Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Ekim '21

 
Kategori
Yoga / Meditasyon
 

Çakraları Dengeleyelim

Günümüz dünyasında çok fazla yorulacak sebebimiz var. İşlerin yoğunluğuna covid sorunuyla birlikte, farklı çalışma modelleri ve zamansızlık eklendi. Gelecek kaygılarımız arttı. Çocuklarımızı okula göndermek ayrı, göndermemek apayrı sorunlara yol açıyor. Ve ne zamana kadar süreceğini, ne hızla yükseleceğini tahmin edebilmek mümkün değil. Tüm bunlar ve geçtiğimiz yıl boyunca zorunlu durma hallerimiz bizi farklı arayışlara itti. Bu süreçte kimi yogaya, kimi meditasyona, kimi astrolojiye sardı. Farklı meraklar edindik.

Ama tek bir arayışımız vardı oda huzur. Ruh sağlığımızı korumaya ve şifalandırmaya çalıştık. Kendimizle yüzleşecek ve gerçek ihtiyaçlarımızı, amaçlarımızı bulmaya yetecek zamanlarımız oldu. Hayır ben kendi içimde kayboldum diyorsan da, buda bir adımdır. Yola çıkana yol açıktır.

Bu zamanda etrafımda kendini keşfiyle çok farklı sektörlerde çalışmaya başlayanlar oldu, işi gücü bırakıp ben artık evimde çocuklarımın büyümesine eşlik edeceğim diyen oldu. Tam tersi işe başlayıp, hayata katılacağım, geç kalmışım diyenler de oldu. Herkes kendinde eksik gördüğü yerin keşfini yaptı. Çünkü artık hepimiz yaşamın kıymetini daha iyi biliyor ve akıp giden zamanı bir yerinden yakalamak istiyorduk. Tüm zaman ve yaşananlar akıp giderken ve kendimizi ararken de hayatımıza farklı kavramlar girdi. Zamanlar boyunca var olan eski kadim bilgileri daha çok araştırır ve inanır olduk.

Bugün bunlardan birini konuşarak başlayalım yazılarımıza. Çakralara dair ne varsa. Kaç çakra var, çakra nedir, renkleri nelerdir ? Gerçekten çakra açmak mümkün mü ? Bu sorulara cevap arayalım.

Çakra Nedir?

Sanskritçe kökenli bir kelime olan çakra, insan vücudunda bulunan yedi enerji noktasından her birine verilen isim. Vücudumuzda bulunan bu noktaları temsilen kullanılan ismin kökeni, dönüş, çark etmek, girdap anlamlarına dayanıyor.

Hormon merkezlerimizde yer alan çakralar, görünmeyen enerji merkezleri olarak çalışıyor. Gözle görülmemesi sebebiyle, inanmak delilik demeden önce, bilimsel araştırmalara göz atmanızda fayda var. Bir çok bilimsel kaynak çakraların varlığını ve endokrin bezleriyle bağlantılarını doğruluyor. Endokrin bezleri ise salgılanan hormonlarımızın yöneticiliği görevini görüyor.

Kadim bir bilgi olarak inanmayı seçebilir veya bilimsel araştırmalara inanmayı seçebilirsin. Ama inkarı güç bir gerçek var ki bizi duygularımız, düşüncelerimiz ve hormonlarımız yönetiyor.

Çakralar Çark Gibi Çalışır

Tüm çakralar bir çarkın dişlileri mantığıyla çalışır. Duygu, düşünce ve hormonlarının üzerinde kontrolün olması için çarkın tüm dişlilerinin doğru çalıştığından emin olman gerekir. Çakra açmak diye bir şey yoktur ancak çakraların şifalanması, doğru çalışması ve endokrin bezlerinin yeterli çalışması için uygun hızda olmasını sağlayabilirsin.

Kaç Çakra Vardır ?

Toplamda 7 ana çakra vardır. Ve bunlar vücudumuzun 7 farklı noktasında yer alır. Her çakranın var oluş sebebi ve görevi diğerinden farklıdır.

Sahasrara: Taç Çakra

Bağlantılı Olduğu Organlar: Beyin ve Sinir Sistemi

Rengi: Menekşe Mor, Altın, Beyaz

İşlevi: Farkındalık, Anlayış ve Maneviyat

Taç çakraya en tepe noktada yer alması sebebiyle tepe çakrada denilir. Yüksek ruhani bilinci, ruhla bağlantını belirler. Anlayışını ve maneviyatını yönetirken, istediğin hayatı yaratman da yardımcıdır. Taç çakrası tamamen açık olan insanın en yüksek bilince geldiğine inanılır ve çok az insan bu noktaya ulaşabilir.

Huzur ve mutluluğa ulaşmandan sorumlu tepe çakra, yanlış hizalandığında veya dengesizleştiğinde, güzellikleri göremeyecek veya gördüğünü yakalayamayacaksın. Sağlıklı halinde günlük yaşamdaki bir çok mucizeyi görebilir ve yakalayabilirsin.

Ajna: Üçüncü Göz Çakrası /  Alın Çakrası

Bağlantılı Olduğu Organlar: Gözler, kulaklar ve beyin

Rengi: İndigo (Çivit) Mavisi

İşlevi: Sezgi, Hayal Gücü, Duygusal Algı

Alında ve iki kaşın ortasında yer alan üçüncü göz çakrası, muhakeme yeteneğini ve sezgilerini yönetir. Olayların bütününe bakmanı ve doğru kararlar alabilmeni sağlar.  Evrenle ve evrendekilerle uyum içerisinde yaşayabilme becerilerini geliştirir. Tıkanıklık varsa sürekli baş ağrıları gibi fiziksel rahatsızlıklara yol açacaktır. İnsanlarla arandaki uyumsuzluğun da sebebi olabilir. Dinleme ve anlama becerilerin biraz da bu çakraya bağlıdır.

