Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Nisan '13

 
Kategori
Söyleşi
 

Çağdaş Yaşam Dergisi'nin kurucularından Şair Duran Aydın' la Söyleşi

Çağdaş Yaşam Dergisi'nin kurucularından Şair Duran Aydın' la Söyleşi
 

Şair Duran Aydın, özelde şiirin, genelde sanat ve edebiyatın önemine vurgu yaptı ; edebiyatımızın demokratikleşme gereğine işaret etti.


Şair Duran Aydın, Demokratik Edebiyat Hareketi'nin kurucusu Şemsettin Murat' ın sorularını yanıtladı. Edebiyat adına yararlı bir söyleşi çıktı ortaya. Söyleşiyi aşağıya aktarıyoruz  :

Ş. Murat - Bazı şiirlerinizi Varlık, Türkiye Yazıları, Edebiyat Cephesi, Dönemeç, Temmuz, Tan (Yugoslavya), Parantez ( Almanya ), Kıyı, Söylem vb. dergilerde okumuştum. Sizce şiir nedir ? İlk şiirinizin adını hatırlıyor musunuz ?

D. Aydın - Benim için şiir mi, her şair yazmak istediği, izini sürdüğü şiire her yaklaştığında onu yakalayıp sonradan yitiriyor. Özetle şiir, bir denizlik suyu bir avuca sıkıştırma...  İlk şiirimi hatırlıyorum, adı: Düşünen Hayvan. O yıllarda Adana'da yayılanan Hür Ses gazetesinde yayınlanmıştı. O zamanlar 15 yaşındaydım.

Ş. Murat - Sennur Sezer, "Şiir bir ıslıktır, kimileri çalmasını istemez, başlarına şeytanların üşüşmesinden korkarlar " demişti. Bu anlamda bazı engellerle veya zorluklarla karşılaştınız mı ?

D. Aydın - Sennur Hanım'ın belirlediğince şiirden sevildiği oranda korkulduğunu da ortaya koyuyor. Yazıldığı, okunduğu bir şiirden insanların hapislerde çürütüldüğü bir ülkede doğmuş ve yaşıyor olmanın zorluklarının hangisini sayayım !.. Hayat alanları daraltılan, yok edilen şairlerin yaşayacağı olası her engel ve zorluğu göze alamayanlar, kavgada yenilmeyi en baştan kabuğuna çekilmeyi tercih ediyor.

Ş. Murat - İlk şiir kitabınız  "Yoklar Sahibinden'' sonra kitap yayınladınız mı ?

D. Aydın - İlk şiir kitabım Yoklar Sahibi, 80' lerin başında, ülkede yaprak kımıldamazken yayınlanmıştı. İkinci kitabım olan Hayatı Yenden Denemeye, 11 yıl sonra yayına girdi. Söylem Yayınları arasında çıktı. Üçüncü kitabım, Çağdaş Yaşam dergisinin şiir dizisinden okura ulaştı : Gölgemi Sildin Gölgenden.

Ş. Murat - Biraz genel olarak konuşursak, diyorum ki Gorki gibi dünya edebiyatının ünlü isimleri kendi dönemlerinde birçok demokrat yazar ve şairlerin yetişmesinde yardımcı olmuşlardır. Türkiye'de edebiyatın demokratikleşmesi konusu sizin için ne ifade ediyor ?

D. Aydın - Edebiyatın demokratikleşmesi insanların demokrasi kültürüyle beslenmesine bağlı. Sokakta, evinizde, hayatın bütün ara sokaklarında gördüğümüz, uyguladığımız şiddet türleri o kadar arttı ki... Buna sevgisizliği, hoşgörüsüzlüğü, saygısızlığı da eklememiz gerekir. Yılda 6 kişiye bir kitap düşen bir ülke... Bu uğurda edebiyatla dövüşmekten onur duyuyorum. Çağımıza yakışır demokrat, aydın, namuslu şairler bu duyarlıkla insanların arasından çıkıyor, çıkacaktır. Böyle düşünüyorum.

Ş. Murat - Söyleşi için teşekkürler. Bu yıl içinde iki kitap daha yayımlayacağınızı da söylemiştiniz. Başarılar. (16 Nisan 2013 )

ŞEMSETTİN MURAT

 

  

 
Toplam blog
: 155
: 1573
Kayıt tarihi
: 20.09.08
 
 

Diyarbakır doğumluyum. Eğitim Enstitüsü Türkçe Bölümü mezunuyum. Hazro TÖB-DER Şubesi başkanlığını y..