Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Ağustos '10

 
Kategori
Sinema
 

Cahide Sonku efsanesi

Cahide Sonku efsanesi
 

.


Sinemada, aşktan kahramanlık öykülerine kadar her olay erkeklerin etrafında şekillenirken, erkeklerin yazdığı, kadınların figüran kaldıkları senaryoda bu kez Cahide Sonku Efsanesi var. Yıldız olmak, ışıltısı ne kadar parlak ve göz alıcıysa, düşüşü de o kadar hüzünlü olur. Türk Sinemasının mihenk taşlarından biri olan Cahide Sonku’nun hayat hikâyesi başarı, sefa kadar gözyaşı ve ıstırapla doludur. Türk Sinema Tarihine "ilk star", "ilk yapımcı" ve "ilk yönetmen" olarak damgasını vuran Cahide Sonku, her rolün kadını olarak dönemin en çok film çeken oyuncusudur. Hem güzel, hem zengin hem de güçlüdür. Kamera önünden gelip geçen onca kadın oyuncuya rağmen, Türk sinemasının ilk kadın yıldız’ı Cahide Sonku oldu. Hayatının yönünü değiştiren Eylül 1932’de gazetede çıkan bir ilan oldu. Şehir Tiyatroları’nda çalışıp, aynı zamanda konservatuarda okuyacak öğrenciler arandığına dair bir ilandı. Halkevleri Tiyarosu’nda başlayan Sonku, bir süre İstanbul Belediye Konservatuarına devam etti.
1932de stajyer oyuncu olarak girdiği İstanbul Şehir Tiyatrosunda bir yıl sonra Yedi Köyün Zeynebinde sahneye çıktı. Aynı yıl Muhsin Ertuğrul’un yönettiği Söz Bir Allah Bir filmiyle sinemaya adım attı. Sonkuya asıl büyük ününü 1937 tarihli ‘Bataklı Damın Kızı Aysel ‘adlı film getirdi. Bu sırada tiyatro çalışmalarını da sürdürdü. Strindberg, Tolstoy, Shakespeare Çehov gibi yazarların oyunlarında rol almaya devam etti.

Cahide Sonku için yaşamının sonuna kadar peşini bırakmayacak olan aksilikler başladı. Çıkan bir yangında Sonku adlı şirketinin bütün filmleri yandı. Sonku da servetini büyük ölçüde yitirdi. Bu arada alkolle de dost olmaya başlamıştı. Bir süre sonra Dormen Tiyatrosuna katıldı. Ama alkole olan aşırı düşkünlüğü nedeniyle buradan da ayrıldı. Cahit Irgatla birlikte Cahitler Tiyatrosunu kurdu. Ancak bu da uzun ömürlü olamadı.

1963-64 sezonunda Şehir Tiyatrosuna döndü.. Ancak mesleğine olan ilgisizliği nedeniyle buradan da uzaklaştırıldı. Yaşamının geri kalan kısmını, alkol ve yoksulluk içinde geçirdi. Soğuk ve gizemli güzelliğiyle birden parlayıp sönüveren Cahide Sonku, parladığı gibi sönüveren bir yıldız olarak tarihe geçti.
 
Toplam blog
: 125
: 885
Kayıt tarihi
: 20.04.07
 
 

Tıbbi sekreterim aynı zamanda edebiyatla meşgulüm ..