Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Mayıs '14

 
Kategori
Deneme
 

Cahillik bilgisizlik değildir; üniversite bitirmiş biri bile cahil olabilir

Cahillik bilgisizlik değildir; üniversite bitirmiş biri bile cahil olabilir
 

Bu nasıl  şeydir anlamıyoruz; okuyan kişi cahil olur mu ya! Adam koca koca üniversiteleri bitiriyor, yine cahil. Ama o cahil olduğu halde etiketi var diye cahil damgası yemiyor. Benim gerçekten okumamış/okuyamamış bu nedenle bilgisi görgüsü napsın az insanım cahil sayılıp bu okumuş cahillerin de yükünü sırtında taşıyor.

Ya affedersin insanlarda eşeklik var ya da eğitim bozuk.15 yıl okuyan insan nasıl cahil olur! Şimdi ben size inanamayacağınız bir cahil göstereceğim. Bir muhabbet sitesinde Almanya'daki Türklerle telefondan sohbet ediyoruz. Konu kadına şiddet. Hanımefendi 62 yaşında, yüksek okul mezunu ve yıllarca devlet memuru olarak çalışmış bir emekli hanım. Diyor ki kadın eşinden ayrılması gerekse bile çocuklarını düşünerek ayrılmamalı, yuvasını korumalı; bu nedenle boşanmak isteyen kadını öldüren koca haklı.

Bir başka örnek: Yakından tanıdığım bir maliye memuru. Üniversite mezunu. Yıllarca devlet hizmeti yapmış. Halen çalışan bir beyefendi. Konu ahlak. Çoğunuzun bildiği şu evlilik sitesi Siberalem’den bahsediyoruz. 12 milyon üyesi olduğu söyleniyor. Bu beyefendi ağzından köpükler saçarak aynen şöyle diyor. "Siberalem’e giren kadınların %95'i o...pudur"

Bu okumuş cahillere kimse cahil demiyor; çünkü elinde diploması var. Ama öte yandan okuma yazma bilmeyen biri adını yazamasa dalga geçiyoruz. Tek adını yazamasın yeterki yukarıdakiler gibi kara cahil olmasın. Şimdi elinizi vicdanınıza koyup söyleyin, adını yazamayan mı cahil yoksa bunlar mı? 

Herkes kimin cahil olduğunu biliyor ama hala cahil diye okumamışa deniyor. Okumamış/okuyamamış insanlarımız da bu nedenle gittikleri yerlerde eziklik yaşıyorlar. Bu konudaki literatür değişmeli. Okumuş ama hala cahil olanlar da havadan geçiniyorlar. Belki bunların içinde cehaletinin farkında olmayıp köylülerle dalga geçenler de var. Böyle bir duruma rastladığınızda bu cahil herifi cehaletini yüzüne vurarak bozun!

 

 

 
 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..