Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Ocak '10

 
Kategori
Havacılık
 

Cahit Berk'i Tanır mıydınız?

Cahit Berk'i Tanır mıydınız?
 

İki kez ölüm haberi geldi. Adı, "Ölü Cahit" diye anılır oldu. O, iki ölümü de yalancı çıkardı.

5 Mayıs 2009 günü, "50. yaşının 35. seneyi devriyesini" yaşadı.

2 Ocak 2010 günü...

5 Mayıs 1924 günü, Bulgaristan'ın Nevrekop kasabasında dünyaya geldi.

İlkez, Kara Harp Okulu staj döneminde , bir futbol maçında aldığı darbe ile yere yığılıp bir süre yaşam belirtileri vermeyince öldü sanılmış, uzun uğraşlardan sonra yaşama geri dönmüştü.

Lakabı o günden kalma idi; ÖLÜ CAHİT.

1946 yılında Kara Harp Okulu'ndan Piyade Asteğmen olarak mezun oldu.

1951 yılında İzmir, Gaziemir'de "Gerilla Komando Kursu" nda C-47 Uçağından ve T-7 paraşütü ile ilk Paraşüt atlayışını gerçekleştirdi.

Aynı yıl üçüncü atlayışında, otomatik paraşütünün "demirleme kancası" nın ( paraşütçüyü uçağa bağlayan ve paraşütün açılmasını sağlayan düzenek.) kurtulması ile, uzun süre boşlukta serbest düştü. Yedek paraşütünü açarak ölümden kurtuldu.

17 Eylül 1950'de İzmir'den , Tuğgeneral Tahsin Yazıcı komutasındaki 1. Türk Tugayı'nın Koreye hereketinden bir yıl sonra, Üstteğmen Rütbesi ile Kore'ye hareket etti.

Bir sabah kuzeye ilerleme emrini alan Türk Tugayı Kuniri'den hareket ederek; Kaechon, Sinnimni, Wowon boyunca Tokchon'a doğru yola çıktı. Ancak Çin Halk Gönüllü Birlikleri cephenin arkasına sızmaya başladı. Durumun ayırdına varan ABD ve Güney Kore Birlikleri geri çekildiler. Türk Tugayına geriye çekilme ( ricat ) emri geç ulaştı. Etrafı kuşatılan 1. Tabur süngülü çatışmaya girmek zorunda kaldı. Türk Tugayı'nın "ricat harekatını" sağlayabilmek için sonuna kadar direnen 3. Tabur 9. Bölük hep birlikte şehit oldular. Geriye kalan Türk Birlikleri Chongchon Nehri boyunca geri çekildiler. Üstteğmen Cahit Berk' in kırkdört kişilik takım'ından ancak sekiz kişi dönebildi.

Şehit olan 9. Bölük komutanının da adı Cahit'di.

Bir yanlışlık sonucu, Şehit Üstteğmen Cahit'in yerine, Üsteğmen Cahit Berk'in Künyesi Karargaha ve memlekete gönderildi.

Ölü Cahit, bir kez daha ölmüştü.

Bir yıl sonra ülkeye dönünce, başta ailesi herkesi sevindirdi.

Lakabı güçlendi.

120 kez otomatik paraşüt atlayışından sonra, ilk serbest atlayışını 1964 yılındaTU-7 32 Paraşütü ile THK Ergazi Meydanı'nda yaptı.

İlk Serbest Gösteri Atlayışını 18 Temmuz 1964 günü Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Kuruluş Günü Kutlamalarında yaptı.

22 Ekim 1966 günü, Muhafız Alayı Paraşüt Taburu Komutanı iken, kendi isteği ile ve Yarbay Rütbesinde emekliye ayrıldı.

Kasım 1966 da Türk Hava Kurumu Ailesine katıldı. Türkkuşu Paraşüt Okulu Müdürlüğü yaptı.

1000'in üzerinde serbest paraşüt atlayışı yaptı.

1971 yılında Türkkuşundaki görevinden de emekliye ayrıldı.

Paraşütçülük O'nun yaşam biçimi oldu.

Hiç kopmadı; Paraşütçülükten ve paraşütçülerden.

Yurtiçinde - yurtdışında paraşütle ilgili her olayda O vardı. Yüzlerce genci paraşütçülükle tanıştırdı. Öğrencileri hoca oldu. Binlerce gencin paraşütçülüğünde katkısı hep sürdü.

Yaşını tam olarak söylemez, ellinci yaşının yıldönümlerini söyleyerek güldürürdü insanları.

