Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Şubat '21

 
Kategori
İnançlar
 

Çakralar,Tasavvuf ve Kur'an

İnsan vücudunda 7 ana enerji alanı olduğu inanışı günümüzde iyice yayılmaya başladı. Bu enerji alanlarına Çakra denilmektedir.  Genellikle halk arasında dalga konusu olarak konuşulmaya devam edilse de  dünya ve içinde bulunan tüm varlıkların enerjiden oluştuğu düşünüldüğünde çakraların  var olduğu bir gerçektir . Kökeni  Orta Asya, daha da ötesi antik mısıra dayanan çakra kültürünün  belli ritüelleri bulunur. Bu ritüeller gerçekleştirildiğinde çakraların dengeli çalışacağına ve bu sayede insanın ruhen ve fiziken daha sağlıklı yaşam süreceği ne inanılır.

Omurilik boyunca sıralandığı düşünülen çakralar sırasıyla; Kök Çakra, Sakral Çakra (mide çakrası), Göbek Çakrası (Solarpleksus), Kalp Çakrası, Boğaz Çakrası, Göz Çakrası ve Taç Çakrası dır. Çakra dengesini sağlayabilmek için Pranayama (nefes egzersisleri),  asanalar (yoga duruşları) ve meditasyon ritüelleri yapılması gerekmektedir.

Çakra dengesi ni korumak için meditasyon yaparken her çakraya ait sesler çıkarılır. Bunlar;  Kök çakrası için LAM,  Sakral Çakra için VAM, Göbek Çakrası için RAM, Kalp Çakrası için YAM, Boğaz çakrası için HAM, Göz Çakrası için ŞAM, Taç Çakrası için OM sesleridir. Bu seslerin evrende var olan frekansların sesleriyle aynı olduğu kabul edilir ve meditasyon sırasında sesler çıkarıldığında evrenle insan vücudunun aynı frekansı yakalayarak ruhen ve fiziken  varoluş dengesinin sağlandığı düşünülür. Çakra seslerini çıkarırken kullanılan bu kelimelerin dilbilim literatüründe   yeri ve anlamı yoktur.  Fakat enerji olarak manen  insan için anlamı büyüktür.

Manevi inançlar söz konusu olduğunda aklıma gelen diğer bir konu da Tasavvuf’dur. Tasavvuf’a göre de insanda 7 nefs bulunur. 7 nin manası tasavvuf da Allahın yaratıcı elidir. Yaratılan herşey 7 dir. 7 gün, 7 kıta, 7 renk, 7 ses, 7 nefs, 7 kat cennet,7 kat gökyüzü  gibi. Allah ne yarattıya 7 den yarattı. Bunların hepsi nin tesadüf olamayacağı gibi 7 çakranın olması da tesadüf olamaz.

Nefs mertebelerini sırasıyla saydığımızda ve çakralarla uyumu karşılaştırıldığında;

Nefs-i Emmare;  Sürekli kötülük emreden bir nefistir. Bu mertebedeki insan Arzu ve istekleri doğrultusunda hareket edereker nefsine yenik düşer.

Kök çakra; Zeminleyen dir.  Dengede tutulduğunda insanın dünyaya daha sağlam temelerle tutunmasını sağlar kişinin nefsine yenilmesine engel olarak karakterini sağlamlaştırır.

Nefs-i Levvame; Bu mertebedeki insanlar gafletten uyanmaya ve yaptıklarından pişmanlık duymaya başlar.

 Sakral Çakra; Besleyen dir. Duygularınızı besleyerek ruhen ve fiziken uyanış salar.

 Nefs-i Mulhime; . İlham alan bir nefistir  

Solar çakra; Niyet eden dir.  İçinden gelen gerçek hislerle harekete geçer.

 Nefs-i Mutmainne; Tamamen tatmin olan nefis mertebesidir. 

Kalp çakrası; Ahenk Yaratan dır. Yüreğinizle ahenk içinde hareket ettiğinizde her konuda  tatmin olma duygunuz gelişir.

