blog.milliyet.com.tr/Muhafazak%c3%a2r_Turk_siyasetinin_celebi_liderine_veda/Blog/?BlogNo=292629

 
Toplam blog
: 266
: 1321
Kayıt tarihi
: 22.06.06
 
 

1982 yılında İstanbul'da doğdum. Açık Öğretim Fakültesi İşletme Lisans eğitimimi 2005 yılında tam..