Yaşama mücadelesi, isteği, arzusu ve çabası da bu çakraya bağlıdır. Eğer dengesizleşirse, gerçekte önemli olan olguları ve çabalarının kıymetini görmekten uzaklaşabilirsin.

Vishuddha: Boğaz Çakrası

Bağlantılı Olduğu Organlar: Boğaz, Ağız,Dişler ve Ense

Rengi: Mavi

İşlevi: İfade ve İletişim

Boğaz çakrası, boğazın tam ortasında yer alır ve sözel iletişim kurmamızla ilgilidir.Bu çakrada her hangi bir tıkanıklık diş, diş eti gibi problemlerle kendini gösterebilir. Aynı zamanda diline hakim olamama, dedikodu yapmaya eğilim gibi problemlerde bu çakrada ki tıkanıklıklardan kaynaklanır.

Söylemek istediklerini konuşmaya çalışırken, anlaşılamamaktan korkuyor ve karşı taraftan yeterli ilgiyi bulamadığını düşünüyorsan boğaz çakrası az çalışıyor demektir. Çok çalıştığında ise kendini beğenen ve kibirli cümleler kuran bir insana dönüşebilirsin. Etkili, yeterli ve doğru bir iletişim kurabilmen için boğaz çakran doğru çalışmalıdır.

Anahata: Kalp Çakrası

Bağlantılı Olduğu Organlar: Akciğerler, Dolaşım Sistemi, Damarlar

Rengi: Yeşil        

İşlevi: Sevgi Hali ve Şefkat

Kalp çakrası, kalbin hizasında ve göğsün tam ortasında yer alır. Kalp çakrasında yer alan tıkanıklıklar veya dengesizlikler genel olarak insanların davranış biçimlerine yansısa da kalp sorunları, obezite, astım gibi sağlık problemlerine de yol açabilir. Tüm çakraların ortasında yer alan kalp çakrası diğer tüm çakralar arasında köprü gibi önemli bir görev görür.

Beden, zihin ve ruh arasında bütünlüğü sağlayan kalp çakrası sevme, af etme, hoş görme, nazik davranma hallerini sağlar. Sorun varsa ise yalnızlığı, izolasyon halini getirir. Dramatik bir yapı, kendine acıma gibi haller genel olarak bu çakranın çalışma bozukluklarından kaynaklanır. Duygusal açlığa sebebiyet verir.

Manipura: Solar Plexus (Karın / Göbek) Çakrası   

Bağlantılı Olduğu Organlar: Mide ve Sindirim Sistemi

Rengi: Sarı          

İşlevi: Özgüven Hali ve Saygı

Karın çakrası, core bölgesi adı verilen göbeğin iki parmak üzerinde bulunan noktada yer alır. Kişiliğimize dair güçlü yönlerimizi temsil eder. Karın çakrası diğer adıyla göbek çakrası doğru çalışmadığında sindirim sistemi rahatsızlıkları ve öz güven problemleri yaşanır.

Bu çakra doğru çalışmadığında kişisel yeterliliğe dair ve başkalarının ne düşündüğünün önemi üzerine gereksiz kaygılar yaşanır. Yalnız kalmaktan çekinilir. Ancak üzerine fazla çalışılıp, çakra fazla aktifleştiğinde yargılayan ve kontrolü abartan bir hale gelinilebilir. Her zaman için önemli olan dengedir.

Swadhishthana: Sakral Çakrası

Bağlantılı Olduğu Organlar: Karaciğer, Dalak, Dolaşım Sistemi, Üreme Organları

Rengi: Turuncu

İşlevi: Haz ve Yaratıcılık

Karnın ortasında göbek deliğinin yakınında bulunan sakral çakra, yaratıcı enerji, sanatsal uğraşlar ve cinsellikten sorumlu çarkadır. Sakral çakra da problem yaşayanlar motivasyon eksikliği, huzursuzluk gibi belirtiler yaşarlar, değişime direnirler ve cinsel hayata karşı da isteksizdirler.

Muladhara: Kök Çakrası

Bağlantılı Olduğu Organlar: Cinsel Organlar, Kan, Kemik, Hücreler ve Adrenal Bezler

Rengi: Kırmızı

İşlevi: Fiziksel Kimlik ve Denge

Kök çakra, omurganın bitiminde pelvik tabanda yer alır. Kişinin kendine saygı duymaması, kendine zarar verici hareketlerden çekinmemesi, sürekli panik halinde veya tehlikeli görünmesi kök çakranın dengeli çalışmamasıyla ilgilidir. Kabızlık, mesane hastalıkları gibi rahatsızlıklarla da ilişkisi vardır.

Kök çakra ile ilgili çalışmalar yaparak daha dengeli ve huzurlu, öz saygının yüksek olduğu bir benliğe ulaşılabilir. Fiziksel ve duygusal huzur ve bütünlük sağlanabilir.

 

                                                   

 

 

 

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 2
: 63
Kayıt tarihi
: 31.08.21
 
 

Hesus Kişisel Blog - Çocuk, kedi, köpek,yoga,kahve,yemek,sosyal medya ve daha ne varsa... Ufak te..