 Nefs-i Raziye;  Bu mertebede farkındalığı artan kişi razı ve memnundur.

 Boğaz çakrası; İfade eden dir . Farkındalık insanın ifadesini güçlendirir. Memnuniyeti artırır.

Nefs-i Merziyye,; Allahın Rızasına nail olmaktır. Hayatta yaşanılan her şeye razı olunmasıdır. 

Göz çakrası; İç yüzünü anlama dır. Kader olgusunu kavrayarak yaşama razı gelmektir.  

Nefs-i Safiye; Nefis saflaşmış, arınmış ve kemale ermiş kabul edilir.

 Taç çakrası; Aydınlanma dır. İnsanın varoluş sebebini bulmasıdır.

Çakralar ve tasavvufta belirtilen nefis mertebeleri nin aynı manaları taşıması, birbirlerini tamamalaması Tesadüf müdür?

Çakralar ve Tasavvuf ilişkisinin yanı sıra  çakra kültürünün Kuran ile de ilişkili olabileceği sorusu aklıma takılmadı  değil.  Bu da nereden çıktı şimdi diyecek olursanız. 29 Kuran suresinin, anlamı henüz çözülemeyen kelimeler ile başlaması diyebilirim. Bu kelimeler Kuran da; Elif, Lam, Mim, Ra, Kef, Ha, Ya, Ayn, Sad, Ta, He, Sin, Kaf, Nun olarak belirtilmektedir.

Kuran ilmi sahiplerinin bu kelimelerle ilgili yaptığı yorumlar çok tatmin edici gelmedi bana. Durumla ilgili matematiksel açıklamalar ve hesaplamalar dışında farklı bir bilgi yok maalesef. 19 kuralı, bir kelimeden şu  sayıda geçiyor  diğerinden şu sayıda gibi matematiksel hesaplamalar yapılarak Kuranın matematiksel bir aritmatiğe sahip olduğu savunulmakta. 

Kelimelerin anlamı henüz bilinmese de Kuranın şifreleri olduğu kesindir. Bunu sureleri okumaya başladığınızda ve harflerden sonra gelen açıklamalarda görebilirsiniz. Der ki ;’’Elif Lam Mim. Bunlar Kuran ın apaçık şifreleridir.’’

Çakra seslerini düşündüğümde onlar da  insan vücudundaki enerji şifrelerini açan kelimelerdir.  Kuranın sesleri ile uyumlu olabileceğini düşündürüyor bana. Örneğin;  Kök Çakra LAM sesi  Kuran da başlayan LAM ile aynı,  diğerleri ise benzer. 7 temel çakra dışında insan vücudunda farklı çakralarında olduğu düşünüldüğünde ve her bir çakranın farklı işlevleri olduğunu varsayacak olursak, Kuranda manası henüz çözülemeyen ve şifre olarak nitelendirilen bu kelimeleri , kuran okurken telaffuz etmek bazı enerji alanlarımızı aktifleştirdiği düşünülebilir. Belki de kelimelerin enerjisi  sayesinde okunanı anlama, anlatılanı muhakeme edebilme gibi becerilerin güçlenerek  kuranın verdiği mesajı  daha net anlayabilmeyi kolaylaştırmaktadır.

Ne için olursa olsun dilimizden dökülen her kelimenin bir enerjisi bulunmaktadır.  Kurandaki manası olmayan kelimeler de muhakkak ki enerjileri ile yaşamımıza anlam katmaktadır.

Çakralar, Tasavvuf ve Kuran, sizde araştırdığınızda aralarındaki ilişkiyi keşfedebilirsiniz.

Şekle odaklanmak yerine niyete odaklanarak kültürleri birleştirdiğinizde.  Meditasyon, Tasavvuf ve Dini vecibeleri yerine getirmede ritüeller ve İfadeler farklı olsa da niyet aynıdır!!

Saflaşmak, Arınmak ve Kemale Ermek…..

 
Toplam blog
: 49
: 299
Kayıt tarihi
: 24.07.14
 
 

HAYATA DERKENAR! ..