Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Aralık '16

 
Kategori
Psikoloji
 

Çağımızın Hastalığı Mutsuzluk

Çağımızın Hastalığı Mutsuzluk
 

Mutlu olmak için, Mutluluk peşinde koymayı bırakın


Neden Bu Kadar Mutsuzuz?

TUİK in yaptığı mutluluk araştırmasına göre insanların % 55 i mutsuz…

Peki, son yıllarda neden bu kadar mutsuz olmaya başladık? Mutlu olmak bu kadar zor mu?

İnsanların, hayatlarının belirli dönemlerinde yaşadıkları sosyal, ekonomik ve sağlıkla ilgili sorunlardan dolayı zaman zaman mutsuz olması normal ve mantıklı nedenlerdir.

Fakat burada vurgulamaya çalıştığımız; böyle makul nedenler olmaksızın insanların kendini mutsuz ve tatminsiz hissetmesi sorunudur.

1-Bu sorunun cevabını daha iyi anlayabilmek için on binlerce yıllık genetik evrimimize baktığımız zaman; sadece yüzyıl öncesine kadar insanlar karınlarını doyurabiliyor, hastalıklardan, savaşlardan ölmüyor ve sağlıklı çocuklar yetiştirebiliyorsa bu onların mutlu olması için yeterliydi.

Ya günümüzde?

Daha yüzyıl öncesine kadar karnını doyurunca, hastalıklardan ve savaşlardan ölmeyince, sağlıklı bir çocuk sahibi olunca mutlu olabilen insanlar; yüzyıl gibi kısa bir sürede, on binlerce yıllık ruhsal genetiğine uymayan bir şekilde daha fazla ve daha iyisini istemeye, daha fazla beklentiler içine girmeye ve elindekilerle, sahip olduklarınla yetinmemeye, tatmin olmamaya başlamış ve bu tatminsizlik de mutsuzluğun kapılarını aralamıştır.

2- Yaşam kollarını açmış bizi bekliyor beklentisi.

Çoğu insanın bu kadar çok mutsuz olmalarının diğer bir nedeni de; sürekli mutluluk beklentisi içinde olmalarıdır.

İnsanlar genelde ‘’Bugün her şey güzel olacak, şans benden yana olacak, karşıma iyi insanlar çıkacak, işlerim yolunda gidecek, çok para kazanacağım gibi pozitif beklentiler ile güne başlıyor. Ama gerçekler böyle mi?

Sokağa adım attığımız andan itibaren hayatın böyle olmadığını, her şeyin bizim beklediğimiz gibi olmadığını gördüğümüz an hayal kırıklıkları başlıyor… Bu beklentilerle güne başlayan kişiler; hayatın hayal ettikleri gibi kendilerini kucaklamadığını görünce hayal kırıklıkları, umutsuzluklar ve mutsuzluk kaçınılmaz olmaktadır.

Hâlbuki hayatın bizim için dizayn edilmediğini, hayatın bize çalışmadığını, dünyanın bizim için dönmediğini, aksine yaşayabilmek, var olabilmek, için bizim uğraşmamız, gerektiğini düşünerek  daha gerçekçi beklentiler içinde olsak ve gerçekçi hedefler seçsek daha az hayal kırıklıkları yaşar, daha az üzülür ve elimizdekilerle mutlu olabilmeyi başarabiliriz. 

 

Psikolog Bekir F. Örmeci

Facebook: Bekir F. Örmeci

 
Toplam blog
: 35
: 332
Kayıt tarihi
: 10.06.15
 
 

Psikolog ..