Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Ağustos '14

 
Kategori
Çevre Bilinci
 

Çal Dağı hepimizin

 Merhaba değerli Milliyet okurları. Uzuuun bir süre ara verdiğim yazılarıma tekrar başlamak istedim. Bazen şartlar insanda yazma ve yazdıklarını da paylaşma isteği uyandırıyor. Bugün sizlere eşi benzeri olmayan bir oluşumun mücadelesini kısaca anlatmak istiyorum. Bu oluşumun adı " TURÇEP ".  Yani Turgutlu Çevre Platformu.

TURÇEP Manisa'nın Turgutlu ilçesinde bulunan, Ege'nin incisi olarak adlandırılan Çal Dağı'nda, dünyada ilk kez uygulanmak istenen bir madencilik anlayışına karşı 2007 yılında bir grup çevre dostu tarafından kuruldu. Bölgede bulunan nikel madeninin doğaya zarar verecek şekilde çıkarılacak olması ve binlerce ağacın kesilecek olması bu duyarlı insanları harekete geçirdi. Meydana gelecek asit yağmurlarının çağımızın en büyük belası kanseri de beraberinde getirecek olması da cabası. Uygulanacak olan sistem tam anlamıyla VAHŞİ bir madencilik anlayışının ürünü olup dünyanın hiçbir ülkesinde kabul görmemektedir. Turgutlu'da böyle adi bir sistemi benimseyen maden şirketlerine karşı ise eşine az rastlanır türden bir platform oluşturuldu.

TURÇEP içinde birbirinden farklı görüşlere sahip 50 ' ye yakın, dernek, parti ve sivil toplum kuruluşunu barındıran, hiçbir maddi çıkar gözetmeyen, sadece gönüllü üyelerden ve bileşenlerden oluşmaktadır. Tamamen gönüllülük esasına dayanan TURÇEP bileşenlerinin ortak noktası ise doğa sevgisi ve çevre bilincidir. Amaç dünyanın en verimli tarım arazilerinden biri olan Gediz Ovası'nı korumak ve bölgedeki tüm çevre katliamlarına engel olmaktır. Böyle bakıldığında TURÇEP adeta Egenin BEKÇİSİ konumundadır. Bu onurlu mücadelesini yedi yıldır sürdüren TURÇEP, sürekli el ve isim değiştiren maden şirketlerinin türlü oyunlarının karşısında ve bu şirketlere sağlanan iktidar desteğinin karşısında dimdik durabilmeyi başarmıştır. Dolayısıyla maden hala çalışamamaktadır. Çal Dağı geçilmez bir kale gibi korunmaktadır.

Burada sizlerin huzurunda, bu direnişi gerçekleitiren tüm bu onurlu insanlara teşekkür ediyorum. Onlarla birlikte bu mücadelenin içinden olmaktan gurur duyuyorum. Bu hepimizin savaşı. GEDİZ hepimizin, ÇAL DAĞI hepimizin. Bunu unutmayın. Olaylara Kapı Aralığı'ndan değil ; kapıyı tamamen açarak bakın. Ben öyle yapıyorum.

Hoşçakalın...

 

 
Toplam blog
: 59
: 140
Kayıt tarihi
: 03.11.10
 
 

Merhaba...1984 te Manisa'da doğmuş olup; Manisa'nın en büyük ilçelerinden biri olan Turgutlu'da y..