Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Haziran '10

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Çakıl taşları

Araçların rüzgara karşı etkilenmeden gitmesini sağlama çalışmalarının adı aerodinamiktir..
Teknelerin suya karşı etkilenmeden gitmesini sağlama çalışmalarına da hidrodinamiktir diyelim.. Elbet hiç etkilenmemek mümkün değildir.. Ancak gitmek için en az sürtünme lazım rüzgarla ve suyla.. Bu aracın en az yıpranması ve enerji harcaması anlamına gelir..

Çakıl taşlarını alın elinize.. Her birine bakın isterseniz.. Büyük-küçük, yamru-yumru, yuvarlak-yassı … fark etmez, deniz kıyısında her bir çakıl taşını gözden geçirdiğinizde göreceğiniz tek şey; Onlardaki deniz dinamikliktir.. Bu terimi ben uydurdum.. Çakıl taşlarının ortak özelliği denize karşı koymanın yolunu kazandıkları yapıları ile sağlamalarıdır..

Çakıl taşlarında hiçbir keskin köşe yoktur, her şey yuvarlanmıştır.. Hiçbir sivrilik yoktur, sivrilikler yuvarlanmıştır.. Çakıl taşlarının yüzeylerinde hiçbir pürüz yoktur.. Bebek teni kadar pürüzsüzdür …

Deniz denilen tanrısal gücün karşısında ancak bu şekilde yaşayabilir kaya parçaları.. Hem kendini koruyabilmenin yolu budur, hem etkileşmenin, hem de değişmenin adı çakıl taşı haline gelmektir.. Ne bileyim belki de denizle sevişmenin, üremenin adıdır çakıl taşı.. Deniz gelir o tanrısal gücüyle çakıl taşlarının üzerinden okşarcasına hızla gelir gider.. Hızla yeniden yeniden milyonlarca kez gider gelir.. Çoğu kez tek zerre koparamaz çakıl taşından.. Oysa koyun bir çakıl taşı olmayan taşı oraya, yerden yere vurur.. Ayırır onu diğerlerinden, başlar dövmeye.. Parçalar yada fırlatır atar içinden.. Deniz ayrımcılık yapmaz.. Hiçbir kayanın rengine bakmaz.. Hiçbir kayanın boyuna posuna bakmaz.. Hiçbir kayanın ayrıcalığı olduğunu ben görmedim..

Bu teslimiyet midir deniz karşısında, güce boyun eğmek midir? Deniz yaşamsa eğer hemen derim ki hayır; bu yaşamaktır.. Deniz yaşamsa eğer asıl sözüm ‘’Ötekilere’’ benim; Çakıl taşlarını örnek alın kendinize.. Çakıl taşları ortak tavır almışlar denize.. Binlerce, milyonlarca, milyarlarca çakıl taşı denize karşı ortak tavır almışlar.. Bu tavır içinde birbirlerine omuz vermişler.. Sadece ötekilere mi sözüm? Onlara yaşam karşısında öteki yoktur dedim ben.. Yaşam karşısında herkes ötekidir duygu olarak be dostlar.. Oysa deniz karşısında sadece çakıl taşlarıyız bizler..

Hani derler ya bazıları; Çakıl taşı olmamak lazım, Kendini korumak lazım, köşeli ve sivri kalmak lazım diye.. Gülerim onlara… Yaşam yaşanmak içindir be kardeşim.. Neye saklıyorsunuz kendinizi.. Siz çakıl taşının denize karşı gücünü bir görseniz, yaşamdan uzak durmazdınız.. Utanırdınız..

 
Toplam blog
: 615
: 948
Kayıt tarihi
: 25.06.10
 
 

1959 Denizli doğumluyum.. İ.Ü. İktisat Mezunuyum.. Emekliyim ve hala çalışıyorum.. Yaşam bizden önce..