Tüm Havacılık Organizasyonlarının en renkli kişisiydi.

Şarkıları, şiirleri, - yirmili yaşlardaki gençlerin bile cesaret edemeyeceği- hareketli dansları ile her toplantının aranan adamı oldu.

Pek çok yabancı dil bilir. Anadili kadar rahat konuşurdu. Her dilden şarkılar söyler şiirler okururdu.

"...Ölü Cahit inanılmaz biri. Bölge insanıyla Sırpça, Hırvatça ve Slavca, yabancılarla Fransızca ve İngilizce konuşuyor; hatta ilerde sözünü edeceğim aryalarıyla da İtalyanca bildiğine inandırıyor herkesi." diye yazacaktı, Şahin TEKGÜNDÜZ, Cahit Berk'le yaptığı bir yolculuğu anlattığı yazısında. ( http://209.85.129.132/search?q=cache:RfykmJ8oJgwJ:mah-zen.blogspot.com/+cahit+berk%2Bthk&cd=10&hl=tr&ct=clnk&gl=tr )

Eşini kaybetmiş olmayı bir türlü içine sindiremedi.

Ankara'da bir tercüme bürosu açtı.

Bu büroda oyalandı bir süre.

Ama yaşamında hep havacılık, hep havacılar, hep paraşütçülük, hep paraşütçüler oldu.

Facebook'daki sayfasında kendisini; "Hayatı Doyasıya Yaşıyan, Tüm Renklerini ve Güzelliklerini Görmeyi Bilen, Tüm Kokularını içine Çeken Bir Adamım...." diye tanımlıyor. Bir ziyaret edin isterseniz o sayfayı.( http://www.facebook.com/#/cahitberk?v=info&ref=ts )

2 Ocak 2010 Cumartesi Günü saat; 21:20, Ölü Cahit, Cahit Berk Hocam sonsuz maviye karıştı. Mekanın cennet olsun Sevgili Hocam. Işıklar içinde uyu...

Sevgili Hocamız Cahit Berk'i, Ölü Cahit'i, 5 Ocak 2010 Salı Günü, Ankara Kocatepe Camiinde Öğle Namazının ardından kılınacak Cenaze Namazı ve Askeri Törenle, Cebeci 'deki Aile Mezarlığı'nda toprağa vereceğiz.

Başta ailesi ve yakınları olmak üzere tüm sevenlerine, havacılık ve paraşütçülük camiasına baş sağlığı diliyorum. Başımız sağolsun.

Not: Besim Ergüven'e Cahit Hocamın yaşamı ile ilgili verdiği tamamlayıcı bilgiler için çok teşekkür ederim.

Besim Ergüven

:
Talip Beyciğim;
Elinize, kaleminize sağlık . .
Bu güzel sunuya tad katar düşüncesi ile ufak ilaveler yapayım isterim:
* Kendisinin kaleme aldığı "hatıratlar" belli seneye kadar gelmişti, Kızı Sn Sibel ERGÜL (BERK) 'e düşüyor artık onları yayınlamak,... * Eğirdir Dağ Komando Birliğinde her gün yapılan 5 km tam techizat koşuyu birliğinin başında "geri-geri" koşarak yapması ile anlatılır,
* Bir 3 'ncü ÖLÜM 'ü daha var: Bu birlikte plastik patlayıcıyı ateşlerken biraz geç kaldığından dolayı kayaların altında kalmış, ümit kesildiğinde 1/2 gün gecikerek en alttan bilahare çıkabilmiş,
* kendisinin 1000 civarı "OTOMATİK" Prş. harp atlayışı var, bu her kula nasip olmayacak yüksek bir miktar. Ancak "SERBEST" prş. atlayışı 100 ad civarında, yanlış hatırlamıyorsam. Buna karşın kendisini paraşüt atlayışına değil, paraşütçülüğün üst seviyelere çıkabilmesi için eğitim, malzeme tedariki, altyapı gibi hususlara önem vermeye adamış, hayli gayret harcamış ve Türkiye de Paraşütçülüğün çehresini değiştirmiş, bir nevi çağ atlaşmış bir kişilik.
Allah gani gani rahmet eylesin güzel insan . . Cahit BERK Hocamız.
f book "İHTİYAR HAVACILAR GRUBU" kurucumuz.

 
Toplam blog
: 182
: 2395
Kayıt tarihi
: 29.01.07
 
 

10 Kasım 1954 tarihinde doğdum. Sosyal Hizmet Uzmanıyım. Pilotum. (ultralight licence no:151)..